Volgers

zondag 30 december 2018

goede voornemens

Doen jullie aan goede voornemens voor een nieuw jaar? Ik niet.
Ja, goede voornemens genoeg hoor, gedurende het jaar. Maar ik stel de uitvoering niet uit tot er een nieuw jaar begint. Als ik me voorneem om iets te gaan doen of te laten of te veranderen of wat dan ook, dan ga ik dat direct in uitvoer brengen (of althans ik doe er een poging toe).

Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen, terug kijkend op het jaar dat bijna helemaal achter ze ligt, besluiten dat er "iets" niet naar hun zin is gegaan, en dan zich voornemen om in het nieuwe jaar dat "iets" aan te gaan pakken.
Kijken die mensen dan het hele jaar niet terug op de voorbije periode?
Voor mij is het logischer dat je regelmatig nadenkt over waar je staat, hoe je bent, wat je doet, wat je zou willen, en als er dan "iets" is wat je anders wilt, dat je daar dan ook zo snel mogelijk verandering in brengt.

Mijn moeder kende enorm veel spreekwoorden en gezegdes. Als kind vonden mijn broer en ik het best wel eens vervelend, als ze weer met zo'n (in onze ogen) dooddoener kwam. Maar, een aantal zijn mij altijd bijgebleven. Waarschijnlijk die, waar ik het stellig mee eens was.
Zo hield zij ons altijd voor: nooit naar je meerdere kijken, maar altijd naar je mindere.
Wij hadden het goed thuis, ik mag wel zeggen heel erg goed thuis. Mijn vader verdiende een royaal salaris, werkte aan het einde van de straat, at tussen de middag thuis, en kwam 's middags om kwart over 4 alweer uit zijn werk. Bepaald niet "die man die 's zondags het vlees aansnijdt" (dat deed mijn moeder trouwens altijd, haha). We kwamen nooit iets tekort, gingen een paar keer per jaar op vakantie, zaten volop in de kleren, aten alleen maar het beste van het beste, mochten op elke les die we wilden (ik heb jarenlang aan turnen gedaan en orgelles gehad).
Dus eigenlijk kenden we helemaal niet zoveel "meerderen". Maar goed, er zijn natuurlijk altijd mensen die het nog beter hebben. Door niet daarnaar te kijken, maar naar je "mindere", diegene die het niet zo goed heeft als jijzelf, word je vanzelf dankbaar voor alles wat jij wel hebt, en die ander moet ontberen. Ik vind het een wijze les die mijn moeder ons daarmee leerde. Het niet vanzelfsprekend vinden, wat je allemaal hebt en krijgt en kunt en mag, maar die rijkdom waarderen.10 opmerkingen:

 1. Ik schrijf in een schrift, beetje een mooie, wat ik wil veranderen in het nieuwe jaar, waar ik aan wil werken, leuke uitstapjes die ik wil maken, films die ik wil zien, mijn wensen enz.
  Zoals eindelijk die 2 kronen laten zetten, plekjes weg laten halen, weer vrijwilligerswerk doen, in bepaalde contacten geen energie meer steken in anderen weer meer.
  Planten in bepaalde kleuren die ik in mijn tuin wil.
  Nou ja je kan het zo gek niet verzinnen of ik zet het in mijn schrift en geef mezelf het hele jaar om die dingen te doen.
  Lukt het niet is het geen drama.
  Van 2018 is alles gelukt en heeft mij veel gebracht moet ik zeggen.
  Nou ja behalve 5 kilo afvallen dus dat gaat weer op de lijst.
  Er kunnen in het jaar dingen bijkomen of juist afvallen.
  Ik geniet er van. Plak er foto's bij, schrijft er verhaaltjes of mooie teksten die ik gelezen heb.
  En het helpt mij echt om de dingen te doen en ik heb er plezier en steun aan.
  alvast een gelukkig 2019.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je zo'n uitgebreide reactie schrijft! Ik lees al best lang bij je mee, en daarom: een pluim voor jou, dat je je doelstellingen voor 2018 hebt behaald! Ik vind het een erg leuk idee zoals jij het doet, een soort bullet journal met plannen, waar je dan weer foto's bij plakt en verhaaltjes bij schrijft gedurende het jaar.
   Enneh, die 5 kilo, volgens mij is dat een voornemen van heel veel vrouwen boven de 30!
   Jij ook een heel goed en gelukkig 2019 gewenst!

   Verwijderen
 2. Nee hoor, hier geen goede voornemens. Ik zie wel wat er op mijn pad komt en er zijn best wel dingen die ik wil, maar dat wil ik dan weer niet echt goede voornemens noemen.
  Mijn moeder is ook altijd wel van de spreuken, spreekwoorden en gezegdes geweest en eigenlijk heb ik dat ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ongemerkt heb ik zelf ook regelmatig een spreekwoord of gezegde paraat. Niet zo vreemd natuurlijk, je leert praten van je ouders en hun manier van praten neem je dan over.

   Verwijderen
 3. Elke dag begin ik weer.met het goede voornemen om van de dag te genieten.😉.en elke avond schrijf ik op waar ik van heb genoten.😊.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een heel goede manier, niet alleen maar je iets voornemen maar aan het einde van de dag er nog eens bij stil staan! Die ga ik onthouden. Oh nee, ik ga dat doen, er aan het einde van de dag even bij stil staan laat je elke dag dubbel genieten. Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig zijn, genieten en oud zeer een plekje geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. plannen en goede voornemens had ik al afgeschaft toen ik 16 werd.. ook al deed ik nog zo mijn best er kwam nooit wat van terecht, het leven zelf beslist in een hoop gevallen voor jou en niet jijzelf. ik neem iedere dag zoals hij komt. en ja een spreuk heb ik ook.. dat zeg ik best wel vaak tegen mezelf als het tegenzit... goed of slecht alles is maar tijdelijk.. helpt me altijd met doorgaan !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben elke dag dankbaar voor alle fijne dingen in mijn leven, maar voor de momenten dat iets tegen zit, ga ik jouw spreuk zeker onthouden!

   Verwijderen