Volgers

zaterdag 23 oktober 2021

Sokken van stopwol

Als ik bezig ben met een project, denk ik er vaak al over na wat het volgende project zal gaan worden. Deze keer hoefde ik er niet echt over na te denken, want natuurlijk wilde ik heel graag een paar sokken breien, waarbij ik de stopwol zou gebruiken die ik onlangs van Marlien ontving. 

Ik koos voor de kaartjes met blauw garen, en nam een bol Drops Fabel in kleurnummer 115, dat is lichtgrijs. Op de bol leek het een effen grijs te zijn, maar tijdens het breien valt het me op dat het een soort tweed-effect heeft.
Deze kaartjes nam ik uit de doos:
Zo, het plezier kon beginnen! Ik breide de tenen met een dubbele draad Drops, zodat deze sterker zijn, en er niet zo snel gaatjes in komen. 
De Drops is veel dikker dan stopwol, dus alle stopwol brei ik met een dubbele draad, dat heeft zo ongeveer dezelfde dikte als een enkele draad Drops Fabel.
Al breiend verzin ik de patroontjes, ze zijn heel eenvoudig, zodat de mooie kleuren van de stopwol goed uitkomt.  
Vanaf het einde van de voet, stapte ik over van naalddikte 3 naar 3,5 om ervoor te zorgen dat de sok niet te krap wordt bij de hiel, en ik de sokken gemakkelijk aan en uit kan doen. Ik heb 1 hiel gebreid, de andere moet nog, en dan verder met de benen. Ook de hielen brei ik met een dubbele draad Drops Fabel, voor extra stevigheid. 
Ik brei mijn sokken bij voorkeur vanaf de teen, 2 tegelijk op 1 rondbreinaald, zodat ze precies het zelfde worden zonder dat ik steeds het aantal toeren moet natellen of zoiets. Zeker als ik met restjes werk, of zoals nu met steeds een klein beetje stopwol in een bepaalde kleur, vind ik dit de beste methode. Ik haal steeds de stopwol in z'n geheel van het kaartje af, pak de uiteinden bij elkaar, en rol de dubbele draad om mijn vingers. Zo heb ik aan beiden kanten een begin van de draad, en kan ik de beide sokken tegelijk verder breien. 
Foto's zeggen vaak meer dan woorden, zo dus:

Mochten jullie je nu afvragen hoe het dan met mijn Greenwing trui zit? Nou, die is af, en heb ik woensdagavond een lauwwarm badje met Eucalan gegeven, en vervolgens geblockt. In het Nederlands: in een badlaken gerold, om er vervolgens zoveel mogelijk water uit te kunnen drukken (wringen is absoluut verboden!!), en vervolgens op een droog badlaken neergelegd. Meestal pin ik mijn trui dan met spelden vast aan het badlaken, zodat het strak kan opdrogen, zonder dat het ergens opkrult. Maar dit garen is nat behoorlijk zwaar, en alleen langs de onderrand heb ik spelden geplaatst, de rest bleef gewoon liggen zoals ik het neerlegde. Vervolgens het badlaken dicht gevouwen, zodat het vocht uit de trui door het badlaken kon worden opgenomen.
Foto's van het eindresultaat volgen nog 😊

Ik wil jullie allemaal een heel fijn weekend wensen, hier staat het zonnetje te prikken om door de wolken te komen. We zijn allebei vrij en gaan klussen. Maar vanavond ga ik weer lekker verder met mijn sokken, ik heb er heel plezier in om ze te breien, en verwacht ze met heel veel plezier te zullen dragen.

14 opmerkingen:

  1. Ook jij een fijn weekend gewenst! Mooi wordt de stopwollensok!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook weer prachtige sokken worden dit.
    Knap hoor !
    Jij ook een goed weekend en het weer belooft mee te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben enorm genoten van het mooie weer, heerlijk gewandeld, de was lekker buiten kunnen drogen, heel fijn.

      Verwijderen
  3. Wat een mooie sokken Anja en ik vind het heel knap hoe je ze tegelijk op een rondbreinaald kunt maken! Fijn weekend. Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel mensen kunnen prachtige dingen breien, maar wagen zich niet aan sokken, vaak uit onterechte angst. Sokken breien zou moeilijk zijn, ik vind het heel eenvoudig, doe het altijd gewoon uit mijn hoofd terwijl ik blogs lees of op Ravelry rondkijk. Probeer het gewoon eens!

      Verwijderen
  4. Aan alles is te merken dat jij enorm ervaren bent met het breien van sokken. Gelukkig heb ik er ook wel een paar gebreid, anders zou ik er misschien niks van snappen.
    En wat een prachtige sokken in wording, Anja! Ze liggen me gewoon aan te gapen alsof ze zeggen 'toe dan..., probeer het ook maar...'
    Jullie ook een fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon doen! Jij bent zo'n ervaren handwerkster, dat gaat je gemakkelijk af, en ik denk dat je er erg veel plezier aan zult beleven!

      Verwijderen
  5. Op de wekelijkse creaclub vertelde ik over je stopwolsokken. Er zitten daar genoeg crea-bea's maar niemand had ooit bedacht dat stopwol op zo'n mooie wijze verwerkt kon worden. Net als ik hadden de meesten trouwens alleen maar 'saaie' sokkenwolkaartjes, dat ze in felle kleuren ook bestaan had nog bijna niemand gezien. (waarschijnlijk hebben we allemaal nooit goed gekeken ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het zo leuk aan bloggen dat mensen elkaar kunnen helpen en inspireren. Ik heb voor dit paar sokken eigenlijk redelijk saaie kaartjes gebruikt hoor, grijs en blauw. De sokken die ik eerder liet zien, zijn gebreid met saaie bruin-beige kleurtjes. Dus ook met niet al te vrolijke kleuren kun je prima stopwolsokken maken 😊

      Verwijderen
  6. Ooooh dit ziet er heel leuk uit.
    Zo blij dat het nu een goede bestemming heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Reken maar dat je de komende tijd meer stopwolsokken te zien krijgt hier, ik vind het zo'n heerlijk, ontspannend werkje, een heerlijk tussendoor-project. En ik ben heel erg blij dat je aan mij hebt gedacht en de stopwol aan mij hebt geschonken, nogmaals een hartelijk dank je wel!

      Verwijderen
  7. heb hier ook nog een doos sokstopwol liggen.. een erfenis..ga ik toch ook eens proberen daar sokken mee te breien.. al wordt het geen inbrei patroontje, dat lukt me nooit mooi... maar gewoon streepjessokken.. heb helaas ook alleen maar grijsen zwart haahah dus geen mooie lichte kleuren... maar het is zonde om er niks mee te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je een bol sokkenwol erbij gebruikt met een vrolijk kleurtje, en dan streepjes breit, krijg je vast een heel leuk paar sokken!

      Verwijderen