Volgers

zondag 21 oktober 2018

nog maar 2 maanden

We zitten alweer een eind in de tweede helft van oktober, en alhoewel het weer nog altijd niet erg herfstig is, zijn we nog maar 2 maanden verwijderd van kerst!

Ik houd van kerst, van de gezelligheid, de warmte, kaarsjes, kerstversiering.
We hebben dan ook heel wat dozen met kerstversiering, en we hebben zelfs 2 kunstkerstbomen!
Een "gewone"en een hele grote
(ik weet niet precies hoe hoog de boom eigenlijk is, maar ongeveer 2,5 meter, dus te hoog voor in een standaard woning; op ons huis zit geen verdieping, wel een puntdak, waardoor het plafond in het midden 4,3 meter hoog is).

Toen dochter nog een klein meisje was, kochten we een heel klein boompje met lichtjes en kersthangertjes voor haar, ze vond het geweldig om die op haar kamer te hebben staan.
De afgelopen jaren namen we die mee naar ons huisje hier. We hebben nu eenmaal niet zoveel ruimte, maar zo hadden we toch een boompje staan.
Het zit er niet in dat we dit jaar het boompje of andere versiering zullen kunnen meenemen naar hier.
En daarom bedacht ik, dat het wel een leuk idee zou zijn om wat kerstversiering te gaan maken.

Ik pakte wat wit garen bij elkaar:
pakte een haaknaald, zocht wat patroontjes op, en ging aan de haak.
Zo begon het. Het patroontje vond ik op het blog van MizFlurry. Ik maakte er 6:
Op Pinterest kwam ik deze afbeelding tegen:
Ik vond hem erg mooi. Het bleek te gaan om een video-tutorial, mooi, dan kan ik het stap voor stap volgen wat ik moet doen. Nou, dat viel nog niet mee! Alhoewel het in het Engels staat benoemd op Pinterest, kom je op een video uit, waar een vriendelijke vrouwelijke stem in het Russisch vertelt wat je moet doen.
Hm, nu is mijn Russisch niet zo best, of eigenlijk, ik ken geen woord Russisch! Maar ik gaf het niet direct op, want ik vind het een erg mooi patroon. Goed kijken naar de video, en dan gelijk opschrijven wat er gedaan wordt. Er worden steeds delen overgeslagen in de video, waarschijnlijk wordt er dan zoiets gezegd als "dit herhalen tot het einde van de toer". En dat deed ik.
Het patroon ziet er misschien ingewikkeld uit, maar blijkt dat helemaal niet te zijn!
En de eerste 4 sterren zijn inmiddels gehaakt:
Ik ga ze misschien alleen maar opspannen, maar misschien ga ik ze ook wel stijven (vandaar mijn vraag van eerder deze week). Ik denk aan een krans buiten, aan of naast de deur, vandaar dat ik op zoek ben naar een manier van stijven die vochtbestendig is. Er zit wel een overkapping boven de deur, dus de krans zou niet nat regenen, maar wel vochtig worden.

Vandaag geen grootse plannen, we gaan uiteraard wel een wandeling maken, lekker frisse neus halen en genieten van de mooie herfstkleuren van de bomen, maar verder een lekker rustig dagje. Ik denk dat er zomaar nog wat sterretjes bij zullen komen...
En dan ben ik opeens toch wel heel blij, dat ik rechtshandig heb leren haken.
Na een week waarin de fibromyalgie weer even heel duidelijk liet weten dat 'ie echt niet weg is, met 4 nachten waarin ik gemiddeld 1 uur sliep, lieten mijn spieren door mijn hele lijf weten waar ze allemaal zitten (ja, ik zou ze toch vergeten, niet waar!). Ik ben linkshandig, en ontkom er niet aan om op mijn werk die linkerhand veel te gebruiken o.a. met schrijven. Daardoor span ik die spieren te vaak aan en kon ik gisteren echt geen pen meer vasthouden, dus ook geen haaknaald. Mijn rechterhand wordt veel minder belast, en ik had geen enkel probleem om met die hand mijn haaknaald vast te houden.


10 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee! je bent nog maar net met je herfsthaken klaar en gaat nu al over naar de kerst. Maar het zal best wel veel werk zijn misschien.

