Volgers

woensdag 25 juli 2018

Montmartre in Oosterhesselen

Vanmorgen bezochten we Montmartre in Oosterhesselen.

Dit is een schildersfestival op de Brink in dit dorp in Drenthe.
Zo'n 70 schilders, zowel amateur als professional, zijn er 2 dagen in de buitenlucht aan het werk en laten eerder gemaakt werk zien. Ook in het lieve, kleine kerkje van Oosterhesselen hangt werk op.
Er werden Franse chansons ten gehore gebracht door een accordioniste.
Buiten, tussen de stands van de schilders, stond een mevrouw op prachtige wijze Franse chansons te vertolken.
Je kunt de schilderijen ook kopen. En er zijn een aantal portretschilders bezig, die voor een klein bedrag een tekening of schilderij van je maken.

Montmartre wordt elk jaar gehouden, in de week van de Drentse fietsvierdaagse.
Er is daar dan ook een controlepost.
Een slimme combinatie, zo trek je veel publiek.
En terecht!
We hebben er lopen genieten. Wat een prachtige schilderijen, aquarellen, pentekeningen.
De deelnemers worden geacht aan het werk te zijn, en dat waren ze ook!
Veel verschillend type werk was te zien, natuurlijk niet allemaal onze smaak, maar het is mooi om te bekijken hoe het werk is gemaakt.
Voor dochter, die zelf een opleiding doet tot schilder, natuurlijk helemaal geweldig. Niet alleen de schilderijen, maar zeker ook de materialen bekijken, de toegepaste technieken enz.
Ooit opgezet als eenmalig idee in 2005, is het nu niet meer weg te denken!

Zeker een aanrader om te bezoeken, mocht je volgend jaar een bezoek brengen aan Drenthe, wel of niet als deelnemer aan de Fietsvierdaagse.
Er zijn echt niet "alleen maar" schilderijen zoals iedereen die kent, er wordt ook op allerlei andere ondergronden geschilderd, zoals bijvoorbeeld broodplanken of stenen. Dus ook een leuk souvenir kun je hier kopen!
Tja, we hebben vol bewondering rondgelopen, maar foto's maken, nee. Bewust deze keer hoor, het is niet prettig voor kunstenaars als hun werk op de foto wordt vastgelegd en dan (zonder hun toestemming) op het wereldwijdeweb terecht komen.
Maar hier wel een link naar de site, waar jullie toch de sfeer kunnen proeven van dit jaarlijkse evenement in Franse sferen:
https://montmartreoosterhesselen.com/

3 opmerkingen:

  1. Ik houd wel van die Franse sferen, al is Frankrijk niet mijn favoriete vakantieland.
    Als kind ging ik vroeger met m'n ouders en zusje wel eens op vakantie in Oosterhesselen. Ik vond het er toen vooral saai. Nu zou ik het waarschijnlijk meer waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat grappig, hoe kwamen jullie nou toch in zo'n dorpje terecht op vakantie? Want het is inderdaad een vrij saai dorpje, zonder iets bijzonders zoals een hunebed, alleen een klein kerkje met de toren die daar los van staat, dus niet echt een trekpleister voor toeristen.

      Verwijderen
    2. Mijn (overigens lieve) ouders dachten er niet bij na dat je ook iets leuks voor kinderen moet bedenken in de vakantie en kozen waar zij zelf van hielden.
      Die ene keer dat mijn opa meeging, was helemaal erg, want in de auto mocht er geen raam open.
      Ik heb het allemaal overleefd en heb er niets aan overgehouden ;-)

      Verwijderen