Volgers

donderdag 25 januari 2024

uithalen en opnieuw beginnen

Vorig jaar breide ik mijn eerste testknit ooit, en ik maakte daarbij ook mijn eerste steek ooit. Alleen voor de mouwen en nek, want het werd een trui.

Dat ging prima, en toen dezelfde ontwerpster een nieuwe testknit had, deze keer voor een vest, besloot ik opnieuw mee te doen. Maar bij de steeks ging het niet goed. Dat kun je hier   teruglezen.
Het breiwerk bleef dus maar liggen. Afgelopen zondag legde ik het buiten in de sneeuw, zette het op de foto, en pakte de naaimachine. Ik ging nu toch echt die steek in het midden eerst verankeren met de naaimachine. Maar ai, zulk dik garen, ik zag dat niet goed gaan. Dan maar met de hand. En dan de schaar erin..... 


Terwijl ik moed verzamelde, breide ik de mouwen er aan. Die waren 's avonds bijna af..... en ik ging naar bed. Het bleek weer een nacht zonder slaap te worden, en om 2 uur 's nachts besloot ik het vest uit te gaan halen. Nog snel even de bovenstaande foto's bij kunstlicht gemaakt, ik vind het echt een mooi vest, maar die steek, ik zag het echt niet zitten!
Het onderste stukje had ik nog even gehouden, zou ik dat stukje dan wel durven steek-en, als een soort oefening? Maar nee, ik besloot het helemaal uit te halen, en ik brei het vest opnieuw, maar dan zonder steeks!
Het patroon is van boord naar nek gebreid, en dat ga ik ook doen, tot aan de armsgaten als 1 lap, dan voor de arsmgaten een aantal steken op een restdraadje zetten, en het rugpand en de beide voorpanden apart breien. Dat betekent dat ik voor het eerst in lange tijd weer eens flink wat averechte steekjes ga breien!

Doen jullie dat ook? Als iets niet bevalt, om welke reden dan ook, het uithalen? Ook als het al bijna af is? Zelf heb ik daar geen enkel probleem mee, het heeft geen zin om iets in de kast te leggen zonder het te dragen!

Zo heb ik ook een trui die ik nog niet zo lang geleden breide. De pasvorm leek aanvankelijk goed, maar tijdens het dragen merk ik dat de mouwen bij mijn bovenarmen toch best wat wijder zouden mogen (tja, als je in een bouwmarkt werkt bouw je wel spieren op 😁). Ik heb nog best veel garen over, dus ik de mouwen uithalen en nieuwe breien. 
Het gaat om deze:
En zo zien jullie het, ik verveel me nooit! Nu de sneeuw eindelijk gesmolten is, hoop ik dat we langzaam maar zeker richting voorjaar gaan, het kriebelt alweer om in de tuin aan de slag te gaan. Dit weekend maar eens even zien hoe die er bij ligt, want de afgelopen weken zagen we alleen maar sneeuw!

12 opmerkingen:

  1. Ja hoor, uithalen op welk moment dan ook is ook voor mij geen probleem. Ik ben er achtergekomen dat ik meer een 'procesknitter' ben dan een 'productknitter', al ben ik natuurlijk wel heel blij met een goed eindresultaat.
    Ik heb je gelinkte berichtje over het steken even teruggelezen. Wat zal je gebaald hebben toen de draadjes na het knippen alle kanten op vlogen! Zelf heb ik ooit ook gesteekt na het vasthaken van de knipbies, maar volgens mij werkt zoiets alleen goed bij rustiek (plakkend) garen. Als ik nu moet steken dan gaat mijn breiwerk altijd eerst onder de naaimachine door. Maar bij zulk dik garen als jij gebruikt hebt, is de naaimachine waarschijnlijk ook niet erg handig.... moeilijk!
    Uithalen en opnieuw beginnen, twee keer lol van dezelfde bol... je kent de uitdrukkingen vast allemaal wel. Nu mag je lekker heen en weren 🤪 (dat is bij kleurwerk best lastig en minder leuk vind ik). Ik hoop dat je er evengoed veel plezier uit kunt halen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat het verstandig is om rustiek garen te gebruiken voor steeks, daarom heb ik bewust voor dit garen gekozen. Ik had het dus echt niet verwacht dat dit zou gebeuren. Misschien dat ik het ooit nog eens zal proberen met bijvoorbeeld Lettlopi, maar voor nu kies ik voor heen en weer breien. Met zulk dik garen valt dat reuze mee hoor, eigenlijk hoef je helemaal niet zoveel averechte toeren in kleurwerk te breien!

