Volgers

maandag 6 februari 2017

een jasje gehaakt

Ik kwam hier een heel leuk patroon tegen van een gehaakt binnenjasje.
Dat zag er leuk uit! Zou zoiets mij staan?
Ik besloot het er gewoon maar eens op te wagen.
Het garen wat bij het originele patroon gebruikt werd was van de Z.eeman.
Daar ging ik dan ook maar eens kijken.
Het patroon is M, mijn kledingmaat, maar als ik de foto bekijk, is Creachick toch wel wat slanker dan ik. Zij gebruikte 2 kleuren grijs, maar dat is een kleur die mij beslist niet staat. Met hulp van dochter zocht ik bovenstaande bollen uit, een bordeauxrode tweed en een beige garen. De spikkels in het tweedgaren hebben exact diezelfde kleur beige.
De garens samen zijn dikker dan de garens van Creachick, en dat komt goed uit, want zo kan ik gewoon het patroon volgen, en weet ik zeker dat het jasje net wat groter uit valt dan het origineel, en mij dus goed zal passen.

De gebruikte steek is heel leuk. Eerlijk gezegd had ik er nooit van gehoord, de steek heet grit.
Heel eenvoudig, je begint met een ketting lossen, en vervolgens haak je 2v in 1 steek en sla de volgende steek over. Dat is alles. Klik maar op de link hierboven, voor het heel duidelijk geschreven patroon.

Het bleek een makkelijk haakwerkje te zijn, en het jasje is dus ook al een tijdlang klaar. Alleen nog een rits kopen en er in zetten. En ook dat deed ik al een paar weken geleden.
Maar met het eindresultaat ben ik niet erg blij. Het jasje valt gewoon veel te ruim.
Tja, ik ben blijkbaar toch slanker dan ik dacht!

Helaas kan ik het zo niet dragen! Maar.... het is gelukkig eenvoudig toch goed passend te maken.
Ik ga de rits er gedeeltelijk uit halen, en dan maak ik er een overslag-sluiting van. Dus gewoon de ene voorkant over de andere laten vallen. Dan zet ik er een rij mooie knopen op, als sluitng. De rits laat ik aan de ene kant (die onder komt) zitten, en de andere helft verplaats ik naar de binnenkant van het jasje. Op die manier blijft het jasje mooi recht zitten, zonder dat het geheel aan de knopen gaat trekken.
Zo komt het er dan ongeveer uit te zien (knopen moet je er maar even bijdenken):
Oeps, als je je afvraagt wat dat zwarte links onderin is: ik legde het jasje even op de grond voor een foto, en dan zit onze poes er natuurlijk direct bij, je ziet nog net haar staart op de foto staan.

Door de sluiting op deze manier te veranderen, wordt het jasje smaller dus beter passend. Bovendien valt de halsopening dan ook niet zo laag, dat staat vast ook leuker.

Nou, daar moet ik nog maar eens op het gemak voor gaan zitten op een rustig moment.

AANVULLING:
 Ik heb er knopen aan gezet, en dat bleek de juiste oplossing.
 Nu valt het ene pand over het andere heen, en sluit alles goed aan.
Ik wilde de rits er in laten zitten, om als extra sluiting te dienen. Ik verwachtte eigenlijk dat het deel wat onder het andere pand zou komen scheef zou zakken doordat het best een zwaar vest is.
Maar dat valt erg mee, dus heb ik de rits er gewoon helemaal uit gehaald.

Sorry voor de slechte kwaliteit foto's. Ik ben alleen thuis vandaag, niemand die me even op de gevoelige plaat kan zetten. En gezien onze agenda's gaat het de komende week niet lukken om bij daglicht foto's te laten maken.

Het vest zit heerlijk, na het maken van de foto's heb ik het lekker aangehouden, het is hier een gure, winderige dag en het vest is heerlijk warm en winddicht!
Oh, en als je je afvraagt hoe die knopen dan sluiten, want ik had immers geen knoopgaten gemaakt?
Die steek ik gewoon door het haakwerk heen, de gritsteek leent zich daar uitstekend voor!
De knopen had ik nog in huis, een eerder jaar gekocht op de Handwerkbeurs bij Grootmoeders Knopen (of zoiets, die kraam met heeeel veeeeel knopen in allerlei maten en materialen).

Ja, en ook het knopen aanzetten deed ik niet alleen, zodra we hier een handwerkje op de grond leggen zit onze poes er op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten