Volgers

donderdag 3 januari 2019

een goed begin (je bent gewaarschuwd, geen fris verhaal!)

Een goed begin is het halve werk. Zo luidt het spreekwoord. Maar wat is een slecht begin dan, de andere helft?
Op nieuwjaarsdag waren we er 's middags nog heerlijk op uit geweest, niets aan de hand, we genoten van de natuur, aan de ene kant scheen de zon, aan de andere kant donkere wolken, en we zagen dus een paar keer een regenboog verschijnen.

's Avonds zaten we lekker rustig op de bank toen plotsklaps, zonder enige aanleiding, ik opeens een enorme bloedneus kreeg. Bah, het bloed gutste er uit, en het ging maar door en ging maar door.
Iedere keer leek het weer eventjes te stoppen, 2 minuutjes of zo, en hoppa, daar gutste het bloed weer!
Ik heb ik geen jaren een bloedneus gehad, en heb ook geen enkel idee waarom ik die nu opeens kreeg. Ik was niet verkouden geweest of zo, had mijn neus niet te hard gesnoten of hard geniesd (en nee, ook niet in mijn neus gepeuterd).

's Nachts 6 keer wakker geworden, omdat mijn neus opnieuw begon te bloeden. Ik had uit voorzorg al een oud badlaken dubbel gevouwen over mijn kussen gelegd, dus gelukkig bleef mijn kussen smetteloos schoon.

Ik moest de volgende ochtend al bijtijds bij de huisarts zijn, voor mijn vitamine B12 injectie. Bij het aankleden begon het bloed weer uit mijn neus te gutsen. De huisarts zit hier om de hoek, maar ik nam uit voorzorg maar gewoon een keukenrol mee! Uiteraard vroeg de assistente ernaar en ze gaf aan dat ik het goed had gedaan, niet je hoofd achterover houden, maar juist licht voorover, en tijdens het bloeden je neus goed snuiten, zodat alle bloedstolsel uit je neus kunnen. En daarna 10 minuten lang je neus dichtknijpen (ondertussen wel blijven ademen door je mond graag, haha). Meer kon ik er niet aan doen.

Thuis gekomen besloot ik eerst maar de kerstversiering op te ruimen. Ging goed, totdat ik me voorover bukte, en opnieuw het bloed letterlijk mijn neus uit spoot.
In de loop van de ochtend kreeg ik koorts, voelden alle holtes in mijn hoofd behoorlijk vol aan, kreeg ik meer spierpijn dan de pijn die ik door de fibro alle dagen al voel, en werd ik enorm duizelig. De kerstversiering was bijna opgeruimd, maar alle overige plannetjes die ik had voor deze vrije dag, heb ik maar aan de kant geschoven. Ik heb op de bank rustig de dag uitgezeten. Regelmatig begon mijn neus weer te bloeden, maar dat was gelukkig een kleinere hoeveelheid bloed. En uiteindelijk stopte het.
Een paar uur was het rustig, ik voelde me grieperig, had het warm en koud tegelijk, en besloot vroeg naar bed te gaan. Maar net voordat ik wilde op staan, alweer een bloedneus. Mens nog aan toe!
Toen dat eindelijk gestopt was, ben ik lekker m'n bedje ingekropen.

Goed geslapen, een paar keer wakker geworden door een droge mond (ik ademde alleen door mijn mond want mijn neus zat helemaal dicht). Maar geen bloedneus meer. Vanmorgen moest ik mijn neus snuiten, oh jee, zou het dan weer gaan bloeden? Maar nee hoor, het ging goed. De koorts is weg, ik voel me weer zoals het hoort.

Hm, fijn zo'n vrije dag, maar ik had hem toch anders in gedachten gehad...

17 opmerkingen:

 1. Tjonge, nou dat was schrikken denk ik.
  Je zult nu wel wat ijzerrijk voedsel kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de dokters-assistente begreep zelf ook niet waardoor het steeds opnieuw begon te bloeden. Een rondje internet gaf ook droge lucht als mogelijke reden aan. Nu zijn we heel blij met de luchtontvochtiger, maar de lucht in huis is niet zo droog dat dit de oorzaak kon zijn. Nou ja, het lijkt nu helemaal over te zijn, inderdaad even goed aansterken met ijzerrijk voedsel.

