Volgers

woensdag 21 maart 2018

nieuw project

Maandag schreef ik al, dat ik nog geen nieuwe project op stapel had staan. Gisteren eens op het gemak gekeken in de dozen met garens, wat ik hier nog heb liggen.
Ik kwam 11 bollen van dit garen tegen, ooit eens gekocht in de opruiming bij de A.ldi.
Geen idee van de kwaliteit, maar ik vind het wel een mooie kleur.
Ik heb van datzelfde garen ook nog 3 bollen ecru:
Het waren verpakkingen van 6 stuks, geen idee waar die ene roze en die 3 ecru bollen voor gebruikt zijn, waarschijnlijk heeft mijn dochter daar ooit iets mee gemaakt.

Ik heb wel zin om een trui te gaan breien met kabels, dus gisterenmiddag wat patronenboeken doorgebladerd, en op Ravelry en Garnstudio rondgekeken.
Dit patroon staat in een blad, wat ik een jaar of 6 geleden kocht. Rond diezelfde tijd kwam ik het A.ldi garen tegen, en kocht het, met de bedoeling om er deze trui van te breien.
Maar nu ik die trui nog eens goed bekijk, zie ik er alweer wat dingetjes aan die ik niet zo mooi vind.
Ten eerste de hals. De trui heeft eigenlijk een heel brede hals, en dan een enorm boord dat rechtop staat. Dat zou ik sowieso veranderen. Ook de mouw-inzetten vind ik niet zo mooi. Daar zou ik dus ook wat aan willen veranderen. Hm, misschien toch maar even doorzoeken, naar een ander patroon?
En toen kwam ik deze tegen:
Staat in het Hema breiboek van najaar 1985-voorjaar 1986. Tjonge, toen was ik 20!
Maar, wie wat bewaart die heeft wat, en dit patroon vond ik toen al heel leuk, en nu nog steeds.
De trui wordt dwars gebreid, je begint bij het boord van de ene mouw en eindigt bij het boord van de andere mouw.
Volgens het patroon heb ik 10 bollen van 50 gram nodig, dus ik zou uit moeten komen met mijn 11 roze bollen. Eerst maar eens proeflapje breien. En als dat goed is, dan eens even denken hoe ik het aanpak, precies zoals het patroon, dus 1 grote lap die je later dicht naait, of zal ik de armen gewoon rondbreien, zodat daar geen naad zit? Dat vind ik wel mooier en draagt ook prettiger, maar zal het handig zijn als je daarna de panden wel als 2 rechte lappen moet breien? Of zal dat dan wat gaan trekken aan de mouwen? Iemand een tip?

Ik ben begonnen met het breien van mijn truien en vesten toen ik 16 was. Door een vervelende sport-blessure was ik maandenlang aan de bank gekluisterd. Ik, die altijd aan het sporten was, altijd in beweging was, en toen opeens stil zitten op de bank? Letterlijk van ellende naalden en wat garens uit mijn moeders voorraad gepakt. Het allereerste wat ik maakte was een mouwloos hesje, gehaakt met diverse kleurtjes paars (blijkbaar toen al mijn lievelingskleur). Ik weet dat ik nog ergens een foto moet hebben waar ik het draag. Mijn moeder kon haar geluk niet op, want zij was altijd aan het naaien of breien of haken of borduren. Er was een enorme voorraad waar ik bolletjes uit kon pakken (mijn moeder breide zelf altijd volgens patroon, kocht altijd een paar bollen teveel en bracht die nooit terug, dus haar voorraad nam een flink deel van onze zolder in beslag). Ik hield van patronen met veel kleuren, en heb heel wat truien gebreid met abstracte vlakverdelingen (helemaal hip in de 80er jaren), en met afbeeldingen. Zo weet ik nog een donkerblauwe trui met een wintersport-tafereel, met skiers en een ski-lift en bergen enz. Mijn moeder zat altijd vol verbazing te kijken hoe ik al die verschillende draadjes uit de knoop wist te houden. Zij breide liever met 1 kleur, maar wel prachtige ajour-patronen en kabels.
Op de basisschool moest ik rechtshandig handwerken, en dat was voor mij als uitgesproken leftie een crime! Dus had ik er geen plezier in. Maar toen ik het op mijn 16e uit noodzaak weer oppakte, bleek ik het erg leuk te vinden. Borduren doe ik nog altijd linkshandig, maar haken doe ik rechtshandig.
Ik heb 10 jaar lang les gehad op elektronisch orgel, dus mijn fijne motoriek heb ik ook rechts wel aardig ontwikkeld. En op aandringen van mijn moeder ben ik rechtshandig blijven haken (en breien), zodat zij mij zou kunnen helpen als ik een patroon niet begreep of steken had laten vallen.
Nog altijd als ik iets in het rond wil breien, en de steken heb opgezet en de ring heb gesloten, raak ik in verwarring. Ik wil de andere kant op gaan breien, dus tegen de klok in.


2 opmerkingen:

 1. Mijn moeder leerde me linkshandig breien toen ik zes was.
  Ik was de eerste in de klas die kon breien.
  Maar toen ik 8 was kregen we met de hele klas les en moest ik opeens rechtshandig.
  De hele klas mocht een beer breien en ik moest een stomme bal breien omdat ik volgens de juf niet breien kon.
  Ik moest zelfs op de laatste schooldag na blijven omdat mijn bal nog niet af was.
  Ik ben pas jaren later weer gaan breien.
  Gek genoeg nog steeds rechts.
  Maar haken doe ik wel links.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat was wat, vroeger op school. Mijn moeder was zelf rechtshandig, en wilde dat ik alle handwerken ook rechtshandig zou doen, zodat ze me kon helpen. Handwerkjuf (oude dame, ging met pensioen toen ik in de 4e zat) sloeg met een liniaal op m'n vingers als ze me betrapte dat ik linkshandig bezig was.
  Mijn dochter is ook linkshandig, ik heb haar linkshandig leren haken (terwijl ik dus zelf altijd rechtshandig ben blijven haken).

  BeantwoordenVerwijderen