Volgers

vrijdag 27 oktober 2023

NaKniSweMo 2023

Twee jaar geleden kwam ik iets tegen op Ravelry, waar ik nooit eerder van had gehoord: NaKniSweMo. Het is een afgeleide van NaNoWriMo, wat staat voor National Novel Writing Month. Bij dat laatste is het de bedoeling dat je een boek schrijft in de maand november, dat minimaal 50.000 woorden bevat.
De afgeleide op Ravelry staat voor: brei een trui in de maand november met minimaal 50.000 steken.

Ik breide toen deze trui:
Gardengate, een patroon van Jennifer Steingass, en ik breide ruim 82.000 steken in deze trui. De trui heb ik in 3 weken gebreid, dus voor het einde van november was 'ie klaar.

Vorig jaar wilde ik opnieuw meedoen, met een ander patroon van Jennifer, maar toen liep het fout. Ik begon eraan op de 16e, dus de eerste helft van de maand zat er al op. Bovendien bleek het garen dat ik had uitgekozen niet voldoende contrast te hebben, en ik vond het resultaat niet mooi worden. Ik besloot het uit te halen, maar startte niet meer aan een nieuwe trui.

Dit jaar wil ik toch weer mee doen. Aanvankelijk wilde ik de (welbekende en veel gebreide) Field Sweater breien:
Die ga ik zeker nog wel eens breien, met 2 kleuren en lange mouwen, maar niet voor NaKniSweMo dit jaar. Ik heb afgelopen week namelijk prachtig garen gekocht voor de Dark Academia:
Helaas heeft de LYS (local yarn shop oftewel de plaatselijke wolwinkel) haar deuren gesloten. Ik kwam er niet graag, er stond een heel chagrijnige mevrouw in de winkel, maar het was toch wel fijn om in de buurt een wolwinkel te hebben, en ik geef de voorkeur aan lokaal winkelen, want als iedereen alles online gaat kopen, zullen de fysieke winkels uiteindelijk hun deuren moeten sluiten.

Gelukkig zijn er nog meer wolwinkels in de regio, waaronder 't Ryahuis in Zuidlaren. Het is een kleine winkel, maar wel met een assortiment goede kwaliteit garens. 
Dus ik maakte een leuk tochtje door het prachtige Drentse land, en kocht strengen Isager Tvinni in 2 kleuren: donkerbruin als ondergrond, en geel als accentkleur. Dat geel heet Butter, en die naam klopt wel, het is botergoud.

Oh wat een mooi garen is dit! Ik verheug me er al helemaal op om hiermee te gaan breien. Eerst op cakes wikkelen, en dan geduldig nog een paar dagen wachten, want we mogen natuurlijk pas op 1 november van start. Heel misschien een proeflapje breien, dan kan ik vast voelen hoe het garen breit, en kan ik gelijk bepalen welke naalddikte ik ga gebruiken. Maar ik houd niet van het breien van proeflapjes, en ik heb tot 1 november ook niet veel vrije tijd, dus we zullen zien.

Isager Tvinni bevat 2 strengen van 50 gram in een wikkel. Voor dit patroon heb ik 100 gram accentkleur nodig, en 250 gram hoofdkleur. Deze winkel verkoopt echter ook per 50 gram, dus dan koop je 1 van de 2 strengen die bij elkaar in de wikkel zitten. Fijn, want het is natuurlijk wel zonde als je van zulk mooi garen zoveel overhoudt. Ik houd niet van mutsen, het is te weinig voor een sjaal, en handschoenen heb ik genoeg, dus dit garen zou dan maar blijven liggen.

Bij thuiskomst wilde ik het garen gelijk even op de foto zetten. Daarvoor liep ik de tuin in, maar wat is de tuin nog groen! Ik wilde graag herfstkleuren op de foto, en zowaar, ik vond 1 boom(pje) dat geschikt was voor een herfstige foto, de Ginkgo, waarvan de blaadjes al mooi verkleurd zijn.

Ik heb echt zin om met dit garen en dit patroon van start te gaan, maar nog eventjes geduld. Ik houd jullie op de hoogte!




 

vrijdag 20 oktober 2023

het is herfst geworden


 Oeps, gebeurt dit jullie ook wel eens? Ik ben de mouwen aan het breien van mijn Aamu trui, en wat vind ik effen tricotsteek toch hopeloos saai om te breien! Gisterenavond nog een tijdje aan zitten breien, en daarbij blijkbaar een steek laten vallen.  Dat gebeurt mij absoluut nooit als ik met meerdere kleuren brei, maar die saaie tricotsteek in 1 kleur.....zucht. Nou ja, ik heb inmiddels de steek opgehaald met een haaknaald, als het breiwerk af is en de trui gewassen, ga je er niets meer van zien.

