Volgers

zondag 4 augustus 2024

Searching for King Sexred sokken

 Searching for King Sexred sokken. Ja sorry, ik heb de naam ook niet gekozen 😄.
Het is één van de twee patronen waaruit we konden kiezen voor de finale van SWC (Supersock World Championship).

Wat jammer dat het alweer is afgelopen! Ik vind het erg leuk om mee te doen aan SWC (en soms ook Sock Madness), niet vanwege het wedstrijdelement (ik ben totaal niet competitief) maar omdat je met een hele groep mensen breit aan dezelfde sokken, elkaar kunt helpen als iets niet duidelijk is, elkaar kunt aanmoedigen als de eindstreep in zicht komt, gewoon met elkaar kunt kletsen over het patroon en breien in het algemeen.

Voor dit laatste paar koos ik 2 groene garens uit, beide over gebleven na het breien van andere sokken:

Lana Grossa Meilenweit Seta (55% merinowol, 25% nylon en 20% zijde) als hoofdkleur
Durable Soqs als tweede kleur.
Er bleef weinig over:

Die laatste restjes verwerk ik in een kussenhoesje waar ik af en toe aan haak, gewoon een vierkant in mosstitch, met allerlei restjes sokkengaren. 

Het patroon werd donderdag bekend gemaakt. Ik zag het toen er al 6 uur voorbij waren (tja, de datum wordt vooraf bekend gemaakt, niet het tijdstip). Ik ging op het gemak garens uitzoeken, het patroon doorlezen, en bepalen welke motiefjes ik wilde breien. En vervolgens heb ik er af en toe, op het gemak, aan zitten breien. Maar stranded knitting (breien met meerdere kleurtjes per toer) is gewoon mijn favoriete breiwerk, dat vliegt altijd van mijn naalden. En dus waren ze gisterenavond al klaar. Ik verdiende 14 punten voor het Nederlandse team, dat betekent dat ik ben geëindigd als 4e-10e met dit patroon. In totaal hebben er dit jaar 712 breisters zich gekwalificeerd, en ongeveer de helft zal het andere patroon kiezen, maar toch, kon slechter, vind je niet? Ik verzamelde in totaal 49 punten:
1 voor de kwalificatie, 10 voor ronde 1, 12 voor ronde 2 en 3, ik sloeg ronde 4 over, en nu tot slot dus 14 punten. 

Ik vind dit een erg fijn en zeer compleet patroon. Duidelijk beschreven (in het Engels, maar eerlijk gezegd brei ik uitsluitend Engelstalige patronen, ik denk dat het erg wennen zou zijn om een Nederlandstalig patroon te volgen qua terminologie 😀).
Het patroon bevat heel veel charts, dat zijn teltekeningetjes met allerlei motiefjes.
Bij deze sokken was je helemaal vrij om zelf te kiezen welke motiefjes je breit, en in welke volgorde, zolang je maar 100 toeren breit over voet en been. 

Om het voor de moderators duidelijk te maken, moet je na elke 10 toeren een steekmarkeerder plaatsen. Nu heb ik heel veel leuke steekmarkeerders (zo fijn als je dochter weet waarmee ze je blij kan maken!!), maar die wegen best wel wat. Dat vind ik fijn als ze aan de naald hangen terwijl ik brei, maar niet handig om aan een sok te hebben hangen, dat lubbert de steken uit. Dus gebruik ik daar altijd kleine veiligheidsspeldjes voor. Die kun je ook nog eens duidelijk aan de zijkant van de sok laten uitsteken, zodat ze goed zichtbaar zijn op een foto. Dit was één van de foto's die ik maakte bij kunstlicht gisterenavond om mijn toeren te laten zien:

Ik vind zo'n gusset (zool van de voet) die naar buiten toe uitloopt erg mooi om te zien, maar bij mij komt het nooit goed uit, en worden de sokken altijd te groot!!

Bij dit patroon moet je ermee beginnen als je sok 12,5 cm korter is dan je voet.
Ik had het vooraf helemaal berekend, stekenverhouding klopte perfect, en tussendoor heb ik de sokken regelmatig gepast. En ondanks dat alles zijn de sokken te lang. GGRR, ik baal hier zo ontzettend van!!



