Volgers

zaterdag 23 juli 2022

Deadheading en monnikskap

 Deadheading, is daar eigenlijk een Nederlands woord voor? Ik denk alleen een beschrijving: het verwijderen van uitgebloeide bloemen.
Dat is wat ik vanmorgen in onze voortuin heb gedaan.


Er staan veel rozen in onze voortuin. Het is niet een plant die ik zelf zou aanschaffen, maar ik moet toegeven, ze stonden prachtig te bloeien!
Inmiddels zijn ze bijna allemaal uitgebloeid, en ik heb vanmorgen al die bloemen verwijderd. Wellicht krijgen we nog een 2e bloei daardoor, in ieder geval hoeven de planten nu geen energie te steken in de ontwikkeling van de rozenbottels. 

Een plant die ik zeker niet zou aanschaffen is Monnikskap. Op meerdere plaatsen in onze tuin staat Monnikskap, onder andere achter deze rozen, vlak voor de gevel. Het is een heel giftige plant, en eigenlijk verbaast het mij dat deze vrij te koop is in tuincentra. Wij willen er vanaf, ik wil niet het risico lopen tijdens het tuinieren per ongeluk een Monnikskap te raken, want alle delen van deze plant zijn dodelijk. Vanavond ga ik de Monnikskap uit de voortuin verwijderen, lange broek aan, trui met lange mouwen en dikke handschoenen. Eerst de stelen afknippen en direct in de groene kliko, daarna de wortels uitgraven. In de achtertuin staan ze op een plek waar wij een verhoging willen maken, daar hoef ik ze niet te verwijderen, daar gaan we t.z.t. grond overheen gooien.

Hebben jullie Monnikskap in je tuin? Het lijkt erg op Delphinium, een heel onschuldige plant, dus wie weet gaan we die wel in de voortuin zetten. De bloeiende rozen en Monnikskap combineren namelijk wel erg mooi met elkaar.

Ik duik weer lekker de (achter)tuin, er is altijd genoeg te doen! 
Fijn weekend allemaal!

24 opmerkingen:

 1. Oei dat wist ik niet, van de monnikskap... dus zie ik in het bos iets blauws, dan kijk ik voortaan wat beter uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het niet erg bekend, en het lijkt best veel op Delphinium, dus een vergissing is snel gemaakt.

   Verwijderen
 2. Toen wij hier kwamen wonen stond er 1 grote monnikskap, die heb ik er gelijk uitgetrokken.Delphinium heb ik wel, een witte en twee blauwe,
  die doen het prachtig en worden erg hoog.Ze zaaien ook uit.
  Rozen heb ik alleen over een rozenboog, die heeft uitbundig gebloeid,
  ik ben geen rozenmens, dus die plant ik niet meer, overigens wel
  stokrozen.De tuin heeft wel een klap gehad van de hitte,maar de regen
  daarna maakte wel veel goed.
  Ik wens je nog een fijn weekend,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook geen rozenmens, maar die in onze tuin staan zijn zo mooi... Stokrozen vind ik zelf ook erg mooi. De hitte heeft hier gelukkig geen effect gehad op de tuin.

   Verwijderen
 3. Ik ken de monnikskap niet.
  Heb wel een invasie van jacobskruiskruid.
  Groeit tussen de stenen van m'n terras.
  Haal het weg en binnen een week staat het weer vol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jacobskruiskruid ken ik dan weer niet 😊

   Verwijderen
  2. Het is dodelijk voor oa paarden.
   Als het in de wei staat eten ze er omheen, maar komt het tussen het stro, dan eten ze het ongemerkt mee en overleven het niet.

   Verwijderen
  3. Ah, mijn ex-schoonzus was met haar paarden altijd nogal panisch over een bepaalde plant, dat moet dit dan zijn geweest.

   Verwijderen
 4. Heerlijk zo bezig zij in jou tuin…genieten toch? Ik heb helaas geen tuin maar balkon maar ook ik geniet van mijn plantjes hoor liefs fijne zondag 🍀🍀🍀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je weer kunt genieten, van je plantjes en van Leaf 🌞

