Volgers

woensdag 10 januari 2018

voorraad garens

Ik lees graag mee op allerlei blogs, onder andere bij Linda.
Zij organiseerde een paar jaar terug via haar blog een stashbusting-flow.
Iedereen die iets had gemaakt met zijn/haar stash  kon daarvan een foto plaatsen op haar blog, en dan werd je, door die foto's aan te klikken, naar de bijbehorende blog gestuurd.
Stash is dus gewoon Engels voor voorraad, Linda is Britse, vandaar stashbusting.
Ze is in het afgelopen jaar verhuisd, en had al haar garens verzameld in zwarte plastic zakken. Eerder deze week heeft ze alles tevoorschijn gehaald, en uitgesorteerd. Ze heeft ruim 36 kilo garens op voorraad! Nu maakt zij, samen met andere dames, veel voor liefdadigheids-instellingen, en krijgt ze veel garens van mensen cadeau, om daar iets van te maken voor daklozen, vluchtelingen enz.
Ze heeft al heel wat dekentjes, mutsen enz. gemaakt.
Maar goed, ze daagde haar lezers uit om ook hun voorraad te wegen, en dan op haar blog te vertellen hoeveel voorraad jij hebt.

Ik had gisterenmiddag juist al mijn garens uitgesorteerd, en toen ik haar blog las, besloot ik om e.e.a. ook eens te wegen. Oef, ik heb in de afgelopen jaren toch al behoorlijk wat voorraad gebruikt, en er is niet heel veel bijgekomen, maar toch is er nog altijd zo'n 15 kg aan garens over!
Dat is dus mijn privé voorraad; de voorraad van mijn dochter niet mee geteld, en ook niet de voorraad van onze website. Uiteraard is die laatste voorraad veel groter, maar we vinden het prima als je ons helpt die kleiner te maken...(haha).
Ondertussen vraag je je misschien af wat er nu weer voor foto's tussen staan. Nou, die zocht ik deze week uit, om een volgend project mee te starten: Puebla
Het is een patroon van garnstudio.com, de website van Drops garens. De link verwijst naar de Ravelry-pagina van Puebla.
Ik houd van truien en vesten met meerdere kleuren. Ik vind het breien daarvan ook veel leuker, dan iets breien met 1 garen en dan bijvoorbeeld kabels erin. Dat merk ik nu ook weer, de MossyWay-trui is echt heel leuk om te breien, het patroon is zo anders dan anders, maar toch, nu ik alleen de "saaie" mouwen nog moet afmaken, maak ik alweer allerlei plannetjes om nieuwe projecten te beginnen.
Maar, ik houd er niet van om 10 WIP's te hebben liggen, word ik heel onrustig van, dus eerst keurig netjes de MossyWay afbreien, en dan pas aan iets nieuws beginnen.
Maar zeg, alvast een beetje rondkijken wat dat volgende, nieuwe project zal gaan worden is toch niet verboden?!

Het verbaast mij wel dat er op de Ravelry-pagina maar 3 projecten staan (waarvan 1 niet eens foto's toont). Waarom hebben nog maar zo weinig mensen voor dit patroon gekozen? Ga ik me weer eens aan iets wagen wat geen succes zal zijn?
Ach, ik houd het er maar op dat de meeste mensen kiezen voor een pas met Scandinavisch patroon, en dan de rest van panden en mouwen "saai" in 1 kleur gebreid. Die vind ik ook mooi hoor, maar deze keer ga ik voor een drukker patroon.

Voor dit patroon heb je nodig:
2 x 150 gram hoofdkleuren = 300 gram
1 x 100 gram 3e kleur
4 x 50 gram bijkleuren

Ik heb:
250 gram effen groen (Bergere de France), en 100 gram gemeleerd (Adriafil New Zealand Print)
dat is samen 350 gram, van de een teveel en de andere te weinig, dus misschien vraagt dat om wat aanpassing.
101 gram rood voor de 3e kleur
en dan heb ik 4 bijkleuren, te weten 105 gram blauw, 78 gram grijs, 40 gram groen en 37 gram ecru.
Samen goed voor 260 gram. Van elke kleur is 50 gram nodig, maar dat wordt zo aangegeven omdat dat het gewicht per bol is. Waarschijnlijk houd je daar nog wel wat van over.
Ik zou met deze kleurencombinatie moeten uitkomen, en het patroon gewoon kunnen volgen.
Heel misschien kom ik iets tekort van ecru en groen, maar mocht dat zo zijn, dan moet ik er gewoon wat aanpassingen aan maken, zodat ik toch uit kom met mijn garens.
De 5 bollen Bergere kocht ik onlangs op een beurs in Zwolle (5 euro voor de 5 bollen), de Adriafil heb ik een keer gekregen en de overige bollen zijn restanten van andere projecten. Nou, als ik daar dan weer een mooie en lekker warme trui van kan breien, ben ik heel tevreden.


7 opmerkingen:

 1. En jullie hebben dus een website! Oh, dat wist ik helemaal niet... Dus een webwinkel voor garens etc...
  Die trui is een hele leuke en fikse uitdaging! Zeker om met het garen te doen wat je hebt liggen.
  Ik houd ook niet van 'saai' breien, al vind ik een rustige creatie vaak wel mooi om te zien!
  Groetjes en een fijne dag, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jazeker, www.debreinaald.nl
   neem maar eens een kijkje...

   Verwijderen
 2. The size of your stash is just right I would be quite happy with that, to me it's a manageable quantity we all need a certain amount of stash after all. I really love that sweater, I would be afraid that after I knitted it it wouldn't fit me properly after all that work. Good luck I'm looking forward to seeing your progress. :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanx! How lovely you visit my blog, I follow your blog for ages now, loved the monthly stashbusting-episodes. I have knitted so many multiple coloured sweaters, I'm not afraid anymore it wouldn't fit. That's one of the advantages of knitting top-down, you can try it on while knitting.

   Verwijderen
 3. Ein-du-luk iemand gevonden die een kleinere voorraad heeft dan ik ;)... Komt doordat ik heel veel heb weggedaan vorig jaar. Ik denk als ik zeg dat ik totaal 3-5 kg heb dat ik al teveel zeg... Over m'n kratten met stoffen zwijg ik ;)... Dan val ik door de mand :P...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleinere voorraad dan jij ? Jij hebt 3-5 kg garens? Dat is toch een stuk minder dan de 15 kg die ik heb?! Maar ik heb bijna geen stoffen, dus dat weegt tegen elkaar op, haha. Maar, jij hebt 2 kinderen waar je die stoffen heel erg hard voor nodig hebt, dus het is je vergeven hoor, die ga je echt nog wel eens omzetten in kleding voor hen?! Moet je eerst nog een mandje tijd vinden. Ik naai geen kleding (meer) voor mij en/of mijn dochter, ik kan het wel maar de naaimachine en ik, wij zullen nooit vrienden worden.

   Verwijderen
 4. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
  Thank for your very good article...!
  หนังเกาหลี

  BeantwoordenVerwijderen