Volgers

vrijdag 4 januari 2019

financiële plannen

Al eerder vertelde ik dat ik van huis uit boekhouder ben. En al sinds ik op mij zelf ging wonen, al mijn inkomsten en uitgaven altijd bijgehouden heb.
En dat doe ik nog steeds.
Wat ik ook elk jaar deed, was een begroting maken voor het komende jaar.
Welke inkomsten verwachtte ik, en welke vaste uitgaven. En hoeveel bleef er dan over voor sparen en de variabele uitgaven?
Ook vorig jaar deed ik dat, voor zover ik dat kon, want ik had toen natuurlijk geen flauw idee, welke uitgaven ik kon verwachten. Zouden we het hele jaar nog in ons vakantiehuisje blijven wonen, of zou ons huis in Zuid-Holland worden verkocht, en zou ik een eigen huisje voor mijzelf kunnen gaan kopen?
We zijn een jaar verder, en eigenlijk is de situatie nog precies hetzelfde.
Toch heb ik ook voor dit jaar een begroting gemaakt.
Ik weet wat ik nu aan vaste lasten heb, ik weet  wat ik maximaal wil uitgeven aan variabele uitgaven.
En zo weet ik wat ik minimaal kan sparen. Als het me lukt de variabele uitgaven lager te houden dan ik nu begroot heb, kan ik wat over blijft ook weer naar mijn spaarrekening overboeken.
Doordat ik meer uren ben gaan werken en een promotie maakte, zijn mijn inkomsten in de loop van 2018 gestegen (ja, ik heb mijn nieuwe salaris keurig doorgegeven aan de rechtbank).

Ik kan aan mijn spaarrekening fictieve spaarpotjes koppelen. Daar kan ik dan bij aangeven hoeveel ik uiteindelijk in dat potje wil/moet hebben, voor welke datum dat bij elkaar gespaard moet, en automatisch krijg ik dan in beeld hoeveel geld ik elke maand in dat potje moet stoppen, om voldoende saldo op te bouwen. Ik heb o.a. potjes aangemaakt voor de diverse verzekeringen, de kosten van de camping, en ook een potje "buffer".

Het potje buffer wil ik graag zo snel mogelijk gaan vullen. Want het is gewoon belangrijk dat je een buffer hebt. Natuurlijk gaat niet alles tegelijk kapot, maar als er iets stuk gaat, moet het wel vervangen kunnen worden. Denk aan een wasmachine (niet dus, die hebben we niet), onverwachte kosten aan de auto (die ik echt nodig heb om naar mijn werk te kunnen), de kachel die kapot gaat, of de geiser. Die laatste knalde 3 maanden geleden uit elkaar. Er zit 5 jaar garantie op, maar dan moest ik wel eerst de rekening overleggen. Dat ging dus niet, want die ligt in Zuid-Holland en ook al heb ik er meermalen om gevraagd, die krijg ik niet. Nu is men uiteindelijk bij de fabrikant bereid geweest om in hun eigen administratie op zoek te gaan naar de rekening, en vervolgens wilden ze de geiser opgestuurd krijgen, zodat ze zelf kunnen beoordelen wat er kapot is, en of dit wel/niet onder garantie valt. We zijn inmiddels 3 maanden na het ontploffen, dus ik hoop dat er nu toch heel snel een goed werkende geiser terugkomt! Maar of het echt onder de garantie gaat vallen weet ik dus nog niet. Dat is afhankelijk van of het een fabricagefout of een installatiefout is. Voor dit soort onverwachte uitgaven is gewoon een buffertje nodig.

Ik ben van plan om elk bedrag wat er op 1 of andere manier extra binnenkomt naar dat potje over te boeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geld-terug-acties. Dat geld liet ik voorheen op mijn betaalrekening staan, maar zulke besparingen wil ik nu daadwerkelijk gaan omzetten in spaargeld, en overboeken naar mijn spaarpotje.
Dinsdag direct al mee begonnen. Ik kreeg op mijn spaarrekening namelijk de rente binnen over 2018. Geen schokkend bedrag (gewoon een schandalig laag bedrag van € 2,42). Tja, weinig geld en een zeer lage rente, dat schiet niet op. Nu kwam dat geld uiteraard direct al binnen op mijn spaarrekening. Maar ik heb een beetje een tik, ik houd er niet van als op mijn spaarrekening niet een afgerond bedrag staat. Dus ik boekte vanaf mijn betaalrekening € 3,03 over naar de spaarrekening. Saldo mooi rond, en de totale 5 euro fictief in het potje Buffer gedaan. Mijn plan is om gedurende de maand alle extraatjes over te boeken naar de spaarrekening, en aan het einde van de maand het saldo dan af te ronden. Want als ik het gedurende de maand elke keer zo extreem ga afronden als deze keer, blijft er haast niets over op mijn betaalrekening!

