Volgers

maandag 7 januari 2019

Actiwatch

Vanmorgen reed ik op en neer naar Heerenveen. Nu heb ik de ervaring dat mensen in de Randstad denken dat alles in het Noorden "vlak bij elkaar" ligt, maar dat is toch echt niet zo.
Het is zo'n 75 km enkele reis, en daar rijd je een klein uurtje over.

Ik reed naar het ziekenhuis, om de Actiwatch voor mijn dochter op te halen.
De wat?
Actiwatch:
Er gaat onderzoek gedaan worden naar haar chronische vermoeidheid. Om precies te zijn: er gaat onderzocht worden of dit te maken kan hebben met haar (manier van) slapen.
Het kan namelijk zo zijn dat je verkeerd slaapt, bijvoorbeeld veel te diep of juist niet diep genoeg, dat je heel onrustig slaapt, veel beweegt in je slaap, meer dan gemiddeld droomt in je slaap, enzovoorts.
En dat alles kan er toe leiden dat je niet uitrust tijdens het slapen. En dat kan dan uiteindelijk weer leiden tot chronische vermoeidheid.

Wat gaat er gebeuren? Ze moet dit horloge vanavond omdoen, en het dag en nacht dragen. Alleen tijdens het douchen mag ze het even af doen, omdat het niet nat mag worden.
Daarnaast moet ze een waak/slaapdagboek bijhouden, waarin ze elke dag precies moet noteren hoe laat ze naar bed gaat, hoe laat ze dan het licht uit doet, hoe lang het duurde voordat ze in slaap viel, als ze 's nachts wakker is geworden, hoe laat dat dan was, hoe lang ze wakker was enz. En ze moet elke nacht scores geven, van 1 tot 5, over zaken als Ik voelde me na afgelopen nacht...uitgerust, Mijn slaap was afgelopen nacht...(zeer onrustig tot zeer diep) enz.
Ook over overdag moet ze dingen bijhouden, hoe laat werd ze wakker, hoe laat stond ze op,  wat ze 's avonds heeft gedronken, en er zijn vragen die ze nu al kan beantwoorden, bijvoorbeeld van...uur tot ...uur een dutje gedaan overdag (doet ze niet) en ...mg slaapmiddel ingenomen (doet ze ook niet).

Ze moet dit ruim een week gaan bijhouden. Volgende week moet ze dan zelf naar het ziekenhuis toe, en worden er over haar hele lichaam elektroden aangesloten. Daarmee mag ze dan weer naar huis, thuis slapen, en dan de volgende dag weer terug naar het ziekenhuis, om alles weer te laten afkoppelen en het horloge in te leveren. Uiteraard ga ik die dagen met haar mee (al is het alleen al omdat reizen met elektroden overal op je lijf aangesloten niet heel gemakkelijk is), maar uiteraard ook voor de broodnodige ondersteuning. Niemand vindt het denk ik fijn om alleen naar een ziekenhuis te gaan, en 2 onthouden nu eenmaal ook meer dan 1!
Ik heb vandaag een vrije dag, vandaar dat ik het horloge ben gaan ophalen. Zelf heeft ze vandaag weer dubbele studie, eerst in Zwolle, en dan door naar Utrecht. Ze zal vanavond niet voor 10 uur thuis zijn, verwacht ik. En dan gelijk het horloge om. We zijn benieuwd of hier iets uit gaat komen...

10 opmerkingen:

 1. het is wel fijn dat dit alleemaal gewoon thuis kan, want thuis slaap je toch beter dan in het ziekenhuis. Ik wel tenminste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt ook in het ziekenhuis blijven slapen, maar vanuit het ziekenhuis gaat de voorkeur uit naar thuis slapen, juist omdat je dan in je eigen bed ligt. Het slaapt natuurlijk toch al vreemd met al die bedrading, en veel mensen schijnen het lastig te vinden, een eerste nacht in een ander bed (bijvoorbeeld op vakantie), vandaar dat ze liever hebben dat je thuis slaapt.

   Verwijderen
 2. Heerlijk dat ze niet een nachtje in het ziekenhuis moet slapen voor onderzoek! Zo is het ook veel realistischer...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is precies de reden voor het thuis slapen, zoveel mogelijk de "normale" situatie na bootsen.

   Verwijderen
 3. Wat fijn dat het gewoon thuis kan! Hopelijk komt er iets uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zien geen verband maar wie weet levert het toch iets op!

   Verwijderen
 4. hopelijk vinden ze iets en is het onschuldig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief van je! We zullen het nog een hele tijd moeten afwachten.

   Verwijderen