Volgers

maandag 30 april 2018

Stripetease

Nee dames, jullie moeten de titel van dit blog wel goed lezen, er staat niet striptease maar stripetease, haha, met een e er  tussen.

Wat is dat nu weer, zullen jullie denken.
Nu, lees maar verder, dan neem ik jullie mee op sokken-avontuur. (klinkt spannender dan het is).

Dit was het begin, afgelopen zaterdagavond:
Yep, ik koos weer eens bolletjes sokkenwol bij elkaar.

Het thema in de maand mei bij de RestEndGruppe is groen.
Nu heb ik niet zo heel veel groen, ik houd niet zo van die kleur.
Gevalletje mijn-moeders-lievelingskleur-dus-droeg-ik-als-kind-iets-te-vaak-groene-kleding-naar-mijn-zin. Wij hadden ook een appeltjesgroene keuken! Was in die tijd helemaal modern, maar ik vond het vreselijk lelijk.
Ik houd van groen in de natuur, en ik moet toegeven dat ik eerder dit jaar 2 truien heb gebreid waar donkergroen garen in verwerkt is, dus misschien gaat het toch nog goed komen met me (haha).

Goed, ik dwaal af.
Op de foto is het groen wat overbelicht zie ik, nou goed, alle bolletjes boven de grijze bollen bevatten (of zijn helemaal) groen.
Zo zie je links een gemeleerd garen liggen, groen met blauw en roze.
Dat is het restant van deze bol:
Die kochten we vorig jaar op vakantie in Duitsland, en daarvan heb ik een paar sokken gebreid voor mijn dochter:

Ik had wel zin in een uitdaging. Sokken brei ik meestal volgens een vast patroon, wat in mijn hoofd zit. Heerlijk voor een avondje gedachteloos breien, maar ik wilde nu wel eens wat anders proberen.
Dat hadden jullie natuurlijk al gemerkt, toen ik eerder deze week met de vorige sokken aan het stoeien was.

Ik besloot om dit patroon eens te gaan proberen.
Het is een gratis patroon op Ravelry, en er zijn 429 projecten van dit patroon te bewonderen.
En dat zag er allemaal wel erg leuk uit. En de naam? Stripetease!

Zaterdagavond zette ik de sokken op. Het is een heel aparte constructie. Je breit eerst het boord (ik brei mijn sokken altijd van teen naar boord omdat ik een naad bij de tenen niet prettig vind, dus ik ben benieuwd hoe dat zal gaan uitpakken).
Als het boord af is, ga je een baan van ongeveer 12 steken breien (ongeveer, omdat dat afhangt van hoeveel steken je hebt opgezet, hoe breed je sok moet worden). Ik dacht dat dat de baan was die voor op de sok naar de tenen loopt, maar kwam er later achter dat het juist de baan middenachter is.
Je breit het been, tot aan de hiel, en gaat dan links en rechts van die baan nog een baan breien.
Zoals je ziet, is het wel handig als je wat extra breinaalden hebt, zodat je steken kunt laten rusten op die extra naalden. Ik heb nog een setje bamboe sokkennaalden liggen, die ik nu mooi kon gebruiken.
Als je 3 banen hebt gebreid, ziet het eruit zoals hierboven.
En dan ga je de hiel breien:
Zo zagen mijn sokken er uit na een avondje breien.

Zondag begon met lichte motregen, maar gedurende de dag ging het al maar harder regenen.
Jammer, een boswandeling zat er niet in, maar thuis vermaken we ons ook prima.
O.a. met verder breien aan mijn sokken.
Ik breide de hielen, en was toen aan de voet toe. Je breit, in het verlengde van de hiel, weer stroken. Je kunt kiezen tussen 3 banen, zoals de achterkant van het been, of 1 bredere baan. Die wordt aanbevolen als je gevoelige voeten hebt (omdat je bij 3 banen de naden voelt). Met mijn supergevoelige voeten (of eigenlijk huid) koos ik voor de brede baan.

Zondagavond ging ik weer lekker verder met mijn breiwerk.
Hoe het is geworden, laat ik jullie morgen zien.
Vandaag ben ik aan het werk, als ik om 7 uur thuis kom gaan dochter en ik onze dagelijkse wandeling maken, en daarna koken en eten. Dan is het te donker geworden om foto's te maken.
Morgen ben ik vrij, dan zal ik foto's maken. Kunnen jullie de nieuwe sokken zien.
Ik kan alvast verklappen: dit is een patroon wat ik zeker vaker ga gebruiken, het is ontzettend leuk om te doen, en het verwerken van restjes garen geeft zo weer een heel ander effect dan de "standaard" strepen.

5 opmerkingen:

 1. Hi Anja, very pretty socks in nice color combinations! Thanks for your comment concerning the GDPR issue (I write you here because the notification about your message had no deposited e-mail address to answer to). I think the main reason is that many hobby bloggers feel very insecure. There are lots of different articles on the web. Some say the new law is relevant also for hobby bloggers, others say it isn't. Some say only these, others say only those rules are relevant. It's very confusing to read all that stuff and to find the truth behind. So in the interests of safety many bloggers are closing their blogs at least for a while to wait and see if there will come clearer informations in future. Hope I could explain the situation here to you! Groetjes, Nata

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Natas, thank you for your explanation. It's confusing to many bloggers,my daughter found out the rules for hobby bloggers in NL, so she will make arrangements that my blog is OK and does not have to be closed. But strangely enough, though it is an European rule, the explanations for several countries are all different!
   Love, Anja

   Verwijderen
 2. Het kan zo maar zijn dat je toch langzamerhand vaker naar groen gaat grijpen, misschien wel via blauw en grijs... zo verging het mij in elk geval wel. Ik hield ook nooit van groen!
  Wat een gave sokken! Echt heel apart ook, nooit zoiets gezien... Echt iets voor jou om in vast te bijten. Succes!
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou zomaar kunnen inderdaad, als tiener had ik een rood-witte kamer (met coca-cola blikjes enzo), moet ik nu niet meer aan denken. En alhoewel paars nog altijd mijn lievelingskleur is, gebruik ik dat nu toch veel minder in mijn kleding.
   Haha, leuk is dat toch, dat je elkaar leert kennen via een blog, en zo best veel te weten komt over elkaar, terwijl je elkaar nog nooit hebt ontmoet. Want je hebt helemaal gelijk, de sokken zijn inderdaad echt iets voor mij om in vast te bijten! Ik ben er inmiddels achter dat ik wel een foutje hebt gemaakt, waardoor ik niet 6 maar 5 banen krijg.
   Maakt niets uit, zo komt het ook goed.
   Fijne dag gewenst!

   Verwijderen
 3. ik zie het al... geen sokken voor mij om te breien... maar ik zag je eindresultaat en vond ze erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen