Volgers

zondag 9 december 2018

wintervoorraad

Toegegeven, eekhoorntjes hebben een goede schutkleur, maar misschien zien jullie hem toch zitten? Op dat witte blok hout (een afgezaagd stuk van de stam van een berkenboom).

Vanmorgen vulde ik de slinger met pinda's weer. En wat een leuk schouwspel leverde dat op!
Deze eekhoorn bedacht dat het wel heel slim was om aan zijn/haar wintervoorraad te werken.
Eekhoorns houden niet echt een winterslaap, maar ze maken 1 hoofdnest en een stuk of 6-7 extra nesten. Die worden gebouwd in bomen, holle ruimtes of oude nesten, en worden voorzien van zachte materialen zoals mos. Daar brengt de eekhoorn de winter door.
Ze leggen voordat het winter wordt een voedselvoorraad aan. Vaak vergeten ze waar ze al dat lekkers hebben verstopt, maar ze hebben een goede neus, en daarmee vinden ze het verstopte eten weer terug.

Deze eekhoorn had maar een uurtje nodig om de slinger leeg te halen.
Ik had ook wat pinda's neergelegd op het voerplateautje waar hij op de foto hierboven zit, die gingen ook allemaal mee. En tenslotte lagen er ook nog heel wat in de bak rechts. Daar halen de Vlaamse Gaaien graag pinda's uit, maar vanmiddag ging het om en om. Eentje voor de eekhoorn, eentje voor een gaai (ze zijn met z'n tweetjes, en wisselden van beurt, terwijl de ander zat te wachten in de boom achter de heg).
Waar gingen al die pinda's die de eekhoorn mee nam heen?
Nou, haaks op de coniferenhaag die je op de achtergrond ziet, staat een andere heg (van laurierkers).
Laatst heb ik al het blad dat op het grasveld lag onder die heg geharkt, zodat de laurierkers warme voetjes houdt in de winter. Deze eekhoorn vond het een goed idee om alle pinda's op de grond, onder die bladeren te begraven. Wat een leuk gezicht, zo'n beestje dat een kuiltje graaft in de bladeren, zijn noot verstopt en het dan met beide voorpootjes aanstampt!

Poeslief heeft heel lang naar het schouwspel zitten kijken, de eekhoorn steeds volgend met haar koppie, maar uiteindelijk vond het ze blijkbaar te saai of vermoeiend, en ging ze lekker een middagdutje doen.

Ben wel benieuwd hoeveel van deze pelpinda's vergeten worden door de eekhoorn, en of er dan in het voorjaar allemaal kleine pindastruikjes uit de grond komen!

8 opmerkingen:

  1. Het zijn kleine, grappige, slimme beestjes en wat vergeetachtig. Dus wellicht kun je straks pinda's oogsten. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg leuk om te zien. Bedankt voor de uitleg over de 'winterslaap' van de eekhoorn. Ik dacht altijd dat ze echt een winterslaap hielden, maar dat is dus niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het schijnt dat heel veel mensen dat denken, ook wel logisch, want ze laten zich in de winter niet gauw zien, dus lijkt het of ze slapen. Ze houden zich wel heel rustig hoor, om zo min mogelijk energie te verbruiken, want dan moeten ze hun warme nest verlaten en op zoek naar dat verstopte voer, maar waar lag dat ook alweer...?!

      Verwijderen
  3. wat leuk om op je gemak alles te bekijken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag hadden we fikse regenbuien, en zagen we maar af van een wandeling. Zo hebben we toch nog kunnen genieten van de natuur om ons heen.

      Verwijderen