Volgers

vrijdag 26 mei 2023

Kleurdominantie, een technisch breipraatje

 Zoals vaste lezers wel weten, houd ik er erg van om met meerdere kleuren te breien. 
Hoe mooi lacewerk ook kan zijn (ajour of kant breien in het Nederlands), hoe leuk kabels ook kunnen zijn, ik vind het het leukste om met meerdere kleuren te breien.

In de antwoorden op mijn vorige blogje schreef ik over welke kleur ik dominant houd bij de sokken die ik nu aan het breien ben. Marlien gaf aan dat ze dat stukje niet zo goed begreep 😉. Dus ik besloot om daar maar eens een stukje aan te wijden.

Ik heb op het wereldwijdeweb even gezocht naar foto's waarop die dominantie duidelijk te zien is, en ben zo vrij om hier wat afbeeldingen te plaatsen van theyarnsite.


Die pagina is in het Engels, niet voor iedereen even gemakkelijk om te lezen, zeker omdat er natuurlijk brei-technische termen worden gebruikt. Dus zet ik hier ook even een uitleg in het Nederlands.

Op bovenstaande foto is precies hetzelfde patroon van kleuren gebreid, maar links is groen en rechts is oranje dominant (die kleur springt meer naar voren). Hoe doe je dat nu? Eenvoudig, de manier waarop je de draden over of onder elkaar heen laat lopen, bepaalt welke kleur dominant is.

Dit is de achterkant:

Nu kun je op veel verschillende manieren breien, English en Continental worden het meest gebruikt. Dat is de manier waarop je het garen vasthoudt, in je linker of rechterhand. Ik brei English, dat betekent dat ik mijn garens in mijn rechterhand houd. In dat geval moet je de kleur die dominant is onderlangs kruisen, en de achtergrond bovenlangs. Een simpel ezelsbruggetje: dominant gedraagt zich onderdanig (precies anders dan je zou verwachten 😉).

Op de foto's kunnen jullie wel zien, dat je met dit eenvoudige "trucje" een heel ander effect kunt krijgen. Het is daarom belangrijk dat je vooraf bepaalt, welke kleur je dominante kleur wordt, en welke je achtergrondkleur.

Ik ga een testknit doen. Voor het eerst in mijn leven heb ik me aangemeld om een patroon uit te testen. Het is een trui, in 2 kleuren, met patronen over beide panden en beide mouwen. Heel erg leuk dat ik mee mag doen!
Ik wil eigenlijk wel graag leren om Continental te breien. Dat schijnt fysiek beter te zijn, omdat je minder pols- en handbewegingen maakt. Een English-breier wordt ook wel een thrower genoemd in het Engels, iemand die het garen om de naald heen "gooit". Terwijl je bij Continental alleen maar de draad oppakt met je naald, en dus veel minder bewegingen maakt. Voor mijn fibro-lijfje zou dat weleens een hele verbetering kunnen zijn!

Maar nu twijfel ik, zal ik het eerst uitproberen, en als ik het onder de knie heb, de trui gaan breien? Of zal ik de trui toch maar "op z'n ouderwets" breien? 
Ik denk er nog even over na, eerst mijn sokken van ronde 6 afbreien. Die laat ik jullie binnenkort wel zien.

maandag 22 mei 2023

Three Times a Cable

 Three Times a Cable, is de naam van het patroon uit ronde 6 van de Sock Madness.

Ik heb ze zaterdagavond pas opgezet, en heb nu de 2 benen gebreid. Ze worden voor Sanne en die houdt er wel van als sokken niet helemaal gelijk zijn, dus hoofdkleur en bijkleur zijn bij de sokken omgewisseld.

Op de foto's lijken de kleuren weinig contrast te hebben, maar in werkelijkheid valt dat mee. Het is geen zwart-wit tegenstelling, maar het patroon komt echt wel duidelijk naar voren.

Hierboven de voorkant van de benen, hieronder de achterkant:

Vooraf had ik al besloten en in mijn team aangekondigd, dat ik niet voor een finaleplaats zou gaan. En wat ben ik daar blij om! Want ik kon vorige week dagenlang weer geen steek breien, vandaar ook dat ik pas zaterdag mijn sokken op de naald zette.

Wat ben ik trots op mijn teamgenootje Ysselin, die ons team vertegenwoordigt in ronde 7, de finale. Vanmiddag rond 2 uur onze tijd werd het patroon bekend gemaakt, het ziet er erg leuk uit, maar oh oh oh, wat een moeilijk patroon blijkt het te zijn:

Je breit met 3 paren van 2 kleuren, en die 2 kleuren moeten onderling een duidelijk contrast hebben. Advies dat de finalisten kregen was om donker en licht van een zelfde kleur te nemen, bijvoorbeeld donker en lichtgroen, donker en lichtpaars enz.

