Volgers

maandag 17 september 2018

Easy Las Vegas

Ik had eindelijk een patroon gevonden, voor de Las Vegas sokkenwol, die ik, in verband met het glitterdraadje dat er doorheen zit, liever niet voor sokken wilde gebruiken.
Het patroon heet Easy, en het leek inderdaad easy-peasy!
Je begint met maar 5 steken, dus het gaat heel snel. En in 1 avond breide ik tot bijna de helft:
Je draait halverwege van werkrichting. Volgens het patroon moet je dus gewoon je hoeveelheid garen wegen, en draaien op het moment dat je de helft hebt op gebreid. Maar ik las her en der dat anderen, die dit al maakten, toch wat tekort kwamen.
De bol was 100 gram, ik besloot te draaien als ik 48 gram gebruikt had. Liever een grammetje over dan een half grammetje tekort!

En toen liep ik tegen een probleempje aan! Ik ben linkshandig, maar brei rechtshandig (had een ouderwetse handwerkjuf die me verbood linkshandig te handwerken). En meestal gaat het goed, maar soms zie ik de logica niet. En dat is dus bij dit patroon ook weer het geval.
Ik had mijn werk gedraaid, en dacht toch echt volgens het patroon verder te gaan:
Nou, niet dus. Ik werk op de één of andere manier de verkeerde kant op. Ik heb dit uitgehaald, en ben wel een keer of 10 opnieuw begonnen, en steeds werd het weer zoals hierboven!
Mijn linkshandige dochter kon ook niet vinden wat ik nu anders doe dan moet. Ik besloot om het maar even weg te leggen, als ik het dan op een later moment weer eens op pak, gaat het misschien wel goed.

Dit is een duidelijk voorbeeld, in 2 kleuren, van hoe het hoort te zijn:
En van deze zelfde een foto kort na het keren:
Deze foto's zijn van Mrs.Ceesay's Ravelry-pagina: https://www.ravelry.com/projects/MrsCeesay/easy


Ik werk zelden volgens een patroon, en nu ik het een keertje wilde doen, lukte het niet.
Na een paar dagen besloot ik het gewoon maar op mijn eigen manier te doen.
Ik ben gewoon aan de andere, lange kant begonnen, heb daar het 112 steken opgezet, en ben daarvandaan gaan minderen.
Ik verwachtte dat ik daarmee het probleem zou oplossen, vrijdagavond lekker zitten breien, tijdens het kijken naar een film. Her verbaasde me dat ik wel erg snel steeds minder steken op de naald had staan, maar ach, het zal wel. Nou, dus niet, haha!
Zaterdagochtend pakte ik het werk op, en ik had dit:
Wow, dat is veel te kort geworden!
Ik heb hem even apart gelegd, misschien zou ik het toch wel leuk vinden zoals 'ie nu was? Maar nee, 's middags wist ik al dat ik dit niet leuk vind en dus ook niet zal gaan dragen. Er zat niets anders op, dat werd uithalen en opnieuw beginnen!

Gisterenavond pakte ik het breiwerk weer op. En toen ging het opeens helemaal goed!
Maar het mag gewoon niet meezitten bij dit shawltje:
Kijk, nu lopen de strepen haaks op het andere deel, zoals dat ook moet.
Maar zien jullie de punt?
Wacht, ik zal het wat beter laten zien:
Ik ben aan het einde van het garen, maar ik moet nog 35 (!!!) toeren breien!!!
Niet zoals ik bij sommigen las, nog 1 of 2 of 3 of 4 toertjes, nee, nog 35 toeren, en het garen is op!

Nou, dat wordt dus opnieuw uithalen, en dan heel wat toeren van het eerste deel ook uithalen, om uit te komen met het garen. Hm, daar moet ik nog even over denken, want wordt het shawltje dan niet te klein??!!




Ben jij linkshandig? En overkomt het jou ook wel eens dat je verstrikt raakt doordat je de verkeerde richting op breit?
Toevallig was er op de Dutch Crafters Group op Ravelry een discussie over linkshandig zijn, en wat dat voor invloed kan hebben op je handwerken.

10 opmerkingen:

  1. Pfff Niks easy peasy zou ik denken. Ik ben rechtshandig maar ik vrees dat ik er ook niks van terecht zou brengen. Jij hebt echt wel moed. Zo vaak uithalen! Flinkerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Flinkerd, nou, ik vind het zonde van het garen om het in een hoek te gooien, en ja, ik ben wel een doorzetter, vind ik eigenlijk helemaal niet erg om weer uit te halen. Ik zit nu blogs te lezen, en ondertussen ben ik het breiwerk aan het uithalen. Wordt vervolgd!

      Verwijderen
  2. Hallo Anja,
    Met het breien van een patroon let ik altijd op het aantal meters die er aangegeven word op de bol wol.En de meeste patronen vermelden ook het gebruikte aantal meters, wat ik denk dat er bij jou gebeurd is dat de gebruikte wol dikker is dan het patroon.
    Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
    groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lief van je om zo mee te denken! Alleen, in dit geval gaat dat niet op, want toevallig is dit garen met precies dezelfde stekenverhouding op dezelfde naalddikte, met ook nog eens het gelijke aantal meters. Daar was ik juist zo blij mee, ik had een leuk patroon gevonden waar het eigenlijk niet mee mis kon gaan. Dus wel! Nogmaals bedankt voor je advies, leuk dat je reageerde, en welkom!

      Verwijderen
  3. hahaha zou mij ook kunnen overkomen hoor!!! en ik ben rehtshandig.. maar snap van de meeste patronen geen bal.. ik kijk meer naar de foto en doe wat me het beste lijkt!echt ik heb nog nooit een patroon helemaal nagemaakt. want dan klopt het bij mij gewoon niet, ik zal geen inzicht hebben in patronen of zo.. geen idee, maar met foto bekijken en zelf proberen.. en ja ook steeds uithalen lukt het me wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook meer van het namaken vanaf een foto, vaak ook omdat ik er net even een andere draai aan wil geven, of 1 bepaald onderdeel niet zo leuk vind.

      Verwijderen
  4. had dat vroeger al op school met wiskunde en algebra.. de meeste keren had ik het antwoord goed van de som.. maar kon nooit verklaren hoe ik het gedaan had. als ik probeerde uit te leggen hoe ik op het antwoord kwam zaten ze me allemaal raar aan te kijken inclusief leraar .. moet ook wel even vermelden dat ik calculectisch ben en op de lagere school al in paniek raakte als ik ergens een cijfer zag!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps, lastig. Ja, dat heb ik dan juist weer niet, ik heb een cijfertjes-tik. Echt een tik, want ik onthoud cijfers, of ik wil of niet. Zo weet ik nog veel heel klasgenootjes van de lagere school wat hun geboortedatum is, lekker belangrijk, maar niet heus! Ook niet zo gek dus dat ik boekhouder werd, en nog altijd vind ik het leuk om met cijfertjes te werken. Knap dat jij al die leuke dingen kunt maken zonder dat cijfergevoel!

      Verwijderen
  5. Herkenbaar.
    Ik haak links maar brei rechts.

    Heb overigens dyscalculi en een wiskundeknobbel.
    Ik kan een berekening wel uitleggen, maar krijg niet de goede uitkomst.

    BeantwoordenVerwijderen