    Wij hielden ook van kerst. Vorig jaar hebben we voor het eerst in 24 jaar geen kerstboom gezet, we konden het niet over ons hart verkrijgen... En dit jaar misschien ook wel niet. Vorig jaar heb ik wel lichtjes voor de 3 ramen aan de voorkant van ons huis gehangen. Gewoon om toch maar iets te doen en om het toch niet helemaal een kale kerst te laten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net klaar met herfst haken, dat klopt, en kerst is pas over 2 maanden, maar ik ben nu eenmaal de rest van het jaar niet zo productief als in de zomer, omdat ik beperkt word door de fibro. Ik had verwacht vandaag nog wel wat te kunnen haken, maar vandaag wil mijn rechter pols niet mee werken, en dus komt er helemaal niets uit mijn handen. En ik weet dat zoiets na een dag over kan zijn, maar ook rustig 2 weken kan duren. En dan schiet het al op naar kerst toe...
      Ik begrijp dat je geen behoefte voelt om een kerstboom te zetten, of andere kerstdecoratie. En als jullie dat alle drie zo voelen, moet je het gewoon niet doen. Mocht 1 van jullie er wel weer behoefte aan krijgen, adviseer ik jullie om het dan weer te gaan doen, ook al hebben de andere 2 er misschien geen behoefte aan. Jullie zijn 3 individuen, en elk rouwt en verwerkt op zijn/haar eigen manier.

      Verwijderen
    2. Wat een beetje warm weer niet kan doen hè.

      Wij beslissen samen wat we wel of niet doen. Gelukkig zitten we meestal wel op 1 lijn, maar dan nog dienen we wel rekening met elkaar te houden, dat klopt. Maar dat doen we al vanaf het begin: respecteren en accepteren dat we het op een verschillende manier doen. Jammer genoeg zie ik bij lotgenoten dat dit soms erg moeilijk is, die staan dan lijnrecht tegenover elkaar. Dat vind ik erg triest.

      Verwijderen
    3. Dat is ook erg triest, maar zoals je zelf weet, je kunt je gevoel niet sturen, iets kan je zomaar opeens overrompelen, en je stemming die dag bepalen, zoals het telefoontje gisteren bij jou deed. Niet iedereen is dan in staat om begrip te hebben dat een ander heel anders omgaat met het verdriet. Dat jullie dat zo goed van elkaar kunnen respecteren en accepteren is een groot goed bij dit grote gemis!

      Verwijderen
  2. Die fibromyalgie had mij deze week ook weer goed te pakken,
    vaak op een moment, dat je het niet zo verwacht, tenminste bij
    mij is dat zo.
    Ik snap dan ook heel goed, dat je iets moet doen zolang het
    gaat, morgen kan het weer anders zijn.
    De sterren worden leuk en nemen weinig ruimte in, ik heb wel eens
    stijfsel gebruikt in sprayvorm, wekte voor geen meter!
    Fijne week,
    Groetjes, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, fibro blijft je verrassen. Het is toch nog prima weer, niet te vochtig, dus ik verwachtte vorige week geen grote problemen. Maar dan gaat het toch mis, doordat mijn hersentjes geen serotonine aanmaakten, en ik daardoor 2 nachten niet sliep en vervolgens 2 nachten elk maar 1 uurtje sliep. Ja, dan krijgen mijn spieren dus geen kans om te ontspannen. Het is wat het is.

      Verwijderen
  3. Ik heb ook twee kerstbomen.
    Een kleintje, nog uit mijn kamerbewonerstijd, en dus al zo’n dertig jaar oud inmiddels.
    Maar nog zo mooi dat er altijd wel iemand vraagt hoe het komt dat ie geen geur heeft.
    En een grotere, die ik al een paar jaar niet meer opgetuigd heb, maar dat wil ik dit jaar toch wel graag weer eens doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu in je nieuwe huis heb je er waarschijnlijk weer meer zin in om het gezellig te maken, gewoon omdat je er ook zo naar je zin woont.

      Verwijderen
  4. zet alweer 5 jaar geen boom meer neer... voor mezelf blijk ik er geen behoefte aan te hebben, deed dat voor de kinderen ! had altijd last van winterdepressies vanwege het natte en koude weer en donkere dagen... maar sinds 3 jaar gebruik ik dagelijks mijn daglichtlamp savonds (eigenlijk voor mijn ogen om het handwerken goed te kunnen zien) en omdat ik een hem naast mijn hoofd op de achterzijde van de bank heb staan.. is het voldoende licht voor mij om geen depressies meer te hebben!!! das nog eens een fijne bijkomstigheid he! ook heb ik verleden jaar weer lichtjes voor het raam gedaan, en ga ik dat dit jaar weer doen, en mijn kersthaaksels in de "etalages" zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat fijn dat die lamp zo'n mooi effect heeft! Het is zo triest als iemand last heeft van een (winter)depressie! Weet je, als je er geen behoefte aan hebt, moet je gewoon geen boom neerzetten. Je moet doen waar jij je goed bij voelt, en als dat voor jou lichtjes voor het raam en kerst-haaksels neerzetten is, is dat wat je "moet" doen!

      Verwijderen