Volgers

donderdag 22 juni 2017

genieten van het warme weer


Genieten van het warme weer, dat doe ik met volle teugen.
Terwijl ik overal om me heen mensen hoor klagen over deze ondoenlijke temperaturen, en ook op blogs er vooral wordt geschreven over hoe je deze hitte het beste kunt doorstaan, ben ik superdruk bezig geweest.

Ik heb fibromyalgie (weke delen reuma) wat o.a. inhoudt altijd pijn (in die weke delen, dat zijn spieren, pezen en bindweefsel), altijd moe en mijn lichaam voelt altijd aan alsof ik griep heb.
MAAR: als de temperatuur boven de 25 graden stijgt, verminderen de pijn, de vermoeidheid en voel ik me opeens niet meer grieperig.
Jullie begrijpen, voor mij is het genieten, deze dagen! Het kan me niet lang genoeg duren.
Ik heb het altijd koud, draag nu overdag "stoer" shirtjes met korte mouwen, maar 's ochtends en 's avonds gaat daar echt wel een vestje overheen, simpelweg omdat mijn bovenarmen dan te veel afkoelen, en de spieren in die bovenarmen gaan verkrampen, en dus flink pijn gaan doen.
Een ventilator is aan mij niet besteed, die wind langs mijn armen zorgt ook weer voor het verkrampen van spieren. En: ik kan dus heeeel goed tegen de warmte.

Natuurlijk begrijp ik dat het voor veel mensen te warm is, maar soms denk ik: zal ik eens gaan zeuren over het weer zodra dat voor mij niet meer prettig is? Dan worden mijn collega's waarschijnlijk horendol van me!

Wat heb ik dan zoal gedaan? Nou, we hebben een nieuwe geiser in ons huisje opgehangen. Daarmee waren er gasleidingen (naar keukenblok en een oude gaskachel) overbodig geworden. Die gaskachel was allang niet meer in gebruik, en kon nu worden weggehaald.
Op de muur boven die kachel had ik vorig jaar al een aantal planken bevestigd, en nu de kachel weg is kon de laatste plank ook op z'n plaats worden gehangen.
Zo hebben een fijne, open kast in de woonkamer gekregen.

Het keukenblok moest van zijn plaats (eerst waterleiding en sifon loskoppelen), en toen kon ik bij de overbodig geworden leidingen. Die heb ik van de muur gehaald (het is een houten huisje, dus alle leidingen zijn op en niet in de muur geplaatst). En toen het keukenblok toch van de muur af stond, bedacht ik me dat ik dan ook wel mooi de muur achter het blok kon schilderen.
De muren waren allemaal onbehandeld, dochterlief is ze nu allemaal wit aan het schilderen, en tjonge, wat knapt het daar van op! Ons kleine huisje lijkt nu een stuk groter en is een stuk lichter aan het worden.
Dus die muur heb ik 2 maal in de grondverf gezet. Hij moet nog een keer afgelakt worden, maar dat doet dochter, als ze de muren rondom het keukenblok ook aan het schilderen is. Zij kan heel mooi schilderen (volgt een opleiding tot restauratie- en decoratieschilder en dat is haar op het lijf geschreven).

Rechts van het keukenblok is nog een kleine ruimte over, maar 35 cm breed, dus daar past geen keukenkastje. En aan dat muurtje wat haaks op het keukenblok staat hing de oude geiser.
Nu die weg is, en alle leidingen er naar toe ook, kwam er een mooie ruimte vrij.
Ik heb 2 rails aan de muur bevestigd (stonden nog in de schuur), heb 10 plankdragers gekocht (kosten € 16,45) en daar 5 planken op gelegd (gratis, mocht ik een keer meenemen van mijn werk toen een showkast waar ze in zaten in de kliko zou belanden).
Vijf planken van 30x51cm, wat een bergruimte levert dat op! Heerlijk, want we hebben echt een heel klein huisje (32 m2).

Dat laatste vind ik niet erg hoor, het is juist een uitdaging om creatief te denken (waar dochter en ik gelukkig heel goed in zijn). Al het houtwerk wordt geschilderd in wit en geel, en die kleuren voeren we in zo veel mogelijk dingen door, zodat alles rustig oogt en het geheel ruimer oogt dan het in werkelijkheid is. Her en der gebruiken we (licht)grijs als extra kleur.

We hebben vorig jaar bij een opruiming van de kringloopwinkel 4 eetkamerstoelen gekocht voor slechts € 2,50. Voor alle 4 hè, niet per stuk. Normaal betaal je 10 euro per 4 stoelen, maar ze hadden zoveel stoelen staan dat ze die voor de helft van de prijs verkochten. En bij de kassa bleek die week een actie te zijn, alles voor de helft van de prijs, óók op alles wat afgeprijsd was.
De houten stoelen zitten prima, hebben een mooi werkje in de rugleuning, maar zijn donkerbruin gelakt en hebben bordeauxrode velours zittingen. Dat is een klusje waar dochterlief in haar vakantie mee aan de slag gaat. Stoelen schilderen en opnieuw bekleden (dat laatste zal ik waarschijnlijk samen met haar doen).
zo'n soort model stoel is het
en deze kleur bekleding
(plaatjes komen van het internet, dochter heeft de fotocamera mee dus kan even geen foto's maken).

En ook de donkergekleurde eettafel moet er dan aan geloven. Wat zal dat een stuk lichter worden, en weer ruimer ogen dan nu! Kan er vooraf al van genieten.

Omdat het keukenblok van de muur af moest, en dus helemaal leeggehaald, heb ik gelijk ook alle kastjes goed schoongemaakt. Binnenkant een sopje, deurtjes idem dito, en vervolgens de voorraden, serviesgoed en schoonmaakspullen weer erin.

Ook alle ramen zijn deze week gelapt, en de overige kastjes in ons huisje zijn stuk voor stuk leeg geruimd, gesopt en weer ingeruimd. Dit zijn dingen die ik normaal niet achter elkaar kan doen, dan doe ik elke vrije dag 1 of 2 kastjes, en zo blijft alles ook netjes hoor. Ik ben nu eenmaal een "opgeruimd" typje, kan slecht tegen rommel, en als ik iets niet direct kan vinden kan ik soms een soort van blinde paniek voelen opkomen. Dus door alles een vaste plek te geven, en het direct na gebruik weer terug te zetten op z'n plaats, houden we overzicht in onze bescheiden ruimte.

Het is inmiddels 20 over 8, en het zonnetje schijnt hier niet eens! Mijn plan voor vandaag (vrije dag) is om onkruid uit de tuin te gaan halen. En dan voordat het gaat regenen, het gras maaien.
Verder moet ik nog even boodschapjes in huis halen, ga ik nog even aan de studie voor mijn werk, en zal er vast nog wel wat tijd overblijven voor een handwerkje.
Wat is het toch heerlijk als je lichaam "gewoon" wil meewerken!

Geniet van deze mooie dag, en voor iedereen die last heeft van dit weer: het schijnt na vandaag over te zijn met de hitte, dus houd nog even vol!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten