Volgers

vrijdag 29 juli 2022

het zwarte goud

 Ik tuinier al 30 jaar, met erg veel plezier, maar composteren doe ik dit jaar voor het eerst. En wat is het leuk!
Het eerste wat we deden in onze tuin, was het maken van 3 compostbakken. En die doen het goed 😄

Onder in 2 van de bakken leek het materiaal al behoorlijk veel op grond, en vanmorgen besloot ik daarom de bakken om te gaan zetten. Dat betekent dat je de inhoud van een bak, overschept in een andere bak. Daarmee komt er weer lucht bij, wat het composteringsproces verbetert. Ik werd blij verrast! Onderin beide bakken was het materiaal inderdaad al zo'n eind gecomposteerd, dat het al bijna pure grond is geworden.

Kijk toch eens, begrijpen jullie waarom dit door tuinliefhebbers "het zwarte goud" wordt genoemd?

Ik besloot om alles maar op de schop te nemen. De bovenste delen van beide bakken schepte ik over in de 3e bak. Ik gooide er regelmatig een emmer water en gesnipperd karton tussendoor, want een te droge bak composteert niet.

Zo, die mag lekker verder gaan met composteren. Het restant in de 1e bak schepte ik om, en vervolgens gooide in het restant van bak 2 erbij. We hebben nu een volle bak met (bijna)compost:

Dat zal dit najaar helemaal goed zijn, en dan kunnen we het mooi in de tuin gaan gebruiken. De bak ernaast is nu helemaal leeg:

Daar gaat het nieuwe tuinafval in. En zo zijn we weer terug zoals de bedoeling was: 1 bak met (bijna)compost, 1 bak waarin het composteren al een eind op weg is, en 1 bak voor al het nieuwe afval. 

Ik sluit af met een kort filmpje, waarin je kunt zien wat een leven er krioelt in zo'n composthoop (dus als je niet van kleine beestje houdt, stop dan hier!😂)


Heel fijn weekend allemaal!


9 opmerkingen:

  1. Ja, dat is leuk hè... Ik kan me voorstellen dat je er blij mee bent. Een mooi proces!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, en door te composteren wordt alle natuurlijke afval weer teruggegeven aan de natuur.

      Verwijderen
  2. Ik had in mijn vorige tuin twee bakken.
    Hier maar één.
    Ik schep niet om, maar zorg voor een afwisseling van materiaal bij het vullen.
    Dat gaat ook goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En als het regent haal ik het deksel eraf.

      Verwijderen
    2. Kijk, zo gaat het ook prima. Omdat onze tuin vrij groot is (dus veel afval) kozen wij voor 3 bakken, en die hebben we echt nodig! Er stonden 2 compostvaten (nou ja, die hebben we uitgegraven 😉), ik denk dat ik die ga gebruiken om bladeren en gemaaid gras te bewaren. Het gemaaide gras mag je niet teveel ineens toevoegen, en het blad kunnen we dan ook op andere momenten dan in het najaar toevoegen.

      Verwijderen
  3. Fijn om het afval op deze manier te kunnen hergebruiken. En ook de manier waarop je je bakken gemaakt hebt, zonder extra kosten te hoeven maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is iets wat wij met elkaar delen, consuminderen (al hoor je die term tegenwoordig eigenlijk niet meer). Ik heb er plezier aan, alles wat je kunt hergebruiken, bespaart geld en/of natuur.

      Verwijderen
  4. Ik had eerst zo iets van hè, steenkolen? Ik ben geboren en getogen in de oude mijnstreek van Nederland en voor mij is het zwarte goud steenkool.
    Maar het klopt wel, goede compost is ook zwart goud.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh natuurlijk, logisch dat je daaraan dacht. Daar had ik helemaal niet aan gedacht 😊

      Verwijderen