Hier in het noorden van het land is het vandaag echt een herfstdag, regen, harde wind, gewoon van dat gure wind waarbij je het liefste lekker binnen blijft, met een kop koffie, breiwerkje in de handen, lekker (brei)filmpjes kijken op Y.outube.
En dat is precies wat ik vandaag doe!

Ik heb vanmorgen mijn nieuwe bril opgehaald, en ik moet er echt enorm aan wennen. Ik ben maar naar huis gereden met mijn oude bril op, want ik merkte dat mijn ogen echt even moeten aan de nieuwe bril. Ik heb een vrije dag, boodschappen zijn in huis gehaald, huishouden aan kant, bril gehaald, en na thuiskomst die opgezet. En ik werd behoorlijk misselijk, kreeg hoofdpijn, werd draaiierig, erg vervelend allemaal. Maar nu, na een paar uur, trekt dat gelukkig allemaal weg. Ik doe de rest van de dag maar even lekker rustig aan, de mouwen zijn bijna af, en dan de rest van de panden nog (ook weer die saaie tricotsteek in 1 kleur). Hm, misschien ga ik gewoon mijn doos met stopwol pakken, en lekker een paar sokken op de naalden zetten, lekker spelen met kleurtjes en steken. Eerst maar even wachten tot de misselijkheid e.d. echt helemaal weg zijn.

Ik wens jullie allemaal vast een heel fijn weekend! 

zaterdag 14 oktober 2023

Eten op straat, en over hoe het vroeger ging

 Bij Knutzels las ik over eten op straat, en dat ze als kind haar patat niet lopend over straat mocht opeten, maar moest wachten tot ze thuis was. En dan de koude patat vanaf haar bordje moest eten. 

(foto van het internet, geen rechtmatige eigenaar kunnen achterhalen)

Heel herkenbaar, eten op straat, zeer ongepast! Wij aten sowieso maar 2 keer per jaar patat, want dat was ongezond! Maar op onze verjaardagen mochten mijn broer en ik zeggen wat we die dag (kinderfeestje) wilden eten, en beiden kozen we dan voor patat.

Dat aten we dan dus wel met mes en vork! Tja, met onze handen het eten in onze mond doen, dat was er niet bij! Idem met de zondagse krentenbol. Aangezien ik allergisch ben voor krenten en rozijnen, hoefde ik die niet te eten. Ik mocht dan een beschuitje, en die werd dan in stukjes gebroken. Die kon ik dan met een vork, stuk voor stuk, naar mijn mond brengen.

Was dat bij iedereen zo in die tijd? Ik denk het niet. Ik herinner me dat ik bij vriendinnetjes geen mes en vork kreeg bij de boterham. En dat hun moeder voor iedereen de boterhammen smeerde. Dat vond ik zooooo lief van die moeders! Mijn moeder deed dat niet, "je zit toch niet in het gips" zei ze toen ik haar eens vroeg waarom andere moeders dat wel deden maar zij niet. Nu, zoveel jaren later, begrijp ik dat die moeders dat waarschijnlijk vooral deden om te voorkomen dat de boterhammen te dik belegd werden, maar als kind stond je daar niet bij stil.

Ik weet nog dat ik nachtenlang nauwelijks kon slapen. Uiteindelijk kwam de vraag eruit: "Mama, zijn we arm?". Wat moet mijn moeder stomverbaasd zijn geweest over die vraag! Want ik groeide op in de elite-straat van ons dorp. Maar ja, wist ik veel. Ik was me zorgen gaan maken, toen de vader van een klasgenootje, bij wie ik voor het eerst thuis speelde, een opmerking maakte over het drinken dat we kregen: "Dat krijg je thuis zeker niet he?!".
Nee, dat klopte. Ik vond het heerlijk, bij mijn beste vriendinnetje dronken we dat ook altijd in de zomermaanden, maar mijn moeder weigerde het te kopen. Het was Gazeuse, waarvan ik nu weet dat het het allergoedkoopste soort ranja was wat er te koop was. Die moeders hadden alleen de keuze tussen puur water of aangelengd, en kozen ervoor de kinderen te '"verwennen". 


Mijn favoriet was de champagne-pils, wij noemden het cola. Ik zie op de afbeelding "zero sugar" staan, dat zal in mijn jeugd wel anders zijn geweest 😉.

