Volgers

zondag 28 juli 2024

Dol op wol

 


Ik ben dol op wol, dat klopt. Ik houd vooral van breien, liefst met meerdere kleuren, en op een rondbreinaald. En als je dan de beschikking hebt over goed materiaal, zorgt dat voor net dat beetje extra plezier in je bezigheden.

Regelmatig las ik over knitting barber. Dat is een soort holle, rubber draad, dat je kunt gebruiken om tijdelijk je steken op te zetten. Ik brei mijn truien bij voorkeur topdown, dus van boven naar beneden. Een groot voordeel daarvan is, dat je tussendoor kunt passen. Bijvoorbeeld erg handig om te zien of je al moet splitsen voor mouwen en lijf, of nog even wat verder moet breien.
Ik zette dan een gedeelte van de steken over op een draadje garen. Steek voor steek overzetten met behulp van een naald, best een gedoe. Of ik zette een deel over op een andere rondbreinaald. Tja, je kunt het nu eenmaal niet passen als je alle steken op die ene rondbreinaald hebt staan.
En daar komt dit knitting barber zo goed van pas. Zoals je op de foto hierboven ziet, steek je het einde van je breinaald in dat holle draadje. Het blijft verrassend stevig op z'n plaats. En dan trek je de naald uit je steken, en komen die steken dus op dit draad te staan. Super flexibel, dus uitstekend om je kledingstuk te passen. En na heet passen zet je de steken op dezelfde manier weer heel gemakkelijk en snel terug op de naald.

Ik heb mezelf maar eens verwend, en een doosje met dit draad besteld. Het bevat één lange draad, voor het lijf, en twee kortere, voor de mouwen. Zo kun je dus ook na het splitsen heel gemakkelijk blijven passen. 

Nou, ik ben overtuigd!!! Het is zo gemakkelijk, en het kost je nauwelijks tijd (steekjes overzetten op een andere naald of op een reservedraadje vind ik best tijdrovend).
Het kwam deze week al goed van pas!

Ik bestelde tegelijkertijd ook wat rondbreinaalden mee. Ik had geen tussenmaten (3,25 en 3,75). Ik bestelde het allemaal bij Dol-op-wol (vandaar de titel van dit blogje 😉). De volgende dag kwam het al binnen.
Maar, toen ik er deze week mee wilde gaan breien, werd ik onaangenaam verrast.


De 3,25 naald bleek gebroken in de verpakking te zitten!! Dat was me niet opgevallen toen ik na ontvangst het pakketje had gecontroleerd. Maar, het was ook gewoon niet te zien:
Ik heb hem voor de foto weer even terug gedaan in het zakje. Het valt gewoon niet op!! 
Omdat ik na ontvangst het doosje even op inhoud had gecontroleerd, en toen weer gesloten had weggezet, wist ik dat dit niet hier in huis kon zijn gebeurd, het moest zo al zijn geweest bij ontvangst.
Tja, wat nu? Ik stuurde maar even een mail met foto's naar de winkel. Ik begrijp dat zij het ook niet hebben gezien hoor, het is een hele mooie breuk, en zolang de naald opgerold in de verpakking zat, viel het echt niet op. Maar ik kan er natuurlijk niets mee.
Wat een service!! Zonder enig probleem werd direct een nieuwe naald opgestuurd. De verpakking is tegenwoordig anders, in plaats van plastic zakjes zitten de naalden nu in kartonnen doosjes. Kijk maar op de foto hierboven, links de kapotte naald in oude verpakking, rechts de verpakking van de nieuwe naald (naald zelf is al in gebruik 😂).
Dit zal uit milieu-oogpunt zijn gedaan, maar ik denk dat de naalden zo ook net even wat beter beschermd worden. De volgende dag kwam mijn nieuwe, hele naald al aan!! Natuurlijk direct uit de verpakking gehaald om te controleren, en gelukkig, deze is heel!

