Volgers

zondag 6 januari 2019

Huisjes breien

Mijn plan voor dit jaar is, om een grote deken te breien, allemaal kleurrijke huisjes aan elkaar gebreid. Ik verwachtte dat daar heel veel tijd in zou gaan zitten, en dus leek het mij dat ik dit jaar niet veel anders zou kunnen breien of haken, hooguit wat sokken.
Maar het gaat verbazingwekkend snel!
Woensdagavond hing ik een beetje ziekjes op de bank. Ik besloot dat ik eens zou gaan uitproberen, met welke naalddikte ik wilde gaan breien. Niet te dik, want dan worden de huisjes zo grof. Maar erg dun zou ook niets worden, daar was het garen niet geschikt voor, dan zou het een plank worden in plaats van een deken!
Donderdagavond voelde ik me fit genoeg, om aan de deken te beginnen. Tjonge, wat is het leuk om te doen! Vroeger, denk aan de tachtiger jaren, heb ik ontelbaar veel truien gebreid, met heel veel kleurtjes erin verwerkt. Dat was in die tijd in de mode. Allerlei strepen, gebreid met allerlei verschillende kleurtjes en materialen, ik vond het zo ontzettend leuk om te maken. Ik had ook een trui met daarop een afbeelding: een skilift, met op de achtergrond bergen en skiërs. Volgens mij een patroon uit een Ariadne, dat was toen nog echt een handwerkblad.
Terug naar de deken. Zoals ik schreef, het is zo ontzettend leuk om te doen! En het gaat zo ontzettend snel! Bijna jammer, want ik had echt gedacht hier wel een heel jaar mee bezig te zijn, en daar lijkt het nu helemaal niet op.
Nou ja, we zullen gaan zien of het zo snel blijft gaan. Het gaat om het plezier wat ik er in heb, daar handwerk ik voor, voor het plezier, en de ontspanning (zowel geestelijk als lichamelijk is breien voor mij echt heilzaam).

Vrijdagavond heb ik het vierde huis ook nog gebreid. Gisterenavond heb ik alle draadjes zitten wegwerken, want dat is wel een dingetje als je zoveel kleurtjes gebruikt. En als je dat uit stelt tot dat al het breiwerk gedaan is, wordt het wel een hele klus. Als ik steeds de draadjes weg werk als er weer een paar huisjes gebreid zijn, blijft dit saaie werkje goed te overzien.

10 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee weer.
  De Ariadne was vroeger een leuk blad. Ik heb daar ook veel dingen uit gemaakt. Jammer dat het oude blad niet meer bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het toen een erg leuk blad, aanvankelijk ook nog toen ze er wat meer interieur bij gingen doen (want toen was het nog met name gordijntjes en kussentjes e.d. maken). Nu heet het al jaren Ariadne at Home, ook leuk, want ik vind dat onderwerp ook leuk, maar helaas, een handwerkblad als toen bestaat niet meer.

   Verwijderen
 2. Wat een leuk idee en wat zijn de eerste huisjes snel gebreid. Ik ben benieuwd naar de rest, welke dikte van de naalden gebruik je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naalddikte is 3. Ik sta er zelf ook wel van te kijken dat het zo snel gaat.

   Verwijderen
 3. Als je in dit tempo doorgaat heb je hem eind van de maand af.

  Ik heb denk ik vrijwel alle Ariadnes nog en ook nog het blad Steek.
  Er staat nog zoveel in dat ook nu nog leuk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de eerste strook nu al af. Heb het even aan de kant gelegd, want het is helemaal niet mijn bedoeling het zo snel af te hebben. Die eerste strook eerst maar eens opspannen, zien wat de uiteindelijke maten zijn.
   Oh geweldig, de Ariadne en de Steek. Goed bewaren hoor, want daar staan zoveel leuke dingen in!

   Verwijderen
 4. Dat gaat lekker snel zo! Leuk ook, zo'n deken. Ik ben helaas niet zo'n breiwonder ;), een sjaal lukt me nog wel, maar verder kom ik niet LOL.
  Enne, leuke blog! Ik ga je zeker volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, wat leuk dat je langs komt! Van harte welkom!
   Tja, ieder zo z'n hobby, ik vind het heerlijk om te breien, zowel geestelijk als lichamelijk een heerlijke manier van ontspannen voor mij. Hopelijk lukt het jou om de draad van je blog weer een beetje op te pakken!

   Verwijderen
 5. Ik had weer eens iets gemist...:) Maar wow... huisjes... Ik houd van huisjes en geveltjes! Wat gaaf om ze te breien...

  BeantwoordenVerwijderen