   Verwijderen
 5. Zo te zien zijn het struikrozen op de laatste foto tenminste.
  Als je die meteen als ze uit gebloeid zijn terug knipt tot het
  eerste vijfblad dan gaan ze zeker nieuwe bloei geven, soms
  wel drie of vier keer per seizoen is ons ervaring. En niet
  iedere roos geeft bottels. Maar misschien hebben jullie wel bottelrozen in de tuin staan, dat is een speciale groep en dat
  zijn zeer sterke planten. Ze hebben zeker prachtig gebloeid
  bij jullie als ik de foto's zo bekijk. En bij zo'n heerlijk formaat
  tuin zijn wat bloeiende rozenstruiken een kleurrijk extraatje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staan alle soorten rozen. Ik houd niet van planten met doorns. We besloten dit jaar om alles wat op kwam te laten staan en in bloei te laten komen, zodat we nu precies weten wat we willen behouden, en wat niet. Zo ontdekten we dus ook de Monnikskap (inmiddels volledig verwijderd 🌞). En de rozen hebben zulke mooie kleuren, dat we ze toch willen laten staan. Er staat bijvoorbeeld ook een prachtige klimroos, die nu is "geleid" over een boomstam van een overleden boom. We willen een rozenboog gaan bouwen, waar deze overheen kan gaan groeien. En vandaag 2 sterjasmijnen gekocht die daar dan bij worden gezet, zodat ze na elkaar kunnen gaan bloeien.

   Verwijderen
 6. Deadheading... dat woord heb ik echt nog nooit gehoord. Maar ik snap wat je bedoelt... Ik vind rozen wel mooi, maar denk altijd dat het moeilijk is om ze te houden en daarom begin ik er niet aan.
  Oepsie, wat een gevaarlijke plant is monnikskap. Hij is wel mooi, maar dan liever iets dat er op lijkt! Groot gelijk dat je die uit je tuin haalt...
  En die tuin houdt je wel bezig hè.. Kom je nog aan breien toe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben aan het haken, heb vanavond een deken afgehaakt. Eerder deze week me aangemeld bij Troostdekentje, en daar ga ik nu een deken voor haken. Deadheading is uiteraard Engels, een term die je bijvoorbeeld vaak hoort in Gardeners World.

   Verwijderen
  2. Ik had me ook aangemeld voor troostdekentjes omdat op de website stond dat je ook met katoen mocht werken.
   Maar van de afdeling hier mocht dat niet.
   Alleen acryl.
   Dus maar weer afgemeld.

   Verwijderen
  3. Wat jammer. Ik heb acryl liggen, gedeeltelijk over van mijn huisjesdeken, en ik wist eigenlijk niet wat daarmee te doen. Dit lijkt me een prima bestemming.

   Verwijderen
  4. De acryl is voor dekentjes, maar je kunt ook knuffels haken, die moeten juist van katoen zijn. Maar dat is natuurlijk wel een heel ander soort haakwerk.

   Verwijderen
  5. Klopt en daar staat mijn hoofd echt niet naar.
   Plus dat ik dan vulling moet gaan kopen.

   Op de landelijke website stond echt dat dekentjes ook van katoen mochten.
   Maar regionaal is het beleid dus anders.
   Wibra of Zeeman acryl.
   Nou die winkels hebben we hier niet
   En ik wil liever iets doen met het teveel aan materiaal dat er al ligt.

   Verwijderen
  6. Je hebt helemaal gelijk hoor. Ik gebruik ook dat wat ik hier heb liggen. En dat is best veel Zeeman supersoft, wat in mijn groep dus is toegestaan (heb het nog speciaal nagevraagd) maar in andere regio's dan weer niet. Heb ze ook de tip gegeven dit duidelijker op de landelijke website te zetten, en ze was het met mij eens en zou er achteraan gaan.

   Verwijderen
 7. Het woord ken ik niet, maar ik snap je uitleg wel haha. Mooi hoor, die rozen. Vooral die bovenste. Dat is altijd goed, dode bloemen eruit halen. Zoals bij de Dahlia moet je dat zeker doen, want dat geeft ie je de hele bloeitijd bloemen. Telkens nieuwe. Maar dat wist je vast al.
  Fijne dag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen dahlia's in onze tuin, maar je hebt gelijk, bij veel bloeiende planten krijg je een 2e bloei door de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

   Verwijderen
 8. Ps die oranje rozen zijn echt geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vinden wij ook, ik zou haast zeggen helaas, want als de kleuren niet naar onze zin waren geweest, hadden we alle rozen verwijderd. Dat gaan we nu dus maar niet doen 😉

   Verwijderen
  2. Ik bestel elke maand een gemengd bosje bloemen mee met mijn supermarkt bestelling .
   3 van de 4 keer zit ie er dan niet bij omdat ze net op zijn.
   Laat ik nu dit keer geluk hebben.
   En zit er ook nog 1 prachtige oranje roos in .

   Verwijderen