Volgers

zaterdag 8 januari 2022

08/01/2022 Steken tellen

 Afgelopen oktober kwam ik op Ravelry iets tegen dat ik nog niet kende: NaKniSweMo.

De term is afgeleid van "iets met boeken", iedere deelnemer leest dan in een maand een bepaald boek (zo heb ik het begrepen). Vertaald naar breien werd dat: brei binnen een maand een trui naar keuze, met minimaal 50.000 steken.

Nu had ik echt nog nooit geteld hoeveel steken er eigenlijk in een trui gaan. Dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de dikte van het garen en de naalden die je gebruikt. Om 50.000 steken in een trui te krijgen, moet je met niet al te dik garen en niet al te dikke naalden breien.

Het leek me een grappig idee om eens mee te doen, en ik breide de Gardengate trui met lange mouwen:

Ik had geen flauw idee op hoeveel steken ik zou uitkomen, het werden er 82.316! Ruim voldoende dus 😀. En ik won er zelfs een prijs mee, ik mocht een patroon uitkiezen bij een bepaalde ontwerpster, dat werd een sokkenpatroon (Juno Storm Socks).
Ik vond het eigenlijk wel heel grappig om bij te houden hoeveel steken ik had gebreid, en las op Ravelry van een Nederlandse deelneemster dat ze dat al jaren deed, en haar jaarlijkse doel is 1 miljoen steken!
Wat??!! 1 miljoen?! Hoe dan?!
Maar, zo gaf ze aan, dat zijn 2740 steken per dag. Hm, dat klonk al wat redelijker. Maar toch, dat is eigenlijk best veel, toch? Voor sommigen ja, voor anderen valt het wel mee.
De Gardengate breide ik in 3 weken, en nee, ik zat echt niet als een bezetene eraan te werken. Dat betekent dat ik gemiddeld 3920 steken per dag heb gebreid. Veel meer dus dan de 2740. En toen begon het bij mij te kriebelen, zou dat niet leuk zijn, om eens in een jaar al je steken bij te houden? Oké, voor velen totaal niet, maar ik ben nu eenmaal een cijfertjesmens. En dus wilde ik dat in 2022 eens gaan bijhouden.

Op 2 januari dacht ik er weer aan, oh ja, dat wilde ik gaan bijhouden. Ach, de steken van 1 dag, dat was het wat projectjes afwerken en het begin van de Diamond Fire trui, het zij zo, sindsdien heb ik ze bijgehouden. En ik zit inmiddels op bijna 44.000 steken!

Steken die ik weer uithaal, tellen niet mee. Ik ben dus de Diamond Fire trui aan het breien, en had donderdagavond een groot deel van een mouw gebreid. Niet volgens patroon, want dan moet ik al minderen bij de bovenarmen, dat wordt bij mij te krap (ja, werken in een bouwmarkt levert je armspieren op 🤣). Dus net voorbij de elleboog gaan minderen, niet te snel, 2 steken elke 8e naald. Maar dat bleek toch te weinig, dan heb ik van die flobberige ondermouwen, dat vind ik niks. Dus heb ik 40 naalden uitgehaald, met ongeveer 80 steken per toer (eerst iets meer dan iets minder door de minderingen). Maar dat zijn dus 3200 steken! Kijk, zo snel gaat het dus, deze tellen niet mee, want ze zijn inmiddels uitgehaald.

Gisterenavond heb ik de ene mouw gebreid, en een start gemaakt aan de 2e mouw, die zal ik vanavond waarschijnlijk verder breien (als Wie is de mol? niet teveel aandacht vraagt, het is simpelweg tricotsteek breien, dat doe ik bij voorkeur terwijl ik tv of y.outube kijk).



9 opmerkingen:

  1. Ik zou er knetterzot van worden als ik dat moest gaan tellen. 😁😁😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cijfertjes is nu eenmaal een tik van mij, dus ik ben al zot 🤣🤣

      Verwijderen
  2. Ik vind challenges heel erg leuk, maar deze sla ik toch maar even over. RESPECT!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, als je er plezier in hebt om de steken te tellen. Ik ben benieuwd waar je aan het eind van dit jaar op uit komt :-) Dat zullen er wel heel veel zijn! Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt geen flauw idee, ik had er geen idee van hoeveel steken er in een trui gaan, maar dat zijn er dus behoorlijk wat. Ik plan niet vooruit, dus geen idee hoeveel truien ik ga maken, misschien brei ik een tijdje helemaal niet en ga borduren (nee, die steekjes tel ik dan niet mee)

      Verwijderen
  4. Op dit moment brei ik aan een vest met briochepas. De pas is nu klaar, maar wat duurde het lang en vooral wat had ik een hoop steken op de naald (520 en die naald moest dan 2x gebreid worden).
    Het lijkt me best leuk om eens tevtellen hoeveel steken er in een project zitten. Maar hoe doe je zoiets???? Daar moet ik maar eens naar googelen. Dank voor het idee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brioche vind ik prachtig, maar het is inderdaad heel veel werk.
      Je kunt het op allerlei manieren bijhouden, er schijnen speciale programma's voor te bestaan. In de NaKniSweMo kwam ik ook tegen dat mensen het niet echt bijhielden, maar achteraf berekenden. Dus: ik heb 20 toeren gebreid met 250 steken, dus heb ik 5000 steken gebreid. En je kunt het ook simpelweg turven, pen en papier erbij, en dan na elke naald noteren wat je hebt gebreid. Ik heb vrijwel altijd een toerenteller op mijn naald, en dat helpt me om het niet te vergeten, oh ja, weer een toer gebreid, even noteren (ik gebruik gewoon een lege pagina van mijn blog, want met breien heb ik toch altijd mijn laptop bij de hand, ik kijk/lees/luister ondertussen blogs en vlogs). Welke manier je ook kiest, succes erbij, ik ben wel heel benieuwd hoeveel steken er nog in je vest gaan, waarschijnlijk heel erg veel!

      Verwijderen