Volgers

woensdag 25 april 2018

geen geld


Nou, mooie boel is dat. Mijn salarisstrook netjes op tijd ontvangen via de mail, maar het is nog niet bijgeschreven op mijn bankrekening! En het had er toch echt al 2 dagen geleden op moeten staan!

Ik ben van huis uit boekhouder, en vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen, heb ik altijd heel precies mijn financiën bij gehouden. Ik weet wat er in komt, wat er uit gaat, ik weet welke bedragen er elke maand via automatische incasso worden afgeschreven enz.

Er is het afgelopen jaar veel veranderd, o.a. doordat mijn man een eigen bankrekening opende, en daar zijn WIA-uitkering op binnen komt. Niet fijn, als dan alle incasso's gewoon blijven doorlopen vanaf de gezamenlijke bankrekening. Is nog altijd niet helemaal opgelost, maar ik blijf hoopvol dat dat binnenkort allemaal goed komt. Zou handig zijn als hij zijn eigen kosten zou gaan betalen van zijn uitkering!

Uiteindelijk heb ik, op advies van mijn advocaat, ook een eigen bankrekening geopend, waar mijn
salaris op binnen komt, en waar vanaf ik al mijn rekeningen betaal.
Als mijn salaris binnen komt, bereken ik eerst wat ik de komende maand nodig zal hebben om de rekeningen te betalen en de boodschappen te doen e.d. Wat er dan over blijft gaat direct naar mijn spaarrekening. Pay yourself first, zeggen de Engelsen.

Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe mensen leven, zonder een bedrag achter de hand te hebben.
Begrijp me goed, ik bedoel dat niet als een veroordeling, sommige mensen kunnen niet sparen van het beetje geld dat er binnen komt, anderen vinden het helemaal niet nodig om geld achter de hand te hebben, leven van salaris tot salaris en vinden dat prima.
Het zou mij vreselijk onrustig maken.
Wat als de auto kapot gaat of als de koelkast er de brui aan geeft, om maar wat voorbeelden te geven. Dan wil ik geld hebben waarmee ik reparatie of vervanging kan betalen. Daar wil ik een reservepotje voor hebben.

Ook al heb ik het op dit moment niet breed, ik zorg ervoor dat ik geld over hou. Ik weet welke bedragen in dit komende jaar te verwachten zijn voor woonkosten, (zorg)verzekeringen, telefoon/internet, motorrijtuigenbelasting enz. Ik weet wat het totaalbedrag is van de rekeningen die eens per jaar moeten worden betaald, en ik wil dat bedrag z.s.m. op mijn spaarrekening hebben staan.
Daarna ga ik verder met sparen, om het reservepotje te vullen. Ik heb daarvoor een bepaald bedrag in mijn hoofd, wat ik daar in wil hebben zitten.
En daarna kan ik gaan sparen, zodat ik zoveel mogelijk geld heb om het huis, dat we "ooit" zullen gaan bewonen, te kunnen aankleden.

Leef ik dan ook nog wel? Jazeker, en ik geniet met volle teugen van fijne momenten, die er gelukkig volop zijn. Alle problemen en obstakels, die er voorlopig nog wel zullen zijn, krijgen me niet klein, en ik sta soms van mezelf te kijken hoe goed ik weet om te gaan met de stress die rondom de echtscheiding wordt veroorzaakt.

Maar goed, ik had het over het salaris dat nog niet binnen is. Zoals ik al schreef, bereken ik hoeveel geld ik nodig zal hebben tot het volgende salaris binnenkomt, en gaat de rest direct naar de spaarrekening. Dat ik vrij precies weet hoeveel ik zal nodig hebben, blijkt wel uit het feit dat het saldo op mijn betaalrekening nu € 4,03 is! Al mijn overige geld staat op mijn spaarrekening. En daar wil ik het eigenlijk helemaal niet vanaf halen, maar ik heb nu toch maar even € 15,00 teruggestort, want vandaag wordt er een automatische incasso afgeschreven. En daarvoor moet er dan wel voldoende saldo op de rekening staan!
Ik kan op deze rekening niet rood staan, dat wil ik ook niet, heb ik nooit meegemaakt, totdat mijn man het afgelopen jaar ging stunten met het geld.
Zodra mijn salaris is bijgeschreven, schrijf ik de 15 euro weer over naar mijn spaarrekening, samen met wat ik komende maand niet nodig heb.

Ben ik toch wel blij dat we in dit digitale tijdperk leven. Ik werkte, ruim 30 jaar geleden, als financieel adviseur bij een bank. Geen computers, maar een micro-fiche die we 's ochtends ontvingen, en waarop van elke bankrekening te zien was wat er op stond.
Ik herinner me nog goed een aantal klanten, die dan op vrijdag kwamen vragen of hun loon of pensioen al was gestort, zodat ze boodschapjes konden doen voor het weekend.
En als het er dan niet op stond dan hadden ze pech, want pas op maandagochtend kwam er een nieuwe micro-fiche binnen, met het nieuwe saldo!
Ik kan me goed herinneren dat de directeur van ons filiaal dan wel eens wat geld gaf aan die "vaste" klanten, 2-3 gulden, zodat ze toch brood en melk konden kopen voor het weekend. Uit eigen zak, deed hij dat.
Ik was werkzaam als financieel adviseur particulieren, wat inhield dat ik mensen adviseerde over sparen, lenen, verzekeren, hypotheek. Maar ik mocht niet meedenken hoe ze met hun geld omgingen, hoe ze konden voorkomen dat ze de volgende maand weer elke gulden hadden opgemaakt, dat vond men in die tijd nog bemoeizucht.
Nu heet dat "budget-coach" en oh, wat had ik graag die "vaste klanten" geholpen!

