Nu dan echt het "patroon" wat ik gebruik voor mijn sokken. Tussen haakjes gezet, want het is niet een patroon dat je ergens op het internet kunt vinden, maar gewoon zoals ik het heb samengesteld.
Ik moet eerlijk zeggen: het viel niet mee! Want hoe leg je iets simpels nu uit, zonder dat het een kakofonie van woorden wordt? Ik hoop dat het me toch gelukt is om het eenvoudig te houden.
Wel ging ik op zoek naar een filmpje waar je kunt zien, hoe ik mijn sokken op de naald zet.
Ik zet mijn sokken als volgt op:
Dit filmpje op Breiclub laat heel duidelijk zien hoe ik mijn sokken opzet. (hihi, ik probeerde dit te beschrijven, nou, geloof me, dat is niet onder woorden te brengen op een begrijpelijke manier!).
Voor mijn smalle voeten zet ik 26 steken op en meerder dan naar 52 steken. Het internet staat vol met lijstjes hoeveel steken je nodig hebt voor de diverse voetmaten en naalddiktes, dus dat kun je eenvoudig opzoeken. Zet de helft van dat aantal steken op, en meerder dan naar het benodigde aantal steken.
Oh ja, ik brei mijn sokken bij voorkeur met naalddikte 3, voor dunne zomersokken kies ik dunner garen en brei ik met 2,5 en hele dikke sokken (bijvoorbeeld met een dubbele draad) brei ik op naalddikte 4.
Het meerderen doe ik als volgt: om de andere toer, aan beide zijkanten van de sok. En dan meerder ik door voor de tweede en na de voorlaatste steek te meerderen,
niet in de eerste en laatste steek, omdat dat gewoon niet zo mooi er uit ziet aan de zijkanten van je voet straks. Ik meerder door tussen de 2 steken de draad op te nemen, en daar een gedraaide steek in te breien.
Je meerdert dus in 1 toer 4 steken, en dan de volgende toer meerder je niet. Net zo lang tot je het benodigd aantal steken hebt.
Ook dit is een voordeel van breien vanaf de teen: je kunt heel makkelijk passen! Sluit de sok goed aan, of moet je nog even doorgaan met meerderen?
En ook om te bepalen of je al aan de hiel moet beginnen, trek je de sok even aan. Je moet door breien tot de sok zo lang is, dat hij onder de knokkels aan de zijkanten van je voet komt. Dus een heel klein beetje van je hiel wordt dan al bedekt door de sok.
De hiel: houd er erg in dat je dit gedeelte over een halve sok breit! Dat klinkt logisch, maar je bent inmiddels zo gewend aan het rondbreien, dat ik het er toch maar even bij vermeld.
Er zijn ontzettend veel manieren om een hiel te breien, en ik heb best wel een aantal geprobeerd, maar deze bevalt mij het beste:
brei tot de voorlaatste steek op de naald, haal je garen naar de voorkant, zet de laatste steek van je linker naar je rechter naald over en breng je garen weer naar achteren. Je maakt zo een lusje om die afgehaalde steek. Zet nu de steek weer terug op je linkernaald, en keer je breiwerk. Van nu af aan ga je dit steeds herhalen. Let op: je breit de steken die je hebt afgehaald niet!!! Op deze manier brei je elke naald 1 steek minder, net zo lang tot je 10 steken overhebt. Dan ga je meerderen. Brei de 10 steken, zet de 11e steek over op je rechter naald, pik het lusje wat je om deze steek hebt gemaakt met je linkernaald op, en zet de 11e steek terug op de linkernaald, Brei nu de 11e steek en de opgehaalde lus samen tot 1 steek. Het is belangrijk dat je hierbij de draad goed aantrekt, want anders krijg je straks gaatjes aan de zijkanten van je hiel!
Draai je breiwerk. Herhaal dit tot je alle steken (in mijn geval dus 26) weer op je naald hebt staan.
Brei nu de hiel van de tweede sok op precies dezelfde manier.
Zo, het lastigste stuk van een sok (de hiel) heb je nu gehad. Viel best mee toch? Niks spie en grote hiel en kleine hiel en weet ik wat al niet meer. Gewoon heel simpel minderen en weer meerderen, en zo ben je de hoek omgegaan, en ga je nu het been aan de sok breien.
Over het been valt niet veel te zeggen. Brei gewoon lekker door in het rond tot je vindt dat het been bijna lang genoeg is. Dan brei je er een boord aan, en hecht je af.
Een boord vind ik bij de meeste sokken het mooiste door simpelweg 1 recht 1 averecht ( of 2re2av) te breien. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een patroontje te breien, bijvoorbeeld een koffieboontje. Die vind ik er altijd zo schattig uit zien, wil ik toch binnenkort eens een keertje gaan breien.
Nog 1 tip voor het afhechten van het boord: gebruik hierbij een dikke naald! Ik gebruik naalddikte 5. Op deze manier voorkom je dat je de boord te strak afhecht, waardoor je de sok niet aan kunt trekken, of je been wordt afgekneld door een te strak boord. Je kunt ook heel losse steken breien bij het afhechten, maar door een dikkere naald te gebruiken, zorg je ervoor dat elke steek even ruim wordt.
Tja, daar komt PietjePrecies weer om de hoek kijken.
Zo, gefeliciteerd, je sokken zijn klaar!
Hoe ging het? Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan hebt beleefd als ik altijd heb als ik sokken brei.
En nu je deze basis eenmaal onder de knie hebt, kun je lekker gaan variëren. Je kunt met allerlei verschillende kleurtjes aan de slag gaan, strepen, Fair Isle, verzin het maar! Maar je kunt er ook voor kiezen, om niet simpelweg alle steken recht te breien. Brei afwisselen bijvoorbeeld 3 re 1 av, dan krijg je van die leuke strepen over je sokken lopen. Let wel op, of je uitkomt met het aantal steken. In dit geval moet het aantal deelbaar zijn door 4. En natuurlijk kun je ook helemaal los gaan met kabels breien. Nou ja, je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het wel verwerken in een paar sokken.
Ik wens je heel veel brei-plezier, en mocht je vragen hebben, laat het me even weten!