Volgers

vrijdag 14 december 2018

Gorinchem

Vandaag was ik in het westen van het land. Had daar een aantal afspraken, o.a. in Gorinchem.
In deze stad bezocht dochterlief het lyceum. Het is een oude vestingstad.
Zoals het meestal gaat, als je ergens woont zie je soms niet goed de schoonheid van je omgeving, maar ik was er nu al een aantal jaren niet geweest, en toen viel het me opeens op, hoe mooi die stad eigenlijk is.
Ik was de stad alweer uitgelopen, toen ik me bedacht om wat foto's te maken. Hierboven zie je de weg die de stad in gaat, Daar waar je de auto aan ziet komen zijn de stadswallen.
Er staan nog heel veel oude panden in de binnenstad, en de rivier de Linge loopt door de stad.
Onderstaande plaatjes plukte ik van de Wikipedia-site van de stad:
De Dalempoort,
De Linge die door de stad stroomt, en waar vooral in de zomer het erg druk is met pleziervaart,
De plattegrond van de stad, zoals die was in 1652.

Mocht je ooit in de buurt zijn, raad ik je zeker aan om de stad eens te gaan bekijken. Voor 3 euro kun je hele dag parkeren aan het Paardenwater, dat is waarvandaan ik de foto's nam, dus op heel korte loopafstand van het hart van de stad.
En als je dan toch in de buurt bent, slot Loevestein ligt aan de overkant van de rivier, en is ook zeker het bezoeken waard!

10 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen. Ik heb ook in Gorinchem op de middelbare school gezeten.
    Woon inmiddels al jaren op de Veluwe. Vorige maand voor het eerst in jaren weer in de stad geweest. Heerlijk om er herinneringen op te halen al was er ook wel heel veel veranderd.
    Grtjs Flo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een toeval! Tja, de stad is flink gegroeid, dus aan de buitenkant is er best veel veranderd, maar de oude vestingstad is gelukkig bewaard gebleven. Verbaasde me er vandaag nog over dat aan het pand waar V&D zat, gewoon nog een uithangbord van V&D hing. Zal er binnenkort wel af gaan, want er werd hard gewerkt, binnen en buiten, zal dus eindelijk wel iets anders in het pand komen.

      Verwijderen
  2. Bedankt voor de tip. Gorinchem is een stad waar we al heel erg vaak langs gereden zijn, maar nog nooit geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker de moeite waard om te stoppen, mooie oude binnenstad en ook buiten de Waterpoort mooi natuurgebied, kunnen jullie een mooie wandeling maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik was jaren geleden aan de overkant in Woudrichem.
    Ook mooi.
    Ik heb sowieso iets met vestingsteden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vestingsteden vind ik prachtig. Woerkum (zoals wij dat in de streek zeggen, net als Gorkum) is inderdaad ook zo'n mooi voorbeeld.

      Verwijderen
    2. Ah zo komt het in de serie dr Tinus aan zijn naam

      Verwijderen
    3. Heb dr. Tinus nooit gezien maar ik heb begrepen dat het in W'chem afspeelt en/of is opgenomen. Yep, in streektaal wordt het allemaal ingekort. Zo zat dochter op de basisschool in Kedichem, en dat wordt dan uitgesproken als Kekum.

      Verwijderen
  5. ook wel eens een paar keer door gewandeld.. net als naar slot loevesteijn... misschien vergeten ze het uitgangbord gewoon..hier ook nog steeds oude namen van winkels, soms meer dan 100 jaar nadat er iemand anders in kwam.. leuk toch! oja een verlicht uithangbord met de letters hier keszegels.. is pas weggehaald en ging direct naar het museumpje hier.. keszegels zijn er ook alweer tientallen jaren niet meer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kes-zegels is inderdaad lang geleden, uit mijn kindertijd. En van die oude sierlijke letters aan een gevel vind ik ook prachtig hoor, heel begrijpelijk dat die niet worden weggehaald. Maar dit was zo'n saai zwart, vierkant lichtblok met V&D erop. Het verbaasde me vooral dat het nog heel was, lijkt me een geschikt mikpunt voor baldadige jeugd om er een steen tegen te gooien.

      Verwijderen