Zoals jullie zien bestelde ik rondbreinaalden van het merk KnitPro, uit de serie Symfonie. Het zijn houten naalden, en ik vind dat toch prettiger breien dan aluminium naalden. Het breiwerk glijdt er wel iets stroever overheen, maar dat zal alleen een probleem zijn als je heel strak breit. Ze liggen heel prettig in de hand (vind ik). 

Ik ben o.a. bezig met een testknit. Een tijdje terug liet ik jullie een testknit zien, waarvan het patroon uiteindelijk niet zal worden gepubliceerd. De ontwerpster heeft inmiddels een ander ontwerp gemaakt, en vroeg mij of ik dat voor haar wil testen. Best bijzonder, als je daarvoor persoonlijk wordt gevraagd. Ik ben de enige die dit patroon test! Het is een leuk patroon, en lijkt prima te gaan passen. Bovendien combineert het wat ik het leukste vind: topdown, Fair Isle patroon (2 en een enkele toer 3 kleuren gebruiken in dezelfde toer), en je kunt er allerlei restjes in verwerken!!! Ideaal om die enkele bolletjes die zijn overgebleven van projecten bij elkaar te voegen en zo je voorraadkast op te schonen en tegelijkertijd een leuke nieuwe trui te breien.

Het is dit weekend geweldig weer, heb weinig last van de fibro, en tot mijn zeer grote blijdschap heeft het blijkbaar ook een positieve invloed op de zenuwen in mijn rug. Ik heb gisteren heerlijk wat tijd buiten doorgebracht!! De afgelopen 2 maanden ging dat niet. Ik kan meestal niet meer dan 15 stapjes schuifelen (ik schuif mijn voeten over de grond, ik schaats dus eigenlijk i.p.v. optillen en normaal lopen, want dat gaat niet meer). Maar gisteren wist ik schuifelend de achterdeur te bereiken, en lukte het zelfs de 2 tredes af te komen naar het terras en kon ik daar lekker even tijd doorbrengen op de loungebank, in het zonnetje. Hopelijk lukt dat vandaag opnieuw!!

Fijne 🌞dag allemaal!

Naar aanleiding van het bericht van Adriaantje, hier even een aanvulling:
In 2020 begon een Finse kapster met de verkoop van haar eigen brei-patronen. Ze ontwikkelde accessoires die ze ging verkopen onder de merknaam Knitting Barber. 
Ik heb de Knitting Barber cords, maar ze heeft ook o.a. projecttassen, oprolbare meetlinten, stekenhouders, toerentellers en naaldenstoppers. Kijk maar eens op de website met deze naam. Maar je bent gewaarschuwd, ze heeft smaak 😉!!




17 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog ,geniet ervan buiten in het zonnetje fijne zondag groetjes Jannie .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn dat het beter gaat. Het wordt de hele week schitterend weer. Hopelijk kan je ervan genieten. Beetje zomerse pauze in deze zware weken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat veel mensen wel hebben uitgekeken naar mooier weer. Zul je zien, over 2 dagen wordt er weer gezucht dat het te warm is en zo, haha.

      Verwijderen
  3. Wat heerlijk voor je om weer naar buiten te kunnen en ik zie zelfs weer een trui in de maak!
    Handig zeg, zo'n draad om je steken op te zetten.Ik ben een fan van KnitPro naalden, ik heb ze in verschillende dikte en lengtes en vind ze heel fijn breien. Ik kocht er ook een haaknaald van, maar die bevalt me helemaal niet, hij is te recht.
    Enkele jaren geleden was ik in de winkel van Dol op Wol, een prachtwinkel met heel veel keuze in mooie merken. En dus hele goeie service zie ik bij jou.
    Ik wens je een mooie week met minder pijn, aan het weer zal het niet liggen, het wordt steeds warmer volgens de weermannen (en vrouwen)
    Betsy.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat betere weer heeft bij altijd een positief effect op de fibro, bij jou ook? Dan komen er mooie dagen voor je aan, fijn!