   Verwijderen
 2. Kan heel veel redenen hebben.
  Hoop voor je dat het nu echt gestopt is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is vandaag niet meer terug gekomen, hopelijk blijft het weg. En hieronder vertelt Mevrouw W. een reden die ik op het www helemaal niet ben tegen gekomen.

   Verwijderen
 3. Mijn zus heeft dit ook gehad en zij bleek een veel te hoge bloeddruk te hebben. Ze slikt sindsdien medicijnen, moest afvallen en eerlijk gezegd denk ik dat ze heel veel geluk gehad heeft: nu was het een bloedneus, maar het had ook een adertje in haar hoofd kunnen zijn. Ik ben blij dat de huisarts haar destijds door gestuurd heeft naar het ziekenhuis. Daar werd de ader dicht gebrand en zochten ze ook verder naar de oorzaak.
  Ik wil je niet bang maken en misschien word jouw bloeddruk regelmatig gemeten, maar ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat een bloedneus niet altijd zo onschuldig is als het misschien lijkt.
  In elk geval beterschap ermee en hopelijk blijft het weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je dit verteld. Je maakt me niet bang hoor, maar ik was het niet tegen gekomen op het wereldwijdeweb. Het lijkt nu helemaal verdwenen maar houd het zeker in de gaten, even mijn bloeddruk laten opnemen is zo gepiept en kan dus heel veel ellende voorkomen.

   Verwijderen
 4. Wat vreemd zo maar plotseling een bloedneus. Hopelijk blijft het nu weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter heeft een paar keer per jaar een bloedneus, maar ik kan van mijzelf niet herinneren wanneer ik voor het laatst een bloedneus had. Vandaag geen last meer gehad, dus hopelijk blijft het nu helemaal weg.

   Verwijderen
 5. Ik heb het heel erg gehad als jong meisje. Niet leuk want dan was ik op stap met vriendinnen en moest ik van ellende naar huis. Net als jij wist ik niet hoe het kwam. Maar jij bent ook nog een dag knap beroerd geweest, ik hoop voor jou dat dat niet meer terug komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn broer had het vroeger regelmatig, vooral bij drukte. Zo kreeg hij op zijn trouwdag een bloedneus, net nadat we hadden gegeten en de receptie zou beginnen. Ik heb het in mijn hele leven zelden gehad. Dochterlief vond op het internet wel een tip die het zou stoppen: 2 cm in je neus zitten de kwetsbare bloedvaten, daar moet je met een wattenstaafje petroleum jelly opdoen. Wat is dat nou weer??!! Dochterlief leest en schrijft vrijwel altijd in het Engels, dus we moesten even Google Translate gebruiken, bleek het vaseline te zijn! Ik heb het gedaan, en het bloeden hield toen op. Nu snipverkouden, maar bij het snuiten geen spoortje bloed te vinden. Ik denk dat die beroerdheid hier niet mee te maken had, half Nederland schijnt grieperig te zijn.

   Verwijderen
  2. Kan inderdaad los van elkaar staan.
   Ik ben ook al grieperig

   Verwijderen
  3. Oh vervelend, het schijnt dat half Nederland aan het kwakkelen is. Ik was vooral gisteren snipsnotter verkouden maar ook al moest ik regelmatig mijn neus snuiten, gelukkig niet opnieuw een bloedneus gekregen.

   Verwijderen
 6. Kijk dat is dan in elk geval goed nieuws

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat je toch één dag zo beroerd kunt wezen en dat het de volgende dag weer over is... Gelukkig maar natuurlijk, maar toch..
  Houd die bloedneus maar in de gaten en als het weer gebeurt misschien toch goed om even de huisarts te informeren.
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De grieperigheid is over, daarvoor in de plaats ben ik nu snipverkouden, en voel ik zo ongeveer elke spier en pees in mijn lijf (tja, even minder weerstand werkt altijd uit op de fibro). Ik was dus toevallig bij de h.a.voor mijn vitamine B12 prik,maar daar werd er vrij nuchter op gereageerd. Wel prettig hoor, die nuchtere Noorderlingen! Maar als het terug komt, ga ik toch voor de zekerheid nog maar eens langs bij de h.a.
   Groetjes terug!

   Verwijderen
  2. Ik denk dat wij hetzelfde virus te pakken hebben.
   En nu maar hopen dat de verkoudheid nou net zo snel voorbij gaat als het grieperige

   Verwijderen