Volgers

vrijdag 20 juli 2018

Lavendel-oogst

Onze lavendel-oogst!
De lavendel is dit jaar erg vroeg uitgebloeid. Niet verrassend, met dit droge, warme weer.
Dus was het vandaag tijd om alle bloemetjes eruit te knippen.
Ze nog even laten drogen, en dan gaan ze in de zakjes, die ik al eens haakte van restjes garen.
Hier zien jullie er 2 van:
Ik heb er nog een paar. Ze liggen in de kledingkast tussen de kleding in. En binnenkort geven ze dus weer een heerlijk luchtje af aan de kleding.
Ik heb me laten vertellen dat het ook zou helpen om motten te weren, dus dat is mooi meegenomen!

Uiteraard was ik in goed gezelschap tijdens het afknippen van de bloemetjes:
Toch verbaast het me wel een beetje dat de lavendel zo vroeg is uitgebloeid.
Ik kan me van vroegere vakanties in Frankrijk toch velden vol bloeiende lavendel herinneren, en die vakanties waren in juli/augustus. Ik denk dat dat een ander soort lavendel is? Iemand die het weet?

10 opmerkingen:

  1. kan best een andere soort zijn hoor, er zijn vele soorten lavendel.. en natuurlijk zijn de planten in zuidfrankrijk het gewend, de zwakkere exemplaren zijn verdroogd toen ze klein waren.. natuurlijke selectie ! hier is alle lavendel dood gegaan van de droogte, tesamen met heel veel vaste planten... alleen degenen die de wortels erg diep hebben en geen behoefte aan een dagelijkse plons leven nog! ik bezie de schade volgend jaar wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat jammer dat er zoveel is dood gegaan in je tuin! Dan heb ik wel geluk gehad zeg, want de lavendelstruiken stonden in een plantenbak, die ik dit voorjaar uit elkaar had gehaald, omdat het hout rot was. De struiken heb ik de volle grond geplant in de tuin, op een behoorlijk zonnige plek. Ik heb de tuin geen water gegeven, als er wordt opgeroepen door waterschappen om zuinig om te gaan met water, vind ik het besproeien van tuinen minder noodzakelijk dan bijvoorbeeld landbouwgrond. Het enige wat hier is doodgegaan is 1 buxusstruikje, die stond in een pot in de brandende zon, en ben ik domweg vergeten een meer schaduwrijk plekje te geven.

      Verwijderen
  2. Er zijn ontzettend veel soorten lavendel... En ik heb ook vaak m'n neus gestoten in Frankrijk omdat er al geoogst was. Dat doen ze echt op tijd!
    Ik dacht zo half juli. Er bestaat ook lavendin, dat groeit meer op hoogte. Misschien dat je je dat herinnert. Uit de verte zie je eigenlijk geen verschil...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zal het dan vast wel zijn geweest. Ik heb het over vakanties met mijn ouders, de laatste keer zal zo'n 33 jaar geleden zijn geweest. Oei, dat klinkt wel erg lang geleden, maar ja, het klopt wel, in september word ik 53.

      Verwijderen
  3. Er zijn meer dan 50 soorten lavendel. In de Noordoostpolder lag voorheen de lavendel tuin. Jammer genoeg is die vorig jaar opgeheven. Maar daar kon je ze allemaal bewonderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat jammer dat die is gesloten! Ik heb er nooit van gehoord, had ik graag eens een bezoek aan gebracht.

      Verwijderen
    2. Viva lavendula was de naam. Je kon er laventelbonbons kopen, thee drinken, een wandeling tussen alle velden maken. Heel leuk. Jammer hoor dat het weg is.

      Verwijderen
    3. Jammer dat het is gesloten. Misschien door gebrek aan publiek? Jammer dat zoiets niet meer bekendheid krijgt in Nederland, er zijn zoveel mooie dingen te bewonderen in ons eigen kikkerlandje, maar ja, dan moet je er wel van weten.

      Verwijderen
  4. Jaa er zijn zo veel soorten lavendel. Het is zeker 20 jaar geleden, als mijn ouders eens een struikje uit de Provence meegebracht hebben en ik heb een paar jaar geleden aflegers gemaakt (de oorspronkelijke plant wordt echt oud). Deze lavendel is de einige, die echt zo riekt, zo als ik me lavendel voorstel! En nu hebben we die nieuwe planten in der tuin… heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh heerlijk. En leuk als er dan ook nog zulke herinneringen aan zitten!

      Verwijderen