Volgers

zondag 26 maart 2023

Celtic Rain sokken

 Vorige titel was "sneeuw"  en nu gaat het over regen 😊. Maar deze keer heb ik het niet over het weer, maar over mijn nieuwe sokken.

In ronde 2 van de Sock Madness is de te breien sok Celtic Rain, een patroon van een teamgenootje van mij, hoe leuk is dat! Cynthia Huettner (Gordianot op Ravelry) heeft de sok ontworpen. Tjonge, hoe krijgt iemand dat voor elkaar?!

Dit is de foto die bij het patroon hoort. Wat er niet goed op te zien is, is dat er kralen in verwerkt zijn.

Dit zijn mijn sokken, daar kun je de kralen echt wel duidelijk in zien.
Het was weer een leerzaam ontwerp, met een Turkish Cast On (nooit eerder de tenen op deze manier gebreid, ga ik in de toekomst zeker nog wel eens gebruiken).


Je moet ergens onder op de voet steken gaan meerderen in het midden, voor de hiel. Ook nooit eerder gedaan, en ik verwachtte dat dit niet prettig aanvoelt, maar ik voel er helemaal niets van. Dan ga je de hoek om voor de hiel en ga je e.e.a. aan elkaar breien. 
Er zitten heel veel kabels in deze sokken, met allerlei verschillende manieren van draaien van en om de steken. Ook weer manieren die ik niet eerder gebruikte. 
En tenslotte wordt het boord afgehecht met behulp van een haaknaald. 
Ook weer iets nieuws voor mij, en ook dit is voor herhaling vatbaar!

Jullie zien het op de foto hierboven, uiteraard zijn de voeten van deze sokken te lang voor mij (en voor Sanne ook, we hebben allebei kleine voeten). 
Dus ik zal van deze sokken de tenen uithalen en er nieuwe tenen aan breien, in gewoon rechte steken, want kabels op de tenen vind ik niet prettig.
Deze sokken zal ik waarschijnlijk nog een keer gaan breien, want Sanne vindt ze ook erg leuk. Maar dan zal ik e.e.a. moeten aanpassen, want deze passen haar niet.
We hebben heel verschillende voeten, ik heb een erg hoge instap, en een heel smalle voet. Sanne heeft een vrij brede voet, met een normale instap. Daardoor kan een sok mij passen en haar niet en vice versa. 
We verdelen de Sock Madness sokken gewoon heel simpel: 
afhankelijk van wie ze het beste past! 
Aanpassingen moet ik sowieso maken, maar die hangen ook af van wie ze zal gaan dragen.

Ik heb mijn sokken dus af, en ze zijn goedgekeurd, dus ik ben door naar ronde 3.
Dat had ik begin van de week niet verwacht. Mijn fijne motoriek wordt slechter, ik heb vaker dat ik langere tijd achter elkaar niet kan breien. Op vrijdag ging het weer helemaal mis, slecht moment als je weet dat de lopende ronde sowieso op zaterdag eindigt, en de verwachting is dat de moderators ons niet lang zullen laten wachten op de volgende ronde. 
En dat kwam uit, zaterdag kregen we het nieuwe patroon. Eerst maar eens goed doorgelezen, en zondag geprobeerd om de 1e sok op te zetten. Klein stukje gebreid, waarin ik al direct de mist in ging met de kabels, en toen ging het gewoon niet meer. Dat begin heb ik uitgehaald, en dan is het rustig wachten tot ik weer kan breien. In dit geval lukte dat dinsdagavond weer. 
Ai, dan zijn de meesten al een flink eind op weg, en lijkt de wedstrijd verkeken. Maar goed, ik doe niet mee om te winnen (daar maakt slechts een enkeling kans op), ik doe mee voor het plezier van nieuwe technieken leren en de gezelligheid die het geeft. Woensdagavond werkten mijn handen ook weer mee, en op donderdag had ik een late dienst, dus kon ik in de ochtend ook nog wat breien. Inmiddels had ik de techniek van de kabels goed onder de knie, en dan gaat het eigenlijk heel erg snel! Dus op vrijdagavond hoefde ik nog maar een klein stukje tot aan de boorden, vervolgens de boordjes eraan gebreid, afkanten met de haaknaald en dan nog een teldraad er doorheen rijgen. Die moet je erin hebben zodat het voor de moderators makkelijker is om te tellen of je voldoende toeren hebt gebreid.
In dit geval begrijp ik dat niet zo goed, want je hebt een heel kabelpatroon, daar kun je niet een toertje overslaan, dan loopt dat patroon zichtbaar anders, maar goed. Ik heb bij kunstlicht foto's gemaakt en de mail naar de moderators gestuurd. Ik kreeg een mail terug met het verzoek om aanvullende foto's. Al mijn foto's moesten die draadjes bevatten 🤔. Dus nieuwe foto's gemaakt en nieuwe mail gestuurd, en ja hoor, ze werden goedgekeurd!

