Volgers

zaterdag 1 december 2018

1 december

Het is alweer 1 december, wat vliegt het jaar toch snel voorbij!
Het is vandaag 59 jaar geleden dat mijn oudste broertje werd geboren. Helaas overleed hij een dag later.
Elk jaar rond deze tijd was mijn moeder ziek. Onverwerkt verdriet.
Zes jaar later werd op 2 december mijn neef geboren. Zijn vader zat niet echt te wachten op een kind, dus toen hij niet al te blij kwam vertellen dat hij een zoon had, schijnt mijn moeder flink tegen hem te zijn uitgevallen. Bijzonder voor haar, zij wilde altijd ruzie vermijden.
Voor mijn oom en tante is het morgen geen feestelijke dag. Want mijn neef, die morgen 53 zou zijn geworden, besloot 1 maand voordat hij 35 werd, dat hij niet langer wilde leven.
Zo is in mijn familie de eerste week van december al vele jaren geen leuke start van de feestmaand.
Ik wil hierbij iedereen voor wie december een extra zware maand is heel veel sterkte wensen.

5 opmerkingen:

 1. De geboortedag en de sterfdag zullen altijd moeilijke dagen blijven, net zoals waarschijnlijk ook heel veel andere dagen, maar op dit soort dagen is het een stuk zwaarder. En als familie blijf je, in geval van je neef, misschien voor altijd met vragen zitten.
  Ik wil jou ook heel veel sterkte wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, lieve Willeke! In het geval van mijn neef zijn er vermoedens maar er zullen altijd vragen blijven. Hij werd gevonden door zijn (zwaar autistische) broer, hij lag op zijn bed met een plastic zak over zijn hoofd. Hij liet geen brief na. De politie heeft onderzoek gedaan, o.a. zijn computer is helemaal onderzocht, of daarop wellicht een afscheidsbrief was te vonden, of aanwijzingen, want er moest worden uitgesloten dat het moord was i.p.v. zelfmoord. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat iemand anders het gedaan zou hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is behoorlijk heftig. Een drama en heel erg bizar. En ook wat er allemaal bij komt kijken hè. Toen onze zoon verongelukte stond binnen de kortste keren onze tuin vol met heel veel hulpverleners, ook bij ons recherche om uit te sluiten dat het moord was en die een dag later verder gingen met hun onderzoek. Het scheelde bij ons dat we het ongeluk zagen gebeuren. Maar alles wordt gelijk overgenomen. Je bent totaal geen baas meer in je eigen huis en je wil ook niets liever dan meewerken, hoe moeilijk dat ook is.
  Mijn neef die onlangs zelfmoord pleegde nam pillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tja.. in elk mensenleven komt verdriet en vreugde voor. misschien is het verdriet er voor dat we de vreugde meer op prijsstellen??? en niet voor zoete koek aannemen??

  BeantwoordenVerwijderen