Volgers

donderdag 2 december 2021

2 december, een beladen dag

 2 december is al mijn hele leven een beladen dag geweest.

Het is de sterfdag van mijn oudste broertje, die de dag ervoor gezond ter wereld was gekomen. Althans, dat vertelden de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis, maar na een bevalling die maar liefst 4 dagen en nachten duurde, kwam hij blauw aangelopen ter wereld; zuurstofgebrek doordat hij te lang in het geboortekanaal had vastgezeten. Hij werd direct weggehaald bij mijn moeder, die hem nooit heeft mogen zien, laat staan heeft mogen vasthouden. Mijn vader heeft hem na lang aandringen wel gezien, er was volgens de artsen niets bijzonders aan de hand, hij moest gewoon even bijkomen van de langdurende geboorte. Mijn vader werd gefeliciteerd met een kerngezonde zoon, en mocht geboortekaartjes laten maken en aangifte gaan doen bij de gemeente.
De volgende dag is hij overleden. Hij is begraven, maar zijn grafje is al vele jaren geleden geruimd.

Mijn moeder is nooit over dit verdriet heen gekomen. Elk jaar rond deze tijd was ze ziek, ziek van het verdriet. Toen precies 6 jaar later mijn oom kwam vertellen dat hij vader was geworden van een gezonde zoon, en uitstraalde dat hij er niet blij mee was (want de zwangerschap was niet gepland), werd mijn moeder furieus. 
Drie jaar en 1 week later werd de 2e zoon van deze oom geboren, en hun verjaardagen vierden we altijd tegelijkertijd, ergens rond Sinterklaas. Een beladen tijd van het jaar, elk jaar weer.

Vandaag zou dus mijn neef jarig zijn, hij was 3 maanden jonger dan ik, maar helaas pleegde hij 21 jaar geleden zelfmoord. Twee december is een beladen dag.

Mijn moeder vond 1 kind "maar een hachelijk bezit". Dit zijn haar woorden, die ik ontelbaar vele malen heb gehoord. Mijn 2e broertje werd geboren, en was gezond. Er volgde een miskraam en mijn vader vond het wel goed, liever 1 kind en zijn vrouw, dan een 2e kind erbij en mogelijk zijn vrouw verliezen tijdens de bevalling. Maar mijn moeder dacht daar anders over, er moest een "reservekind" komen, zodat, als er iets zou gebeuren met mijn broer, ze "er nog eentje had".  Het zijn haar woorden, niet die van mij, maar dit is wat ik 40 jaar lang te horen kreeg. En toen, voor het eerst in mijn hele leven, ging ik tegen haar in. Nou ja, ik zei dat ik het niet leuk vond dat ze iets had gezegd op de 11e verjaardag van mijn dochter, ze was vrij om te vinden wat ze vond, maar ik verzocht haar om in het vervolg haar mening dan voor zich te houden en niet uit te spreken, als ze te gast was in ons huis.
En daarmee ging de deur op slot, mijn ouders verbraken het contact met mij, voorgoed.  Want ik mocht niet tegen mijn moeder ingaan, ik moest haar dankbaar zijn dat ik bestond, en moest netjes op mijn reservebankje blijven zitten, in afwachting of er een moment zou komen dat mijn broer zou wegvallen, en ik zijn plaats moest gaan innemen. Een aantal jaren daarvoor was hij ernstig ziek, het was erop of eronder, en opeens kreeg ik te horen dat ik nu in beeld zou kunnen komen. Wat? Je zoon ligt op sterven (hij overleefde gelukkig), en je doet dit soort uitspraken? Ik heb nooit iets hiervan begrepen, hoe kun je je kind een nummer geven, op de wereld zetten als reserve? Mijn moeder sprak altijd over "de eerste", hij had wel een naam gekregen, maar hun 2e zoon kreeg exact dezelfde namen, zelfs in dezelfde volgorde. Ook iets wat mijn broer en ik nooit hebben begrepen, had dan toch op z'n minst de volgorde van de namen gewijzigd, maar nee, vernoemen was blijkbaar heilig, zelfs de volgorde waarin.

Tja, ik ben geboren in het ziekenhuis, en als kind was ik ervan overtuigd dat ik moest zijn verwisseld met een andere baby, want hoe kon ik kind zijn van deze ouders, die zo totaal maar dan ook totaal anders waren dan ik?! 
Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik veel van mijn moeders gezicht terug, alleen zonder de kille blik en de harde contouren, gelukkig heb ik die niet. 
Mijn moeder is inmiddels al bijna 5 jaar geleden overleden, een afscheid is er nooit geweest, ik ontving de rouwkaart een aantal weken na de begrafenis (op de rouwkaart stond mijn vaders naam "en de kinderen",  mijn broer en ik dus?! Ik wist van niets). Mijn vader leeft nog en woont nog zelfstandig, 91 jaar oud, en ik heb een aantal malen geprobeerd om op de 1 of andere manier contact te hebben, maar dat weigert hij pertinent. Dat is triest, maar ik heb het te accepteren.
Zal hij vandaag terugdenken aan 62 jaar geleden, de dag dat zijn eerste zoon kwam te overlijden, en het grote verdriet dat dit bij hem en vooral zijn vrouw heeft gebracht? Ik zou hem dan zo graag even troosten, een hand op zijn schouder leggen, maar dat mag niet zo zijn. En ook dat moet ik accepteren.