Ik heb nu 3 paar sokken af binnen Sock Madness, de Leicht:

Eerst twijfelde ik over wat te doen met dit paar sokken, maar ik ben eruit: die worden uitgehaald! Ik vind het gewoon geen mooie sokken, met die rare open naad achter en onder de voeten. Het boord vind ik wel erg prettig, en de afbeelding ga ik zeker nog een keer gebruiken, maar dan brei ik gewoon kousen in het rond, en maas de hele afbeelding op het been.

2e paar is Valgus:

Dit is gewoon een heel leuk paar sokken. Ik heb er een boord aan gebreid. Ik ga ook deze sokken nog een keer breien, en dan wordt die rits vervangen door een mooie gehaakte rand. Dat zag ik bij een deelneemster die cheerleader is, en dus mag afwijken van het patroon, en dat is erg mooi.

En het 3e paar is uiteraard Celtic Rain, het paar sokken dat ik vrijdag afmaakte. Deze ronde kan nog een week lang duren, en daarna is het afwachten wanneer de volgende ronde start. Tot die tijd ga ik (als mijn handen meewerken) verder aan het lace-vest voor Sanne.

Ik ben blij dat ik besloot dit jaar weer mee te doen aan Sock Madness. De patronen zijn erg leuk en leerzaam, en in de groepen is het erg gezellig en gemoedelijk, mensen zijn graag bereid elkaar verder te helpen.
Ik kijk al uit naar het volgende patroon, wat ga ik daar weer van leren? 
8 opmerkingen:

 1. Mooi patroon en die kraaltjes erin zijn leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben geen fan van kraaltjes in sokken, omdat het meestal niet prettig aanvoelt, maar deze voel ik niet, en ze passen op heel mooi binnen de kabels, waardoor ze echt onderdeel zijn van het patroon.

   Verwijderen
 2. Mooi zijn ze en wat leuk al die "anders dan anders handelingen".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is echt het leuke aan Sock Madness, die bijzondere technieken waar de ontwerpsters mee aankomen.

   Verwijderen
 3. De Sock Madness-sokken zijn duidelijk voor de geoefende breiers. Dit is weer een schitterend patroon,dat vast veel aandacht vraagt. Ik lees weer nieuwe technieken waar ik nog niet eerder van gehoord heb, jammer dat ik geen tijd heb om me overal in te verdiepen, maar ik geniet wel graag mee van jouw verhalen en oordelen erover.
  Die kraaltjes, zijn die voelbaar in je schoenen? Of zijn het huissokken?
  Wat ontzettend balen voor je dat je fijnere motoriek slechter wordt!
  Sterk van je dat je de goede momenten weet te benutten (al heb je door de deadline misschien niet veel keuze😉.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die deadline, daar kijk ik niet naar. Want ik weet dat ik soms dagen achter elkaar geen steek kan breien, en ik ga mijzelf geen onnodige stress opleggen, daar verkrampen mijn handen alleen maar door. Het leren van die nieuwe technieken en de ongelooflijke gezelligheid en support binnen het team, dat is wat er zo leuk aan is. En al lijken het moeilijke sokken, er doen ook mensen mee die pas 2 paar sokken hebben gebreid hoor. Het is een kwestie van heel goed lezen, stap voor stap, en dan kan iedereen deze sokken breien. Of het binnen 2 weken lukt is een ander verhaal, dan val je af en mag je blijven meedoen als cheerleader. Niet meer in de wedstrijd, wel de patronen ontvangen, en hulp en support ontvangen, en heel veel leren. En dat is echt aan te bevelen als je als sokkenbreister verder wil, dan alleen recht-toe-recht-aan sokken. Als je dat alleen doet, is er niemand die je kan helpen, hier zijn er zo'n 1000 mensen die raad en advies geven!

   Verwijderen
  2. Ik ben geen fan van kraaltjes in sokken, maar deze passen echt heel mooi in het patroon, en ze zitten op plaatsen waar je er geen last van hebt. Ik zal deze sokken niet dragen in schoenen, omdat ik kabels op mijn voeten echt heel akelig vind aanvoelen in schoenen, niet vanwege de kralen.

   Verwijderen
 4. Het is mooi dat je altijd nog als cheerleader mee kan doen, dat hebben ze goed geregeld 👍🏼.

  BeantwoordenVerwijderen