Op deze foto kun je het goed zien, de sockblockers zijn precies mijn maat, en de hiel flubbert nog een beetje door... dan krijg je dus dit:

Ik kon 2 dingen doen: de sok weer helemaal uit halen tot halverwege het tweede motiefje (daar had ik niet veel zin in natuurlijk) of door breien, wetende dat ik uiteindelijk het eerste motiefje en de tenen weer uit moet halen, en vervolgens nieuwe tenen moet gaan breien. Dat is wat ik ga doen.
Vannacht had ik trouwens al een berichtje binnen van een testknitter van deze sok, een Australische ontwerpster, die tegen ditzelfde probleem was aangelopen. In het ontwerp lijkt dat effen stukje van de hiel niet te zijn meegeteld in de 12,5 cm gusset, dat klopt gewoon niet, want dat hoort er echt wel bij!! Ben toch heel benieuwd hoeveel breisters dit probleem ook zullen tegenkomen, erg jammer.

En dan slaat de twijfel weer toe. Waarom doe ik hier aan mee? Ik weet dat, met name door onze kleine maat voeten, er steeds weer problemen zijn met wedstrijdsokken. Ik vind patronen aanpassen echt geen probleem, maar bij zo'n wedstrijd moet je voldoen aan minimum eisen, en dat maakt aanpassen soms lastig. 

Ik weet dat er ook knit-alongs bestaan, maar dat betreft vaak zogeheten mystery KAL's, waarbij je vooraf dus niet weet, hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. En dat wil ik dus wél weten!!

Dus: weet jij waar er knit alongs (voor sokken) worden georganiseerd, waarbij je vooraf weet hoe de sokken er uit gaan zien, en waarbij je gewoon mee kunt doen, zonder lidmaatschappen of zoiets? Laat het me dan alsjeblieft weten. Het gaat mij dus ab-so-luut NIET om het wedstrijdgedeelte, daar houd ik niet van, maar om het met elkaar breien aan eenzelfde patroon, en dat met elkaar delen en samen plezier eraan beleven.

Ik ga de sokken eerst maar goed passend maken. Het liefste zet ik een nieuw breiwerkje op, maar ik weet dat, als ik de sokken nu niet direct in orde maak, ze ergens blijven liggen. Want dan heb ik er gewoon geen zin meer in om ze aan te passen. En daar zijn ze toch net iets te leuk voor!






6 opmerkingen:

  1. Ik vind ze toch prachtig hoor.
    Is er geen knit along groep op facebook?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allereerst, wat een prachtige sokken! Ik ben gek op die keltische patronen en met de kleuren die je hebt gebruikt komen ze erg goed uit.
    Wel weer balen dat je je aan de voorgeschreven maten moet houden.... Ja, natuurlijk kan je ze naderhand inkorten, maar dat is niet waar je op zit te wachten, het is geen leuk klusje...
    Ken je Lunasterknit op YouTube? Die heefteen seizoen sockalong, waarbij ieder kwartaal een sokpatroon gebruikt wordt. Geen wedstrijd, het gaat om het samen breien.
    Andere sock-alongs ken ik niet, maar mocht ik wat tegen komen dan geef ik het graag aan je door.
    Hoe gaat het met je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben zelf ook erg blij met de kleuren die ik koos. De sokken zijn inmiddels op maat gemaakt. Ik begrijp dat je minimale eisen hebt bij een wedstrijd, anders zou die niet eerlijk zijn. In dit geval moet je minimaal 100 toeren breien, en je mag zelf bepalen hoe je die verdeelt over voet en been. Dus als de gusset de juiste afmeting had gehad, had ik passende sokken kunnen breien, gewoon wat extra toeren in de benen. Maar als de cijfers in een patroon niet kloppen, dan is het erg jammer, dan past het uiteindelijk niet.
      Ja, ik ken Ineke, en ken haar sock along. Afhankelijk van welk patroon zij kiest voor de herfstsokken, ga ik daar misschien aan meedoen. Maar, daarbij heb je niet een groep breisters die contact hebben met elkaar, over het patroon kletsen en elkaar kunnen helpen enzo. Toch bedankt voor de tip, ik houd me aanbevolen als je iets tegenkomt!
      Het warmere weer deed me goed, maar ik ben een bezig bijtje en kan nu zo weinig. Ik ga maar weer op zoek naar een testknit, want breien lukt wel, en dan heb ik toch het gevoel dat ik me nuttig kan maken (ik weet het, niet nodig, maar wel belangrijk voor mij, nu ik mijn werk, huishouden en tuin niet kan doen).

      Verwijderen
    2. Dat gevoel van nuttig 'moeten' zijn, heb ik na heel veel jaren proberen eindelijk achter me kunnen laten en dat voelt zó fijn! Ooit komt dat moment ook vast voor jou, maar je moet er aan toe zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat nú nog niet zover is.
      Daarom hoop ik dat je weer een hele leuke testknit vind zodat je lekker aan de slag kunt!

      Verwijderen
    3. Ik vecht na 25 jaar WAO nog steeds met dat gevoel van nutteloosheid.

      Verwijderen