Volgers

zaterdag 30 juli 2022

Ik handwerk ook nog gewoon hoor

 De laatste tijd schrijf ik hier voornamelijk over onze tuin.
Tuinieren is nu eenmaal een grote hobby van me, logisch dat ik daar dan ook regelmatig over schrijf.
Maar handwerken doe ik ook nog steeds hoor. 
Zo heb ik de huisjesdeken voorzien van een rand. De deken ligt nu op het logeerbed, ik zal binnenkort eens een foto maken, zodat jullie hem kunnen zien.

Elizabeth schreef afgelopen zaterdag op haar blog over troostdekentje. Zij heeft voor dit goede doel al dekentjes gehaakt, en liet nu leuke knuffels zien. Wat een mooi initiatief vind ik dat! Ik heb nog best wat garen over van de huisjesdeken, ik had nog bollen Z.eeman S.upersoft liggen, dus 1+1=2, ik heb me aangemeld. Hierboven zie je de bollen die ik bij elkaar zocht. Dat gaat duidelijk een jongensdeken worden (dacht ik toen).

Ze vragen om vrolijke dekentjes, dus niet allerlei restjes aan elkaar knopen en dan een lap haken, om zo maar eens te zeggen. Donderdagavond nam ik de gele bol die je in het midden op de bovenste foto ziet, en haakte daarmee de 1e rondjes, tot de bol op was.
Ik kreeg de smaak te pakken, wat was dit leuk! Ik haakte een restje blauw en een restje groen garen helemaal op, en gebruikte een dubbele draad van het paarse garen. Wat een heerlijk, gedachteloos handwerkje was dit! 

Voor de volgende toer besloot ik 2 bollen te gebruiken met verloop in de kleuren. Dat maakte het een gezellig bont geheel:

En zo had ik in 2 avondjes deze stapeltjes gehaakt. Vanmorgen heb ik ze even uitgespreid gelegd, om een beetje beeld te krijgen van de verschillende rondjes:

Ik ben heel blij dat ik de meerkleurige garens heb gebruikt. Vooraf twijfelde ik of het niet te bont zou worden, maar ik vind ze juist rustiger ogen dan de onderste, die een effen 3e toer kregen. 

Maar hoe nu verder? Het patroon dat ik haak is hier te vinden, het is het gratis Sunburst granny square patroon. 
Zal ik nu de vierde toer haken met het effen blauwe garen, en dan de squares met elkaar verbinden met het grijze garen? Of gebruik ik de kleuren andersom? 
Vinden jullie het eigenlijk wel een jongensdeken? Er zitten veel pasteltinten in, misschien leuker voor een meisje? Okay, we "moeten" tegenwoordig genderneutraal zijn, maar de Facebookgroepen van Troostdekentje vragen toch echt specifiek om meisjes- en jongensdekens.

Ik heb nu 40 cirkels. Dus ik moet nog wel een flinke stapel haken, voordat het een dekentje kan worden. 

Graag hoor ik jullie mening. Wat zouden jullie me aanraden om te doen?

Update: Dank voor het meedenken, we waren het allemaal met elkaar eens, dat bordeauxrood paste er niet goed bij. Ik heb het rood uitgehaald, en er creme voor in de plaats gehaakt. Zo past het beter bij de rest.
7 opmerkingen:

 1. Als ik heel eerlijk mag zijn, vind ik die onderste erg hard afsteken bij de rest.

  Ik denk dat grijs en blauw mooier is dan blauw en grijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens, dat bordeauxrood ga ik denk ik maar uithalen.

   Verwijderen
 2. Als meisje zou ik deze deken ook mooi vinden, en ik denk dat er ook jongens zijn die het prachtig vinden. Ze moeten zelf maar bepalen voor wie het wordt hoor...
  De onderste rij is leuk als je ze allemaal zo doet. Door het gemêleerde garen krijg je meer eenheid. Het is een keuze wat je leuk vindt, maar ik zou het niet allebei in dezelfde deken doen.
  Als je met een afwijkende kleur de grannies aan elkaar vastmaakt, leg je de nadruk op afgebakende vierkantjes en wordt het dekentje ook drukker.
  De laatste tijd haak ik zelf vaak een paar toeren van dezelfde kleur waarmee ik ook de vierkanten aan elkaar maak.
  Maar ja... het is en blijft persoonlijk! Gewoon een beetje stoeien en dan komt het goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik ook al gedacht, ze mogen zelf bepalen aan wie ze het dekentje gaan geven. Dat rood vind ik veel te veel afsteken, dat ga ik uithalen. lnmiddels al ruim 20 vierkantjes gemaakt, allemaal met het grijs als laatste kleur, en dat geeft het geheel wel rust. Het kan ook te bont worden 😉

   Verwijderen
 3. Ik vind de kleuren heel mooi en die kunnen voor allebei hoor.
  Die bordeaux kun je eventueel in een rand of omtrek? gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de bordeaux gewoon in een andere deken terecht gaat komen 😊. Het was alweer een tijd geleden dat ik iets haakte, en ik beleef er weer veel plezier aan.

   Verwijderen