Ik ben best benieuwd, sparen jullie? Of geven jullie alles uit wat er binnen komt? En waarom en waarvoor sparen jullie wel/niet?

Update: mijn salaris is inmiddels bijgeschreven op mijn rekening, de 15 euro heb ik weer terug geboekt naar de spaarrekening, net als het bedrag dat ik deze maand niet nodig heb.

9 opmerkingen:

 1. sparen doe ik zeker. Wanner mijn AOW en pensioen binnenkomen (de 23e van de maand) wordt er automatisch 2 dagen later geld naar mn spaarrekening overgemaakt, ongeveer 20%. Ik heb 2 rekeningen, 1 waarop het geld binnenkomt en waarvan de vaste lasten worden betaald, op de andere stort ik maandelijks geld om van te leven.
  Ik wil ook een spaarpot(je) hebben voor de koelkast, de wasmachine, dat soort dingen. Dat is er nu gelukkig. Omdat ik niet zo goed ter been ben doe ik de boodschappen via internet, bevalt prima en ik doe geen impulsaankopen.
  Ik haal ook liever geen geld van mn spaarrekening af, maar soms kan dat niet anders. Dan wordt het direct na ontvangst van AOW etc teruggestort.
  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je antwoord! Ik laat niet automatisch geld naar de spaarrekening overmaken, juist om wat me nu gebeurde. Ik hoor mijn loon de 23e bijgeschreven te krijgen, en als dat in een weekend valt, wordt het de vrijdag daarvoor bijgeschreven. Dus zoals jij doet, 2 dagen daarna naar de spaarrekening overboeken, zou een ruim genoeg marge moeten zijn. Maar dat zou het nu niet zijn geweest. Ik heb gelukkig de discipline om het direct na binnenkomst over te boeken naar de spaarrekening (is nu dus inmiddels gedaan).

   Verwijderen
 2. Ik ben al jaren een minima,of nee sinds een paar jaar zit ik er een paar euro boven.
  Maar toch heb ik nog steeds een buffer en zet nog regelmatig wat opzij.
  Ik heb indertijd 70% aan inkomen ingeleverd, maar waar ik toen nooit uit kwam, hou ik nu over.
  Zo was de 328€ dierenartsrekening die ik vandaag kreeg wel even slikken, maar ik hoef er niet van wakker te liggen, want het is er gewoon.

  Ik word wel regelmatig voor leugenaar uitgemaakt omdat mensen niet snappen hoe ik in staat ben om zo veel met weinig te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ps ik houd geen boekhouding bij, dat is met cijfrblindheid nl best lastig.
   Maar iemand heeft jaren geleden berekend wat ik per week kan besteden naast de vaste lasten en een marge om wat te sparen.
   In de loop der jaren zijn de bedragen wel wat bijgesteld, maar het werkt, zonder boekhouding, nog steeds prima.
   En daar ben ik best een beetje trots op.

   Verwijderen
  2. Je mag zeker trots zijn op jezelf! Fijn dat iemand je wilde helpen uit te rekenen wat je per week kunt besteden, dat geeft duidelijkheid, je weet waar je aan toe bent, daar gaat het om! Fikse dierenartsrekening zeg, een operatie? Hopelijk komt hij/zij er weer helemaal bovenop, en kunnen jullie nog jaren van elkaar genieten. Fijn dat je dan het geld hebt om zo'n ingreep te laten doen, toch vreselijk als je je diertje niet kunt laten helpen doordat je er het geld niet voor hebt?!

   Verwijderen
 3. werd 15 jaar geleden weduwe met nog 2 kinderen thuis en heb toen 8 maanden zonder enig inkomen gezeten omdat ik steeds van het kastje naar de muur werd gestuurd en de instanties het belangrijker vonden om uit te zoeken of mijn overleden man nog ergens pensioen te goed had ( mijn man was zeeman onder diverse vlaggen)dan een weduwe met 2 opgroeiende schoolgaande kinderen te helpen.. nou dan leer je wel zuinig om te gaan !! gelukkig had ik veel vrienden en die hebben steeds de vaste lasten betaald, die ik toen ik eindelijk met terugwerkende kracht geld kreeg onmiddelijk terugbetaald heb. maar zuinig leven doe ik nog steeds, zit sinds 2 jaar in de bijstand , maar door deze levenslessen kan ik er van sparen, leuke dingen doen en op vakantie gaan af en toe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed van je, dat je nu nog altijd kunt sparen, en leuke dingen kunt doen, heel belangrijk om voor een beetje ontspanning te zorgen! Hou op over instanties, mijn man werd ziek, re-integratie werd tegengewerkt en uiteindelijk werd het dienstverband be-eindigd door de rechter (met de verplichting een bedrag te betalen als schadevergoeding). Maar de werkgever had daaraan voorafgaand al maanden geen cent uitbetaald, en het UWV deed er ook nog wat maanden over om te berekenen hoe hoog de uitkering werd, en het uitbetalen van de achterstallige maanden werd ook nog even een paar maanden uitgesteld. Dan ben je heel erg blij dat je een spaarpot achter de hand hebt, want ook al leef je nog zo zuinig, de vaste lasten heten niet voor niets "vast", daar kun je niet zo 1-2-3 op bezuinigen.

   Verwijderen
 4. Wat knap dat je het zo goed onder controle hebt! Ik heb me de laatste jaren flink verbeterd mbt overzicht, maar zo goed als jij het onder controle heb, daar moet ik nog een aantal jaar voor "trainen" :) Maar heb niets te klagen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geeft niets hoor, je bent op de goede weg, en daar gaat de rest vanzelf komen. Is het knap van me? Nou nee, ik heb de cijfertjes-tik, en houdt van berekeningen maken, dus dat is een groot voordeel. Train jij maar lekker door, je komt er heus wel!

   Verwijderen