Wij kregen thuis versgeperste sinasappelsap, en bij koud weer thee, als we uit school kwamen. Alleen met verjaardagen waren er ongezonde dingen als pakken sap en frisdrank, net als chips of borrelnootjes. Op zaterdagavond hadden we wel regelmatig pelpinda's en een enkele keer vers gebrande pinda's. Dat was als we op zaterdag gingen winkelen in Rotterdam. Maar dat deden we niet zo vaak.

De warme maaltijd bestond bij ons thuis uit verse groente, vlees (kip of rund) en gekookte aardappels. Het enige varkensvlees dat we aten was uitgebakken spekjes, als we bietjes aten. We aten beslist geen "raar eten" zoals pasta's, pizza, rijst of mie. Mijn vader was het type "wat de boer niet kent, dat eet hij niet". Ik zal een jaar of 16 zijn geweest, toen ik mijn ouders wist over te halen om een keertje nasi te halen bij de Chinees. Dat viel in goede aarde, want vervolgens werd ik elke week, op vrijdag, naar de Chinees gestuurd. Altijd hetzelfde gerecht, nooit iets anders geprobeerd, maar dit was toch al een hele stap. Mijn moeder kwam het vast goed uit, want op vrijdag deed zij 's ochtends de boodschappen, en 's middags bakte ze taart voor het weekend en maakte ze een bloemstukje voor op de salontafel.
Die boodschappen werden overigens thuisgebracht door de slager, de groenteboer en de supermarkt, twee keer per week. De bakker kwam elke dag langs de deur (met uitzondering van zon- en feestdagen). Sjouwen met boodschappen was er voor mijn moeder niet bij.

Mijn vader, die was opgegroeid in een huishouden met personeel, en opgevoed was door het kindermeisje, had een enorme bewondering voor mijn moeder, die zelf haar huishouden deed en haar kinderen opvoedde! En langs de winkels ging om haar boodschappen te bestellen! Hij had zijn kantoor aan het einde van onze straat, begon om 8 uur en werkte tot 4 uur, en kwam tussen de middag een uur naar huis om te lunchen. Bij thuiskomst stond de koffie voor hem klaar. Hij las de krant, maaide het gras en hield de tuin aan kant, en elke avond keek hij urenlang tv. Mijn moeder vulde haar tijd met lezen, kruiswoordpuzzels en vooral heel veel handwerken. Het huis schoonmaken deed ze blijkbaar als ik op school zat, want ik zag haar dat nooit doen. Ik deed alle dagen de afwas, ik dekte de tafel en ruimde die af, ik lapte de ramen, ik deed de strijk, behalve mijn vaders overhemden, die werden door mijn moeder gestreken. Als ik tussen de middag thuis kwam, moest ik vaak even een nieuwe jurk passen, of ze moest meten of een gebreide mouw voor een trui al op lengte was. Blijkbaar had ze daar dan 's ochtends al tijd voor gehad.... 

Tja, als ik terug denk aan mijn jeugd, en aan mijn ouders in die tijd, dan zie ik ze toch vooral zitten. Pas toen ik allang uit huis was, is mijn vader gaan wandelen, op voorschrift van een arts. En zoals ik heb gehoord, is hij dat tot zijn dood blijven doen.
Uiteraard zonder eten in zijn hand, want eten op straat, dat was ongepast!


maandag 2 oktober 2023

wat een zomers najaar

 Wat boffen we toch met het weer! Heerlijke temperaturen, zonnig en droog. Voor morgen wordt er wat regen verwacht, maar daarna weer prima nazomerweer. Terwijl het eigenlijk geen nazomer meer is, maar herfst!

Ik geniet ervan met volle teugen, heerlijk buiten bezig, in de tuin. En we gaan elke dag een wandeling maken. In het weekend overdag, op werkdagen 's avonds nadat we hebben gegeten. Zo ook vandaag. De ganzen zijn al wel aan het verzamelen, en ze lijken alvast te oefenen met "in formatie vliegen":

Hm, dat oefenen is nog wel even nodig, want ze vormden eventjes een v-tje, en toen werd het een rommeltje 😊.

Natuurlijk komen we onderweg ook al flink veel paddenstoelen tegen, maar ook deze:

De natuur is van slag, en misschien hoor ik me daar zorgen over te maken, maar heel eerlijk gezegd, ik geniet er enorm van dat het weer nog niet is omgeslagen. De herfst is mooi qua kleuren, maar al dat vocht, daar zit ik niet op te wachten. 

En handwerken? Elke dag wat steekjes, dat is goed voor mijn fijne motoriek, maar meters maak ik momenteel niet, omdat ik graag zoveel mogelijk tijd buiten doorbreng, nu het weer nog zo mee werkt.