Volgers

dinsdag 25 september 2018

vochtige lucht

Toen wij ons vakantiehuisje kochten, hadden we gezien dat er vanuit de tuinen, onder de weg door, pijpen liepen naar de sloot toe. Mooi, er lag drainage, dachten we toen nog!
Zes weken later viel er in een paar dagen tijd enorm veel regen, en ondanks dat onze tuin niet betegeld was, maar voorzien van gras, liep het regenwater niet de grond in. Na een paar dagen stond het water zo hoog, dat we met kaplaarzen over de camping liepen, omdat het water nergens weg liep. Maar, ook IN het huisje moesten we kaplaarzen aan, want het hele huisje stond blank!

Daar word je niet blij van natuurlijk. We keken de uitlopen van de drainage eens na, tja, die buizen waren helemaal dicht geslibd, daar kon geen water doorheen stromen. Dus die hebben we eerst eens helemaal schoongemaakt en doorgespoeld. Maar bij een volgende flinke regenbui bleef opnieuw het water op het grasveld staan. Uiteindelijk hebben we rondom ons hele huisje een geul gegraven, daar drainageslang in gelegd, en die slang weer aangesloten op de drainagebuizen die naar de sloot lopen.
Dat heeft goed geholpen, de tuin staat gelukkig nooit meer blank.

We hebben isolatie aangebracht onder de vloeren, en er nieuwe vloeren in gelegd (jullie begrijpen dat die rot waren, het was vast niet de eerste keer dat het huisje blank had gestaan).
De muren en dak werden geïsoleerd, en we hebben nieuwe kozijnen geplaatst met dubbel glas.
We lieten nieuwe deuren maken, met dubbel glas, maar die zijn nooit geplaatst, die staan al 5 jaar in de schuur in Zuid-Holland.
Daardoor krijg je dit te zien, als je 's morgens de gordijnen bij de deuren open doet:
Zodra de temperaturen 's nachts weer gaan dalen, hebben we elke ochtend de ramen van de deuren vol met condens. We hebben wel van die bakjes met vochtvreter staan, maar die kunnen dit soort hoeveelheden water natuurlijk niet aan. En ja, we ventileren keurig, maar het mag allemaal niet baten.
De luchtvochtigheid in het huisje steeg de afgelopen weken elke dag, tot ruim 90°. En dat is ronduit ongezond! Het hoort zo tussen de 40 en 60° graden te zijn.

Zo'n hoge luchtvochtigheid voelt heel vervelend, alles wat van stof is, voelt klam aan. Denk aan de gordijnen, de bank, je kleding, je beddengoed.
Nu hebben we wel een stuk of 3 van die lucht-ontvochtigings-apparaten, maar ja, die staan natuurlijk allemaal in Zuid-Holland.
Afgelopen zondag waren we er allebei zo klaar mee! Het was een herfstige dag, de temperatuur in huis daalde onder de 15 graden en de luchtvochtigheid kwam boven de 95 graden uit.
Bah, dat kon zo niet langer!
We hadden ons al wel eens eerder verdiept in wat nou een goede luchtontvochtiger voor ons zou zijn. Je moet daarbij rekening houden met de ruimte waarin de ontvochtiger zijn werk moet doen, maar ook dingen als geluid en capaciteit van de opvangbak doen er natuurlijk toe.
We zochten zondag, ieder afhankelijk, nog eens goed uit welke we zouden willen, en kwamen allebei op precies dezelfde uit. Mooi, die ging het worden!
Uiteraard gingen we vervolgens prijzen vergelijken, want dit apparaat kost rond de 200 euro!
Waar was er misschien een kortingsaktie, waar we gebruik van konden maken? Nou, uiteindelijk kwamen we dus uit op mijn eigen werk!
Deze week een kortingsactie die ik hierop kan gebruiken, een kortingsbon die ik nog kon inleveren en personeelskorting, zorgen ervoor dat ik uiteindelijk nog geen 150 euro betaal. Nog altijd een hoop geld, maar dan heb je ook wat!

Vandaag gelijk meegenomen vanuit mijn werk, en vanavond hebben we hem aan het werk gezet.
Nu maar hopen dat hij zo goed is als uit alle reviews blijkt!
Daar lijkt het wel op, want in de 2 uurtjes dat hij nu draait, is het vochtigheidspercentage al gedaald van ruim 90 naar onder de 70! En dan is direct te merken!

5 opmerkingen:

  1. Jakkes, wat jammer dat die spullen er wel zijn maar dat je er niet bij kunt! Het is toch van de zotte..
    Die vochtige toestand is ook helemaal niet goed voor jouw gezondheid. Ik hoop dat de ontvochtiger goed werk blijft leveren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, de fibro is niet blij met zoveel vocht. Vanavond weer aangehad, en het is gewoon heerlijk, de luchtvochtigheid is inmiddels aan het zakken naar de 60, dat is eigenlijk de bovengrens van wat gezond is in huis.

      Verwijderen
  2. ja das niet best zoveel vocht in je huisje, succes met ontvochten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je, het lukt prima, ongelooflijk hoeveel vocht er in 2 avonden al uit het huisje is.

      Verwijderen