Volgers

maandag 8 januari 2024

Sokkenpraat

Zoek de verschillen!!
Vorig jaar deed ik mee aan Sock Madness, en wat zag de qualifier-sok er leuk uit!
(dit was dus het patroon waarmee je je kon kwalificeren om mee te doen aan de wedstrijd).


Het bleek om Intarsia te gaan (je neemt dan de verschillende kleuren/garens niet mee achter het werk maar gebruikt voor elke kleur een nieuw bolletje).
Okay, geen probleem, mijn vaste lezers weten dat ik gek ben op breien met meerdere kleuren.


Maar, we breiden niet in het rond (dat kan niet bij Intarsia want dat zit je draadje steeds aan de verkeerde kant 😁), we breiden dus heen en terug, en daarbij moesten we op een bepaalde manier keren. En dat laatste was een dingetje!

Je krijgt een naad achter op het been, en dat vind ik ronduit lelijk.

Het patroon bleek voor velen te moeilijk, waardoor velen zich niet wisten te kwalificeren voor de wedstrijd. Jammer, misschien had deze sok beter in een latere ronde worden ingepland.

Ik breide kort na afloop van Sock Madness al een nieuw paar sokken met hetzelfde basisgaren, maar het was er nooit van gekomen om het meisje en de ballonnen erop te mazen. Dat deed ik afgelopen week.

Op de bovenste 2 foto's zie je rechts de sok volgens patroon en links de sok die gewoon in het rond is gebreid en later is voorzien van de afbeelding. Persoonlijk vind ik de nieuwe sokken toch echt veel netter, de ballonnen werden met het oorspronkelijke patroon niet erg netjes. 

Ik dacht dat ik van het nieuwe paar een foto had gemaakt, maar vind die nu niet terug. Houden jullie nog van me tegoed, het is nu donker buiten en bij kunstlicht ziet het er vaak zo raar uit. 

De originele sokken haalde ik uit, dat garen gebruik ik wel weer in een ander paar sokken.

========================================================================== Ik probeer in mijn dagelijks leven te denken aan het effect dat mijn handelen heeft op natuur en milieu. Gewoon simpele dingen als afval scheiden, lege batterijen in de Wecycle-bak, en niet onnodig dingen uitprinten, als ik ze ook online terug kan vinden. Maar ja, bij dat laatste moet dan wel je laptop willen meewerken....
Patronen print ik dus nooit meer uit. Toen eerder deze week mijn laptop steeds weer vast liep, kwam ik erachter dat ik met geen enkele WIP (lopend project) verder kon, omdat ik overal het patroon bij nodig had. Ja, ik kon die ook wel bekijken op mijn telefoon, maar nee, een telpatroon op zo'n klein schermpje vind ik niet zo fijn werken.
Tja, met lege handen stil zitten is niks voor mij. En dus ben ik een nieuw project gestart, zonder dat ik nu echt op een nieuw project zat te wachten. Ik verzamelde wat restjes sokkenwol en wat kaartjes maaswol bij elkaar 

en ik ging aan het breien. Ik zette 52 steken op per sok, en brei ze 2 tegelijk op 1 rondbreinaald nr 2,5 vanaf de teen naar het boord. Donkerbruin voor de tenen en de tussenliggende streepjes van 3 toeren, en dan steeds 2 of 3 draadjes van de andere garens samen, om de 5 andere toeren te breien. Sommige garens zijn wat dunner dan andere, vandaar dat ik soms 2 en soms 3 draadjes samenbrei, om toch aan ongeveer dezelfde dikte te komen. En dan heb je na een avondje breien dit:
De hielen breide ik met dezelfde 2 garens waarmee ik de eerste strepen maakte, en het is mijn bedoeling om dan voor het boord ook weer 2 stepen te maken met die garens. 
Alhoewel ik mezelf verwend heb met een nieuwe laptop, ga ik vanavond lekker verder aan deze sokken. En dan toch maar eens wat patronen uitprinten.

Fijne avond allemaal!




9 opmerkingen:

  1. Echt een verschil van dag en nacht, die sokken. Met de opgemaasde ballonnen zien ze er stukken mooier uit, die andere zien er nogal rommelig uit. En een naad vanachter lijkt mij ook niks.
    Goed idee van je om de sokken te veranderen!
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze waren inderdaad erg rommelig. Het patroon leek niet goed doordacht, meer zoiets van "hoe kan ik het de deelnemers moeilijk maken" in plaats van ze een uitdaging te geven met een mooi resultaat.

      Verwijderen
  2. Knap werk. Ik snap niet dat je dit kan. En een naad... nee dat kan niet hè, achterin een sok. Succes met je nieuwe laptop. Is altijd even wennen toch? https://momentsfrozentime.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind je nieuwe 'ballonsok' ook veel mooier! Intarsia heb ik trouwens nooit leuk gevonden om te doen, net als entrelac, dat is ook niet mijn ding.
    Kaartjes sokkenwol die veranderen in een mooi paar sokken, heb ik dat al niet eens eerder gezien bij je?
    Superlastig als je niet meer bij je digitale patronen komt, dat is zo'n moment dat je je realiseert hoe fijn het is als alles werkt zoals verwacht mag worden 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Intarsia vind ik wel leuk hoor, maar ik brei tegenwoordig bijna alles in het rond, dan hoef ik geen delen in elkaar te naaien (dat vind ik dan weer niet leuk om te doen).
      Ja, ik houd van werken met restjes, kleurtjes bij elkaar zoeken, en ik heb in het verleden al meerdere sokkenparen gebreid met o.a. kaartjes sokkenwol. Heb er heel veel, deels nog uit de winkel van mijn oma, deels gekregen (een heleboel van Marlien!)

      Verwijderen
  4. Dat vind ik het fijne van een tablet, dan heb je een handzaam formaat dat goed te lezen is.

    Wat een klus dat opmazen, maar wel mooi resultaat.

    En je streepjes doen het ook weer goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Opmazen is leuk hoor, eigenlijk gewoon borduren, wat ik graag doe maar waar eigenlijk nooit van komt. En er worden weer wat kaartjes van jou gebruikt!

      Verwijderen
    2. Ja dat dacht ik al te herkennen 😎

      Verwijderen