      Verwijderen
  2. Vergeet ik nog je Dark Academia. Wat jammer dat de mouwen wat te krap zijn, gelukkig heb je nog garen genoeg. Moet de hele mouw over? Zo ja, hoe doe je dat met het kleurwerk in de bovenarmen? Ga je steekjes toevoegen of op een grotere naald breien?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, echt de hele mouwen wil ik overdoen. Ik denk dat ik een combinatie ga maken van extra steken en dikkere naald. Zal eerst even moeten berekenen of extra steekjes wel goed uitkomen met het inbreiwerk.

      Verwijderen
    2. Je bent voorlopig even zoet 😉

      Verwijderen
  3. Hier wordt ook rustig uitgehaald als ik dat nodig vind, zelfs als ik weet dat er ergens een foutje zit wat nauwelijks opvalt dan nog haal ik het uit het moet gewoon kloppen. Op handwerkgebied ben ik echt een pietlut, terwijl vaak gezegd wordt, onregelmatigheden maken het echt handwerk.
    Nou, voor mij niet, ik zit net zolang te prutsen tot het klopt.
    Het vest vind ik trouwens erg mooi, kun je de mouwen wel zo laten?
    Ik ben benieuwd naar de nieuwe versie,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, gelukkig, ik ben niet de enige die voor perfectie gaat in handwerk! Ik ken de uitdrukking dat een foutje het bewijs is van handwerk, maar ik vind geen enkel foutje een bewijs van goed handwerk, daar zit het verschil denk ik. Ik heb alles al uitgehaald, ook de mouwen, met dit dikke garen is het zo weer gebreid, ik ga niet zitten prutsen, gewoon nieuwe mouwen aanbreien als de panden klaar zijn.

      Verwijderen
  4. Oh ja ik haal het rustig weer uit.
    Of moet ik zeggen haalde, want ik doe niet veel meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tijdje geleden een omslagdoek gaan haken (baltus model) toen ik zover was op 2/3 dat ik echt kon kijken hoe hij zou vallen klopte er niks van. Als de rug bedekt was hingen de zijkanten veel te ver naar achteren, als ik hem meer naar de voorkant verplaatste ging het achter deel te hoog zitten en daar had ik hem nu juist voor nodig. Meteen uitgehaald, en nu voor volgend jaar want vorige week aan 2 vingers geopereerd en kan ik tijdje helemaal niet handwerken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wens je een voorspoedig herstel, en hoop dat je snel weer zult kunnen handwerken.

      Verwijderen
  6. Altijd uithalen als het je niet zint, want je blijft het altijd zien. Mijn Gerard mag dan nog zo laconiek zeggen: "Ja! Zo schöt 't niet op, hé?"
    Dan schiet het maar even niet op: niets is erger dan een zelfgemaakt ding dat je niet graag draagt omdat het toch nét iets te kort of te krap is.
    Respect en bewondering trouwens voor je werkstuk!
    Doe ik je niet na...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hoeft voor mij ook helemaal niet op te schieten, ik geniet van het breien, ben een procesbreister, eerder dan een projectbreister. Natuurlijk vind ik het leuk als iets af is en gebruikt kan gaan worden, maar als het dan niet bevalt, doe ik het opnieuw. En dan geniet ik weer net zoveel van het breien.

      Verwijderen