Volgers

zaterdag 5 januari 2019

vitamientjes

Gisteren waren dochter en ik allebei vrij, en we besloten eens naar Emmen te gaan. Daar is op vrijdag (van 8 tot 14 uur) markt, en dat is een hele gezellige, en best grote markt. Nou ja, best groot, het is de grootste warenmarkt van Noord Nederland.
Wat ik heel handig vind aan deze markt, is dat kramen van vergelijkbare categorie, bij elkaar staan. Zo staan alle groente- en fruitkramen bij elkaar, net als de stoffenkramen, de visboeren enz. Je bent dus niet verplicht om die hele markt over te lopen, als je daar geen zin in hebt. Je kunt heel makkelijk van alle kanten de markt benaderen, en alleen een rondje doen bij de kramen waar jij speciaal voor naar de markt bent gegaan. En je kunt dus ook heel snel even bekijken, waar bijvoorbeeld de appels, bananen, peren het goedkoopste zijn (en hoe ze eruit zien, dat vind ik zelf altijd wel belangrijk).

Nu zit er ook een hele goede groentewinkel in Emmen. Daar lopen we langs, op weg naar de markt. Zij hebben een deel van het assortiment buiten staan, en ze hebben buiten ook grote borden staan met de prijzen, dus je kunt heel makkelijk zien wat je bij hen moet betalen.
Ik wilde vooral flink wat fruit in slaan, voor de broodnodige vitamientjes.
En wat bleek? Op de markt was het fruit duurder dan in de groentewinkel. Dus gingen we op de terugweg naar binnen bij de groenteboer, om onze voorraad vitamientjes in te slaan.

Oh, wat is dat toch lekker, zo'n schaaltje fruit (in dit geval appel, peer, banaan en mandarijn):
Dit is hoe wij fruit eigenlijk het lekkerste vinden, in stukjes gesneden, en dan een aantal verschillende soorten (en dus smaken) door elkaar. Gezond snoepen, noem ik dat.

6 opmerkingen:

 1. Dat ziet er lekker èn gezond uit! Wat houdt mensen toch tegen om fruit te eten, vraag ik me wel eens af.. Vooral in de winter... Ik moet het hier ze ongeveer onder hun neus duwen (geschild en al dan hè..).
  Maar het is zo goed, ook de vezels. Het is me al vaker opgevallen dat de prijzen bij de groenteman vaak lager zijn dan bv in de supermarkt. En de producten zijn kwalitatief ook beter en verser.. Maar ja, gemak dient de mens hè.. dus ik leg ook wel eens een maaltje spruiten in de kar van de supermarkt..
  Ik hoop dat je snel opknapt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken wel wat je schrijft, dat je het zo ongeveer onder de neus moet duwen. Toen ik kind was, aten mijn ouders, broer en ik elke dag bij de lunch, als we onze boterhammetjes op hadden, fruit. Een peer, perzik, (sinaas)appel, 2 of 3 mandarijnen, een schaaltje druiven of aardbeien, wat dan ook. En daar dacht je niet eens bij na.
   Mijn dochter vindt fruit lekker, maar zal het eigenlijk nooit uit zichzelf pakken. Ik moet het dus eigenlijk ook onder haar neus duwen. Schillen in een drukke kantine waar je vaak op de grond moet zitten omdat alle stoelen bezet zijn, is ook niet handig. Fruit in stukjes gesneden in een bewaardoos is natuurlijk wel mogelijk, maar zonder mogelijkheid het koel te bewaren, ook niet erg smakelijk. Dus veel verder dan een banaan of mandarijn of schoon geborstelde appel komt het dan niet om mee te nemen doordeweeks. Dan is zo'n schaaltje in het weekend (of 's avonds) echt even een snoep-momentje voor haar!

   De groenteman zit hier niet om de hoek, als ik er speciaal naar toe zou rijden, zou het duur fruit en groente worden hoor. Dus koop ik het meestal ook gewoon in de supermarkt.

   Ik knap gelukkig weer op, geen koorts meer, en de verkoudheid lijkt ook al wat af te zwakken.

   Verwijderen
 2. Fruit in stukjes invriezen en in een lage brede thermoskan meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede tip! Bedankt! We hebben alleen zo'n klein vriesvakje boven in de koelkast, maar klein gesneden fruit neemt niet zoveel plek in gelukkig.

   Verwijderen
 3. deed ik vroeger ook voor man en kinderen.. allerlei fruit in een schaaltje elke avond... maar in je eentje heeft zoiets geen nut.. dan ligt de andere helft van het fruit in de koelkast te wachten tot de volgende dag, dus nu gewoon savonds 1 banaan of 1 appel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. voor mij alleen zou ik het ook niet doen, inderdaad, blijft er een halve appel/peer/banaan enzovoorts liggen.

   Verwijderen