Volgers

zondag 30 december 2018

Het jaar afronden

Ik ben van huis uit boekhouder, en vind het dus heerlijk om met cijfertjes bezig te zijn.
Al sinds ik op mijzelf ging wonen, houd ik al mijn inkomsten en uitgaven bij.
En zo aan het einde van het jaar, vind ik het heerlijk om de cijfertjes van het afgelopen jaar nog eens goed te bekijken, en ook een planning voor het komende jaar te maken.
Nu is het leven niet voorspelbaar, en je kunt dus niet alle uitgaven die je gaat krijgen, aan zien komen.
Zo weet ik totaal niet wat mijn woonkosten zullen zijn in 2019.
Gaat ons huis verkocht worden, en voor welk bedrag dan?
Wat houd ik over van de opbrengst?
Zullen we in een "normaal" huis gaan wonen in 2019?
En waar dan, en wat zullen daarvan de kosten zijn?

Nee, niet alles weet je vooraf. Maar heel veel weet je natuurlijk wel!
Ik weet bijvoorbeeld precies welke bedragen ik zal gaan betalen voor verzekeringen, en wanneer dat betaald moet worden.
Aan mijn spaarrekening kan ik spaarpotjes hangen, waar ik het bedrag op mijn spaarrekening fictief kan verdelen over de diverse potjes.
Ik heb potjes gemaakt voor o.a. de diverse verzekeringen (zorg, auto, huis enz), en weet wat ik daar elke maand naar moet overboeken, om de premies te kunnen betalen.
Zo heb ik dat gedaan met alle bekende vaste lasten.

Ik ga elke maand, zodra mijn salaris binnen komt, vaste bedragen overmaken naar de diverse spaarpotjes, zodat ik zeker weet dat er genoeg in het potje zit, op het moment dat ik moet betalen.
Ik heb in mijn bullet journal een overzichtje gemaakt, met welke bedragen ik wil gaan overboeken.

Wat ik altijd al doe: zodra mijn geld binnen komt, kijk ik wat ik de volgende maand nodig zal hebben, de rest boek ik over naar mijn spaarrekening. Voor de rente hoef ik dat niet te doen, die is laag, en op mijn betaalrekening krijg ik dezelfde rente als op mijn betaalrekening. Maar ik vind het prettig om mijn spaarpotje te zien groeien, zeker te weten dat de vaste lasten betaald kunnen worden, en tenslotte...door het op mijn spaarrekening te hebben staan, kan ik het niet "zomaar" uitgeven. Ik moet uitkomen met het geld dat ik op mijn betaalrekening heb laten staan. Een extra duwtje in de rug, om goed na te denken bij elke uitgave (doe ik toch wel hoor, maar een extra duwtje kan geen kwaad).

Kijken jullie aan het einde van een jaar terug op je uitgaven, en vooruit naar je inkomsten en uitgaven in het komende jaar? En hoe doen jullie dat dan? Voorheen gebruikte ik Excel, maar dat had ik de laatste jaren niet op mijn laptop staan, dus deed ik alles op papier.
Nu heb ik weer Excel, en ik ben van plan om de komende dagen e.e.a. in een sheet te zetten.

2 opmerkingen:

  1. hoef nooit terug te kijken..in het begin van de maand verdeel ik alles en extra's die binnen komen , zoals vakantiegeld, teruggaves van water en gas en licht, daar spaar ik mee en betaal mijn reis naar mijn man.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is je spaarpotje al goed gevuld, zodat je binnenkort weer een keertje naar hem toe kunt

      Verwijderen