      Verwijderen
    2. En inderdaad, goede service bij Dol op Wol. Ik hoop de winkel ook ooit eens te bezoeken.

      Verwijderen
  4. Een tijdje terug kocht ik ook zo’n blikje, inderdaad heel handig, de steken houden dezelfde grote aan, dat had ik niet altijd bij een wolle draad. Ik heb ook voor paars gekozen.
    Fijn dat je naar buiten kon/kunt, altijd fijn om buiten te zijn en heerlijk van de tuin kunt genieten :-) Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De kleurtjes vind ik niet zo mooi, maar ik heb wel wat met paars (Ravelrynaam is paarsedraad, had ooit ook een blog met die naam), dat maakt het eenvoudig kiezen. Inderdaad, de steken blijven hetzelfde, ik vind het heel handig in gebruik.

      Verwijderen
  5. wat een leuke blog en weer wat geleerd: ik wist niet dat zoiets als knitting barber (ik dacht eerst een een knipding barber/kapper?) bestond en ook fijne tip, van de "Dol-op-wol"

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op de dag dat jij naar buiten kunt, vlucht ik naar binnen.
    Maar ik gun het je van harte hoor.
    Weet nog maar al te goed hoe het voelt als je geen kant op kunt.
    Geniet ze!.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel!!! In ons landje is het zelden lekker weer voor mij, want dat is boven 25 graden. Mensen reageren soms wel geïrriteerd: hoe kun je dit fijn vinden, IK heb hier enorm last van! Dan leg ik uit: de rest van het jaar is het andersom. Heb ik jou ooit verweten dat je geniet van het weer? Dan is er opeens begrip, omdat ze blijkbaar eerst zelf moeten ervaren wat een negatieve invloed het weer kan hebben op hoe je in je vel zit. Ik ben blij dat mensen niet met een draai aan een knop het weer kunnen veranderen, want dan zouden daar hele oorlogen om worden gevoerd.
      En ik wens jou deze week veel sterkte, lekker binnen aan een book nook werken?

      Verwijderen
  7. Veel breiplezier met dit project en de nieuwe naalden!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Allereerst: wat fijn dat je wat betere dagen hebt! Ik hoop voor jou dat deze zomer nog meer warme dagen in petto heeft!
    Ja de Knit-pro Symfonie: ik heb er een doosje vol van. Net als jij vind ik ze lekker breien en bovendien vind ik het fijn dat de zon niet weerkaatst op de naalden. Al moet ik af en toe toch voor metalen naalden kiezen, want 2,5 is te dun voor de Symfonieserie.
    Wat fijn dat Dol Op Wol zo'n goede service wilde leveren!
    Je maakt me nieuwsgierig naar je testknit maar ik zal geduldig wachten hoor, het klinkt in ieder geval veelbelovend!
    Oh ja dat Barberkoord; ik heb er eerder van gehoord maar het lijkt me eng. Ik geloof best dat het koord goed op de naalden blijft zitten, maar is dat over een paar jaar ook nog zo? Zelf heb ik cable-connectors aangeschaft waarmee ik twee (of meerdere) kabels aan elkaar kan draaien en zo kan passen. Je snapt vast wel dat ik heel graag volg of je over een paar jaar nog steeds tevreden bent 😉.
    Geniet van je goede dagen, ik wens je er nog veel meer toe!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat lief van je, dank je wel!! Tja, hoe lang dat koord goed blijft zal de tijd moeten leren. Voor nu ben ik er heel blij mee. Eerste paar keer wel spannend, blijft het echt wel aan de punt van de naald zitten of trek ik de naald eruit en moet ik alle steekjes oprapen? Maar het gaat helemaal goed! De testknit wordt langzaam afgebreid, want alleen nog saai met 1 kleur tricotsteek breien, dat doe ik steeds een stukje tussendoor, dus nog even geduld! Maar inmiddels wel weer een paar sokken af, ga er zo een blogje over schrijven.

      Verwijderen