Dit is de afbeelding die we bij het patroon ontvingen. Een heel bonte sok, naar mijn smaak te bont. Je gebruikt direct in de eerste toer al alle 6 kleuren, breit dus met een wirwar aan draden, en er schijnt veel verwarring te ontstaan over wat nu de goede kant is. Er zitten gedraaide steken, heen en weer breien in Intarsia (argh, slechte ervaring mee bij de Leicht sokken, die met de ballonnetjes) en ik weet niet wat allemaal nog meer (ik zou het kunnen weten als ik het patroon gelezen had, maar ik ben eerst maar eens de berichtjes op Sock Madness gaan lezen).

Er zijn 2 Nederlandse finalisten, mijn teamgenootje (die na 4 uur breien meldde dat ze 4 toeren had gebreid, en het nu allemaal wat logischer leek te worden), en een andere breister, die een uurtje geleden meldde dat ze er chagrijnig van was, er vooraf erg veel zin in had gehad, maar nu zat te huilen, en niet meer voor de wedstrijd gaat.

Kijk, dat is nu precies wat ik het nadeel vind van Sock Madness. Tuurlijk, de naam zegt het al, het is een beetje gekheid. Mensen gaan 's nachts door met breien, zetten hun hele sociale leven aan de kant, laten gezinsleden hun taken binnen het gezin overnemen enz. Dat vind ik persoonlijk veel te ver gaan, en doe ik dus ook niet. Ik brei voor mijn plezier en mijn ontspanning, dus ik ga me niet dit soort stress op de nek halen. Ik doe mee aan Sock Madness omdat ik graag mezelf uitdaag met nieuwe technieken, en dan werkt die "stok-achter-de-deur" van toch het liefst wel mee blijven doen wel goed. Maar, niet ten koste van alles.

Ik wil op een later moment deze sokken wel gaan proberen te breien, want ik vind het patroon er best leuk uit zien. Maar dan zonder druk van een wedstrijd, en eventueel pas ik dingen aan. Zoals ik nu ook heb gedaan bij de Three Times a Cable, waar je eigenlijk een dubbel rolboordje op hoort te breien. Sanne gaf de voorkeur te hebben voor een boord van 2re 2 av, en omdat ik deze sokken niet meer brei voor de wedstrijd, is dat geen probleem'.

Ben ik het sokken breien al zat? Absoluut niet!! Ik heb me zelfs aangemeld bij een andere sokkenbrei-wedstrijd: SWC, dat staat voor Supersock World Championship. Ook dit is dus een wedstrijd, maar er zijn verschillen:
1. je hebt bij elke ronde de keuze tussen een eenvoudig of een moeilijker patroon. Je verdient bij dat moeilijker patroon meer punten dan bij het eenvoudige.
2. het is geen afvalrace, iedereen blijft er gewoon in tot aan het einde, en dan is degene met de meeste punten de winnnaar. Bij Sock Madness blijf je wel de patronen ontvangen maar lig je uit de wedstrijd als je een ronde te langzaam was.
3. je mag zelfs een ronde overslaan. Deze wedstrijd loopt door gedurende de zomer, dus wel fijn voor mensen die er een paar weken tussenuit gaan, of als je even geen tijd hebt, of als je de patronen gewoonweg niet leuk vindt of wat dan ook.

Dit klinkt voor mij een stuk aantrekkelijker. Je leert toch nieuwe technieken, en je hebt een grote groep met mensen die tegelijk met jou bezig is met hetzelfde patroon en die je kan helpen als je ergens niet uitkomt. Maar tegelijkertijd mag je dus een ronde overslaan, of als je de sokken niet op tijd af hebt, ben je niet direct af.
Ook hierbij zijn er opwarm- en kwalificatiesokken te breien. De patronen voor beide opwarmsokken zijn er al, maar die brei ik niet, ik warm me op door de sokken van ronde 6 SM te breien. De kwalificatiesokken mag ik wel breien, en zo mijn eerste punten binnen halen, maar het hoeft niet, want doordat ik ronde 6 heb bereikt in Sock Madness, heb ik me automatisch gekwalificeerd voor deelname.

Ik ga nu heel hard zitten duimen voor mijn teamgenootje, en af en toe ook even een steekje breien 😉. Tot een volgende keer!




dinsdag 9 mei 2023

Op naar ronde 6

 

Jullie zien het: de sokken zijn af! En ze zijn goedgekeurd, wat betekent dat ik ronde 6 heb behaald 🌞.

Zo op deze foto lijken de sokken aardig te passen, maar dat is beslist niet het geval. Zie je bij mijn linkervoet de knik bij de 3e pijl vanaf de teen? Daar eindigt mijn grote teen 😂.

De sokken zien er vanaf de zijkant maar gek uit. Die rand rondom de hiel is een rand met pijlen, dat zie je niet zo goed terug op de foto's. 

Het patroon van de pijlen vind ik erg leuk. Je breit vanaf de teen en vanaf het boord, en dan ook nog eens in het rond voordat je de hiel breit. En steeds brei je de pijlen in de richting die je breit.

Maar de sokken vallen bij de meesten heeeel groot uit! Mijne zijn denk ik maat 43-44 geworden, ik heb ze gebreid op naalddikte 2,25. Ik kan niet breien met nog dunnere naalden. Maar anderen zijn met diezelfde naalddikte ge-eindigd met 
sokken in maat 47! Dat komt natuurlijk doordat hun garen dikker is als het garen dat ik gebruikte.

