Volgers

zondag 10 juli 2022

ontdekkingstuin

 

Vaste lezers weten het wel: wij hebben een ware ontdekkingstuin!

Hierboven zien jullie de achterkant van onze tuin. Er staan wat struiken die de wind breken en zo'n foeilelijk geplastificeerd hekje vormde waarschijnlijk ooit de erfafscheiding. De paaltjes waar het tegenaan is gemaakt zijn vrijwel allemaal rot en afgebroken net boven de grond. Er is een soort van uitgang, maar daar loopt het gaas wel door. Wij denken erover om er een hekje te plaatsen, zodat het lijkt of de tuin daar nog verder doorloopt.


Aan de binnenkant van dat gaas, is een takkenril gemaakt. 
Niet heel mooi gestapeld, dus dat gaan we een keer weghalen en dan goed stapelen. Zo'n takkenril breekt de wind, en is een geweldige schuilplaats voor allerlei dieren.
Maar zien jullie iets staan, tussen dat gaas en die takkenril?

Misschien op deze foto, van dichterbij?

Er bleek een oud hek tussen te staan. Een stuk in de grond weggezakt (want ongetwijfeld stond het er al jaren en jaren), maar het leek ons wel de moeite waard om dat hek er tussenuit te halen. Wie weet komt het elders in de tuin van pas.

Vanochtend eerst maar eens mee aan de slag gegaan. Natuurlijk had ik kunnen wachten tot we de takkenril opnieuw gaan stapelen, maar dat doen we pas in het najaar. Aan de voorkant hebben we namelijk brandnetels staan, en dat is de enige plek in onze tuin waar ze staan. Die brandnetels laten we heel bewust staan omdat een aantal vlinders die hard nodig hebben voor hun voortbestaan. 

Maar dat hek, daar was ik toch wel heel nieuwsgierig naar. Het was een stuk de grond in gezakt, en er waren dikke wortels overheen gegroeid, van de bramen die daar woekerden. Het was even een klusje, maar uiteindelijk lukte het om het hek er tussenuit te halen.

Wij hebben Geitenbaard in onze tuin, de meeste in borders omringd door andere struiken, maar één exemplaar staat helemaal vrij. Tijdens een harde regenbui laatst, is die helemaal uit elkaar gevallen. Zonde, want wat stond 'ie er mooi bij. Nu ziet 'ie er maar triest uit:

We willen het gras ervoor weghalen en daar een terras maken. Op die plek hebben we tot het laatst op de avond nog zon. En als we nu dat hek vóór de Geitenbaard zetten, dan wordt die mooi ondersteunt, en vormt dan een mooie achtergrond voor ons zitje. Benieuwd naar het hekwerk? Kijk, ik ben er blij mee, dat wordt vast heel leuk:

Nu eerst even koffie drinken, en dan weer lekker de tuin in.

Ik wens jullie allemaal een hele mooie dag!

Update: ik heb even het hek voor de struik gezet, om een beeld te krijgen hoe het dan zou gaan worden. Yep, tevreden mee! 
12 opmerkingen:

 1. Zeker ! Staat heel mooi…fijne geniet zondag liefs Ria en Leaf natuurlijk 🍀💗🐾🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig steeds de foto's van jullie ontdekkingstuin.
  Voor begrippen in het westen een mega tuin.
  Hoe groot is jullie tuin eigenlijk 😊?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helen, dat valt reuze mee hoor. De tuin is ongeveer 650 m2, maar doordat het perceel heel gunstig is ingedeeld, met het huis en de schuur helemaal voor op het perceel, blijven er veel m2 over voor de (achter)tuin. Toen ik in Zuid-Holland woonde had ik een veel grotere tuin, bijna 4000 m2. Heel groot voor westerse begrippen 😊

   Verwijderen
 3. Wat een weelde zo’n ontdektuin. Groet Rita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een heel juist woord Rita, en we zijn er heel dankbaar voor.

   Verwijderen
 4. Goed idee dat hekje zo, heerlijk hoor zo'n tuin vol verrassingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, wat ontzettend gaaf zo'n hek! Daar zou ik helemaal gek van zijn..
  Natuurlijk wil je dat in je tuin gebruiken. Tjonge, jullie komen wat tegen in die tuin, superleuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we konden het niet heel goed zien, maar het leek wel de moeite waard om tevoorschijn te halen. En dat was het ook echt! Op naar onze volgende ontdekking 😄

   Verwijderen
 6. Alweer zo'n onverwacht cadeautje.

  Ik had nog nooit van geitenbaard gehoord, maar ziet er fraai uit.

  BeantwoordenVerwijderen