Het zijn kleine stapjes, maar wie het kleine niet eert...
Hebben jullie ook een dergelijk systeem, of doe je het juist helemaal anders? Ik hoor het graag van je, zo kunnen we weer van elkaar leren!

9 opmerkingen:

  1. Ik heb een (groot) spreadsheet per jaar waar ik alle inkomsten en uitgaven in verwerk. Hoe doe je de was zonder wasmachine?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ons huisje staat op een camping. In het sanitairgebouw staan o.a. een wasmachine en droger. Je kunt daar muntjes voor kopen, en zo kunnen we de was doen, hoeft het gelukkig niet op de hand (zou ik met mijn fibro-handjes niet lang volhouden). Is wel erg duur, 10 euro per wasbeurt, zit dan wel het wasmiddel bij.

      Verwijderen
  2. Oh die afgeronde spaarrekening tik heb ik ook.
    Krijg ik 34 cent rente dan boek ik die naar m'n gewone rekening.
    Dat van die potjes ken ik niet.

    Omdat ik cijferblind ben is een boekhouding bij houden niet te doen, maar ik houd me al 16 jaar aan een systeem dat er voor zorgt dat ik nooit rood sta.

    Na mijn verhuizing ben ik wel een beetje het spoor bijster geraakt.
    Zo worden sommige dingen hier per twee maanden afgeschreven of per kwartaal.
    Ik haal nog steeds keurig het eind van de maand, maar mis toch het overzicht.
    Er zijn nog dingen die ik weer wil oppakken (sporten bv) en weet niet hoeveel ruimte er voor die dingen is.
    Met kersverse vriendlief gaan we dat binnenkort eens goed op een rijtje zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi, ben ik niet de enige met een afrond-tik! Ik wist dat je cijferblind bent, lijkt me best lastig. Fijn dat je vriend je erbij wil gaan helpen, als hij alles even overzichtelijk krijgt, weet je wat je gemiddeld per maand vrij te besteden over houdt, en weet je hoeveel ruimte er is voor bepaalde zaken. En wil je echt sporten op een sportschool? Zodat je een stok achter de deur hebt? Want wandelen en fietsen kosten je niets (nou ja, je schoenen en fiets slijten op den duur maar dat bedrag is per keer sporten natuurlijk te verwaarlozen)

      Verwijderen
  3. Alleen wandelen en fietsen is te eenzijdig.
    In mijn vorige woonplaats aquafitnesste ik en deed mee aan 50+gym, daarnaast wandelde ik nog minstens 1x per week.
    Aquafitness is hier veel duurder en veel korter.
    En dat geld voor de meeste sporten hier.
    Er zit een sportschool hemelsbreed 200m van mijn huis die nog redelijk betaalbaar is, maar als ik hun site bekijk krijg ik het spaans benauwd.
    Alles is gericht op presteren, meten, wegen etc.
    Maar sporten is wel een goede manier om mensen te ontmoeten en dat is ook belangrijk.

    Wat m'n cijferblindheid betreft.
    Ik ben het niet volkomen, kan bv best goed hoofdrekenen.
    Maar met schrijven en typen ga ik de boel verhaspelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo, je was wel erg actief in je vorige woonplaats! Lijkt mij ook helemaal niets, dat prestatie-gerichte.
      Sporten is zeker een goede manier om mensen te ontmoeten, maar ik heb zo het gevoel dat je half Ommen inmiddels al kent!

      Verwijderen
    2. Nou dat valt wel mee hoor, maar ons filmpje van radio Continu is wel bijna 19000x bekeken op facebook. 😂😂😂

      Het is wel zo dat ik in mijn vorige woonplaats niets anders te doen had dan sporten.

      Verwijderen
  4. Lukt het niet om het huis in Zuid-Holland te verkopen of staat het nog steeds niet te koop? Het zou wel fijn zijn als door de verkoop wat extra geld binnen zou komen.

    BeantwoordenVerwijderen