Volgers

woensdag 23 januari 2019

Zwolle

 Prachtig, vinden jullie ook niet?
 Plafondschilderingen, en een orgel.
Je waande je vast in een kerkgebouw. Nou, dan heb je gelijk, en toch ook weer niet.
Dit is Waanders in de Broeren, dé boekwinkel van Zwolle. Gevestigd in een prachtig 15e-eeuws kerkgebouw. Of zoals ze zelf schrijven op hun website: boekenparadijs.
Ruim 1000 m2 boeken en tijdschriften, en kantoor-artikelen.
Sinds 2013 zit boekwinkel Waanders in de oude Broerenkerk, en zie daar de naam: Waanders in de Broeren.
Dochterlief studeert in Zwolle en loopt regelmatig binnen, zowel voor de boeken als het gebouw. En als we samen eens de stad ingaan, brengen we ook altijd deze winkel een bezoek.

Het heeft een heel speciale sfeer. Dat komt door de akoestiek van het pand, maar ook door het publiek. Het heeft een beetje de sfeer die er vroeger in de bibliotheek was, je hield je mond dicht en als het echt nodig was om te spreken, deed je dat zo zachtjes mogelijk. Dat gebeurt hier ook, we hebben nog nooit meegemaakt dat iemand luider praatte dan noodzakelijk, zelfs kinderen verheffen hun stem niet.

Mocht je ooit in Zwolle zijn, dan is dit beslist een aanrader!
En als je dan toch in Zwolle bent, breng dan ook een bezoek aan deze winkel:

Het is een combinatie van winkel en visrestaurant. Je kunt er vis kopen die je zelf thuis bewerkt, maar ze hebben er ook heerlijke vismaaltijden, van een eenvoudig broodje vis tot een compleet diner.
Heerlijk!

5 opmerkingen:

 1. Wat een bijzondere boekenwinkel is dat en ook mooi dat een kerkgebouw zo een andere bestemming krijgt. Hier in de buurt zijn veel kerkjes omgebouwd tot woonhuizen of zijn er appartementen in gekomen. Gelukkig bleef hierbij het uiterlijk van het gebouw meestal wel gespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de inrichting tot boekwinkel is uitdrukkelijk de eis gesteld dat er geen beschadigingen in de kerk mogen ontstaan, geen gaten boren in muren om kasten vast te zetten o.i.d. Mocht de winkel ooit de kerk weer verlaten (wat niet aannemelijk is) moet het gebouw dus in de oorspronkelijke staat worden opgeleverd.

   Verwijderen
 2. Een boekenwinkel is al leuk op zich maar deze is wel heel speciaal. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dochter en ik vinden (kantoor)boekwinkels altijd leuk om te bezoeken, er hangt een bepaalde, fijne sfeer. Maar deze spant de kroon!

   Verwijderen