2 december is voor mij de meest beladen dag van het jaar. Hij is gelukkig bijna voorbij, morgen gaan we weer verder met het leven, en, misschien wel juist door al het verdriet dat deze dag elk jaar weer met zich mee bracht, vier ik het leven zoveel ik kan. Ik heb veel om dankbaar voor te zijn, mijn grootste geluk is mijn dochter. Nee, zij is niet mijn bezit, laat staan een hachelijk bezit. Mijn moeder maakte mij grote verwijten toen het duidelijk werd dat Sanne ons enige kind zou blijven, want kijk eens wat zij er allemaal voor over had gehad?! Ik had helemaal geen keuze, en ik had er alles voor over gehad om meer kinderen te mogen krijgen, maar al zou ik nog 10 kinderen hebben gekregen, zou het verlies van 1 van hen nooit en te nimmer kunnen zijn gecompenseerd door een ander kind, want elk kind is uniek, en het verlies van een kind lijkt mij het ergste om te moeten mee maken. Ik hoop dat ik nooit zal hoeven weten, hoe dat voelt. Ik begrijp dat mijn moeder enorm veel verdriet had, ik begrijp niet hoe zij kon denken dat het ene kind het andere zou kunnen vervangen.


11 opmerkingen:

  1. Wat een ongelofelijk triest verhaal, ik las het met stijgende verbazing.Hoe kun je een kind beschouwen als een "reserve" kind
    en dat dan ook nog gewoon zo laten blijken! Ik zie een gezin voor me met alleen ongelukkige mensen, je ouders, jij, en het zal je
    broer toch ook geraakt hebben.Hopelijk heb je met hem nog een
    goed contact,hij was toch ook een soort plaatsvervanger.
    En dan voor jou ook nog een moeilijk huwelijk, waarin je gelukkig
    een prachtige dochter hebt gekregen.
    Ik zei het al eerder, ik heb grote bewondering voor het feit, dat je zo sterk in het leven staat en hoop, dat je nog een lang, fijn
    leven voor je hebt.
    Liefs, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben al een paar keer begonnen iets te typen, maar kan de woorden niet vinden en haalt het elke keer weer weg. ik vind het heel naar wat ik lees en kan me er eigenlijk niet veel bij voorstellen. Ik heb zo'n andere jeugd gehad. Ik ben blij dat je zoveel liefde aan je dochter kan geven en de verbittering van je moeder jou niet heeft veranderd, Warme groet, Marie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je moeder had een abnormale denkwijze, waar jij helaas de dupe van werd. Jammer dat het contact met je vader nooit hersteld werd, hij is misschien een verbitterd man geworden.
    Het is fijn dat je je eigen leven nu, samen met je dochter, op de rit hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Anja,
    Wat een verschrikkelijk verhaal zeg. Wat had je moeder een rare denkwijze en wat erg dat jij daar zo de dupe van werd. Heel jammer dat ze het contact met jou verbraken alleen omdat jij je moeder iets zei over een opmerking die ze maakte.
    Het is heel knap van je hoe je je erdoorheen hebt geslagen, samen met je dochter :-). Dikke knuffel voor jou.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat verschrikkelijk en ook verschrikkelijk verdrietig! Om met deze pijn en al het verdriet dat het gaf op te moeten groeien, moet vreselijk moeilijk zijn geweest. En ook nu nog, zoveel jaren later zie ik de pijn en het verdriet in je woorden.
    Gelukkig heb je de geschiedenis niet doen herleven en heb je nu een fijne lieve dochter die opgegroeid is met liefde, zoals het hoort...
    Ik wens je deze dagen, maar ook alle andere die nare herinneringen brengen, veel sterkte!
    Dikke digitale knuffel. 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gelukkig is het nu weer 3 december. Toen ik zelf door een moeilijke tijd ging zei mijn peettante eens: "Tel alleen de heldere uren" en dat is voor mij altijd een steun geweest. Iedere dag heeft wel iets moois en focus je daarop. Gelukkig voor jou zijn er nu betere tijden aangebroken! Groetjes, Marie-Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gelukkig is 2 december weer voorbij en mag je weer verder gaan met je leven.
    Ik wens je alsnog heel veel sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat intens verdrietig! Je moeder had vast en zeker hulp moeten hebben... Wat sta jij anders in het leven, gelukkig! Al snap ik dat deze datum altijd lastig zal zijn.
    Lieve groet,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ontzettend verdrietig!
    En zo moeilijk om tegenop te "boksen"
    Heel veel sterkte gewenst in deze en vast nog andere denkwaardige dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een verdrietig verhaal. En wat doe je het goed en wat ben je sterk. Wat fijn dat je dochter en jij zo'n goede relatie hebben en het samen zo goed hebben. Ik kom zelf uit een gezin van vier kinderen. Ik had een liefdevolle jeugd. Maar er hing een schaduw overheen. Toen mijn oudste broer bijna vier was en ikzelf 9 maanden, liep mijn zusje van tweeënhalf jaar in een onbewaakt ogenblik het water in en verdronk. Een afschuwelijk drama wat iedereen kan overkomen. Mijn ouders kregen daarna nog 2 kinderen. Zij spraken zelden over hun verlies. Er hing een klein fotootje aan de muur. Mijn vader zei ooit, toen ik hem ernaar vroeg, dat ze door wilden gaan voor de levende kinderen en hun verdriet niet steeds wilden uitdragen omdat niemand daar wat aan had. Een nobel streven. Toch kon je het voelen. In hun laatste levensjaren in het verpleeghuis spraken ze er veel over. Het trauma kwam weer tevoorschijn. Ik ben blij dat ik naar ze heb kunnen luisteren.

    Mij overleden zusje heette Anja, net als jij.

    Houd je goed Anja, je verdient het verdriet niet. Wel de mooie dingen van het leven.

    Liefs, Elly

    BeantwoordenVerwijderen