Ik had de sokken af, en ging foto's maken, toen ik zag dat er iets niet klopte. Hoe ik het voor elkaar heb gekregen weet ik niet, maar ik ben de hielen niet gaan breien van de achterkant van het been, maar vanaf de zijkant. En dat heb ik bij de tweede sok precies zo herhaald!

Sock Madness heeft 1 regel: just follow the pattern! En dat had ik gedaan (dacht ik). Je sokken komen er soms heel raar uit te zien, en blijken dan toch goed te zijn. Dus dat ze er vreemd uitzagen op de naald, verbaasde me niet.

Ik heb de hielen weer moeten uithalen. Nou ja, uithalen ging met de tweede sok prima, maar de eerste sok had ik al geblockt, en dat had flink invloed op het garen. Het was aan elkaar gaan hechten, en ik heb uiteindelijk het garen doorgeknipt, en de hiel in z'n geheel verwijderd. Ik weet niet of ik dat nog kan uithalen, ik hoop van wel, want ik wil deze sokken helemaal gaan uithalen, zodat ik het garen kan hergebruiken.

Ik vind uithalen totaal geen probleem, 1 keer garen kopen en er 2 keer van genieten!
Helemaal aan het einde van de Sock Madness wil ik een foto maken van alle sokken bij elkaar, en dan gaan de meeste worden uitgehaald. Want de meeste sokken passen ons niet.

Dat vind ik dus echt totaal geen probleem, dat weet ik van tevoren want in de wedstrijd moeten we nu eenmaal een minimale maat breien, en die is voor ons meestal te groot. Maar ik heb deze Sock Madness wel veel geleerd, allerlei technieken van opzetten, afhechten, meerderen, minderen, draden kruisen enz. En in mijn team was het echt heel gezellig!

Sock Madness is nog niet afgelopen, we gaan met 8 per team door naar ronde 6. Maar er gaat per team maar 1 persoon naar de finale. En in mijn team zitten een paar heel snelle breisters! Bovendien, ik hoef niet naar de finale, dat gun ik graag een teamgenoot die echt meedoet voor het wedstrijd-element. Ik word gewoon cheerleader, dat betekent dat je wel het patroon krijgt en mee mag breien, maar vooral dat je degenen die nog in de wedstrijd zitten aanmoedigt.

Deze sokken heb ik 4 mei op de naald gezet, en gisterenavond laat waren ze af. Ik heb vanmorgen foto's gemaakt en ingestuurd, en kreeg al heel snel een mailtje terug dat mijn sokken zijn goedgekeurd en ik door ben! Ik had niet verwacht dat ik ronde 6 zou halen. Mijn team blijkt een paar heel snelle breisters te hebben, die allemaal tijdens het weekend 2 hele dagen zitten te breien. Zelf was ik de afgelopen dagen alleen op zondag niet aan het werk. 

En nu? Ik heb nog diverse WIP's op de naalden, en ook alweer plannen voor andere projecten. En als ik het patroon van ronde 6 leuk vind, ga ik die zeker ook breien, maar dan wel direct in onze maat, want dat mag als cheerleader.




vrijdag 5 mei 2023

Welke kant gaan we uit?

 

Het kan alle kanten op met de sokken uit ronde 5! De naam is niet voor niets Worst Way, want we breien cuffdown (vanaf het boord naar beneden) toe-up (vanaf de tenen omhoog) en flat (heen en weer breien, dus niet in het rond).

Hierboven zie je het beengedeelte en voetgedeelte. Daar wordt min of meer haaks een hiel ingebreid. De 2 delen moet je aan elkaar maken met de kitchener stitch.

Ik vind het wel een grappig patroon, en ga ze zeker verder af breien, maar als ze niet op tijd af zijn, en niet worden goedgekeurd, jammer dan. Ik ga geen fouten herstellen als de moderators iets zouden ontdekken, want de sokken worden sowieso veeeeel te groot voor ons:


Na het aan elkaar maken even aangepast, zoals jullie zien echt veel te groot. Misschien ga ik in de toekomst de sokken aangepast nog een keer breien, maar dat schuif ik voorlopig maar even op de lange termijn, veel te veel andere leuke patronen die ik eerst wil gaan breien!

Je moet trouwens de diverse delen op DPN's zetten (double pointed needles, dus van die sokkennaaldjes met aan elke kant een punt), maar die heb ik niet, dus ik gebruikte rondbreinaalden. Wat een wirwar van naalden werd dat! Ik zie er nu al een beetje tegenop dat ik dat bij de 2e sok ook nog een keer moet doen.

De komende dagen werk ik, dus het duurt even voordat ik verder kan met breien aan deze sokken. Geen idee hoe snel mijn team deze ronde zal zijn, het is erg stil daar dus ik denk dat iedereen druk bezig is met de sokken.

Fijn weekend allemaal!

Deze garens gebruik ik overigens, zal er de volgende keer details bij geven: