Volgers

maandag 22 juli 2024

Update gezondheid

Vandaag had ik dan eindelijk het gesprek met de neurochirurg. 

Gelukkig nam hij alle tijd, liet de MRI-beelden zien, legde heel rustig en duidelijk uit wat er aan de hand is en wat de operatie zal gaan inhouden.
Ook besproken welke risico's er zijn. Die zijn behoorlijk, denk aan uitval van de blaas en uitval van het onderlichaam. Maar, als de operatie niet wordt uitgevoerd, zal deze uitval sowieso gaan plaatsvinden, dus ja...hij gaf me niet eens de keuze wel of niet opereren.

Het wordt een dubbele operatie, want naast de beklemming van mijn zenuwen is er ook sprake van een hernia. Tja, als ze dan toch bezig zijn, nemen ze dat ook gelijk even mee. Dat is dan mooi meegenomen.

De vernauwing van mijn wervelkanaal is een proces dat niet kan worden gestopt.
Met deze operatie wordt de huidige beklemming opgelost, maar het zal opnieuw ontstaan. Dat betekent dat ik over een paar jaar weer dezelfde operatie zal moeten ondergaan. En daarna weer en weer... Voordeel is dan natuurlijk, dat ik de symptomen zal herkennen, en er niet zal hoeven worden uitgezocht wat er aan de hand is. En gelukkig is dit een operatie die ze eindeloos kunnen herhalen.
Maar het betekent wel dat ik om de paar jaar een periode inactief zal zijn.

Het herstel van de operatie zal bij mij ook aanzienlijk langer gaan duren dan "gemiddeld" vertelde de chirurg, doordat ik fibromyalgie heb. Er wordt tijdens de operatie een spier aan de kant gelegd, en aan het einde van de operatie wordt die weer terug gelegd. Dat gaat mijn lichaam niet waarderen blijkbaar. Ach ja, als je het doet moet je het goed doen 😉.

De wachttijd vanaf vandaag tot aan de operatie is 6-7 weken, dus eerste helft september. Wellicht vallen er afspraken tussenuit, dan word ik eerder opgeroepen. Daar moet ik dan maar op hopen.

Eigenlijk is me niets nieuws verteld, behalve dat het gegarandeerd terug zal komen. Dat laatste moet ik echt even laten bezinken. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor mijn werk? Ik heb een ontzettend leuke baan, maar het is wel de hele dag lopen en staan en tillen en sjouwen, met zo'n 15.000 stappen op een gemiddelde dag.
Ik had me er al wel min of meer bij neergelegd dat het nog wel een tijd gaat duren voordat ik weer (fulltime) aan het werk kan. Maar ik ben er wel steeds vanuit gegaan dat ik na operatie en herstelperiode weer helemaal hersteld zou zijn. En dus weer alles zou kunnen (blijven) doen. Dat is helemaal niet zo zeker, werd mij nu uitgelegd.
Zal ik dan nu nog een switch moeten maken? Wat zou ik dan willen en kunnen doen? 

Daar moet ik maar eens rustig over gaan nadenken. In september word ik 59 jaar, dus ik ben niet piep meer, maar toch nog te jong om met pensioen te gaan. 
Financieel zou dat overigens wel kunnen, maar of ik dat wil? Misschien minder uren gaan werken, niet meer fulltime?
Dat zal overigens geen invloed hebben op het proces van een nieuwe beklemming. Het enige wat ik kan doen om een volgende operatie zo lang mogelijk uit te stellen zijn 2 dingen:
1. geen overgewicht krijgen
2. mijn buik-en rugspieren zo sterk mogelijk houden/maken
Daarbij helpt mijn werk dus eigenlijk wel heel goed 😀.

Gelukkig hoef ik nu niet een beslissing te maken. Die zal erg afhankelijk zijn van hoe ik uit deze eerste operatie kom. Maar het is stof tot nadenken, wat als....

Positieve nieuws is, dat ik niet hele dagen hoef te liggen. Dat ik mag lopen en zitten als de pijn dat toelaat. En dat betekent dat jullie de komende tijd waarschijnlijk toch wat handwerk zullen gaan zien hier. Kijk, eind goed al goed!!!

Ik wil jullie graag nog eens bedanken voor alle interesse die jullie tonen, en voor al jullie lieve en bemoedigende woorden . Het wordt enorm gewaardeerd!!

21 opmerkingen:

  1. Hallo Anja,
    Je update heb ik 2x gelezen, alles bij elkaar vind ik dat een hele nare boodschap voor je. Gelukkig, dat de operatie wel herhaald kan worden, maar je gaat er toch vanuit dat je na een operatie gewoon hersteld bent.
    Plus risicovol en dan ook nog een hernia erbij. Ik kan me voorstellen dat een en ander rauw op je dak valt en je heel veel hebt om over na te denken. En dan ook nog weer die ellendige fibro die zich daar weer mee moet bemoeien.
    Gelukkig ben je een heel verstandig mens en zul je ongetwijfeld de juiste beslissingen wel nemen, toch lijkt me dat moeilijk, vooral ook met betrekking tot je werk, wat je graag doet.
    Wel fijn, dat je je nu mag bewegen voor zover dat gaat en misschien af en toe de naaldjes weer kan oppakken!
    Ik wens je veel wijsheid, doe vooral voorzichtig, je gezondheid is alles waard,
    liefs,
    Betsy


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een lieve woorden, dank je Betsy. Waar ik vooraf niet bij had stilgestaan, en waar ik ook niets over had gelezen toen ik info zocht op internet, is dat het een proces is dat niet kan worden stilgezet. Inderdaad, je verwacht dat het, na een operatie en herstelperiode, uiteindelijk over is. Even een vervelende periode maar met een eindpunt. Dus die omschakeling in denken moet ik gewoon nog "even" maken. Maar het komt goed, het glas is halfvol!! Liefs terug!

      Verwijderen
  2. Poeh toch wel heftig verhaal.
    Als je om de hoek woonde kreeg je nu één van mijn monsterlijke, maar oh zo comfortabele stoelen om op te hangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ben je toch een schat!! Gelukkig heb ik een heerlijke bank om op te hangen, en zitten, wat nu gelukkig toch weer mag. Nu "alleen nog" accepteren dat ik niet voortdurend "nuttig" bezig kan zijn. Mijn hoofd blijft maar plannen maken, maar mijn lijf roept nee. Dat herken jij ongetwijfeld.

      Verwijderen
    2. Ja niet nuttig zijn is één van m'n Achilleshielen.

      Verwijderen
  3. Gelukkig dat er nu eindelijk een goed gesprek met de neuroloog heeft plaats gevonden. Maar Pffffffff Anja, hoeveel leed kan een mens hebben??? Het is allemaal heel ingewikkeld maar kan je gelukkig wel steeds periodes geven zonder pijn en ook fijn te weten dat ze zo'n operatie zo nodig weer opnieuw gedaan kunnen worden. Je hebt nu tenminste een datum gekregen en hopelijk valt er iemand tussenuit waardoor het nog eerder zou kunnen, ik hoop het van harte voor je. Ook positief te horen dat je nu niet continu hoeft te liggen, dat opent weer mogelijkheden om het een en nader te kunnen doen waardoor je je toch weer wat meer mens kan voelen. Wens je heel veel sterkte Anja, want het is allemaal behoorlijk heftig wat je moet ondergaan en ook geestelijk moet verwerken. Sla een arm om je heen en je krijgt een dikke kus van me, hoop dat het een beetje zal verzachten. 🧡

    Liefs,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pft, weer zo'n ontzettend warme en lieve reactie van iemand die me persoonlijk niet eens kent. Daar ben ik heel dankbaar voor, oprecht een enorm DANK JE WEL!! En ja, dat verzacht het zeker! De ras-optimist in mij dacht gisteren dat ik de komende 6 weken dan best nog wel veel gedaan wil krijgen. Elke dag 1 struikje terugsnoeien zou toch wel kunnen, misschien zittend op een stoel? En Sanne helpen bij het klussen, spullen aangeven en zo. Dat soort dingen, wat complete onzin is, want ik kan nauwelijks staan. Maar dat komt dan toch in mijn hoofd op, wetende dat er na de operatie een lange herstelperiode komt. Haha, voor ijver en vlijt had ik vroeger op mijn rapporten hoge cijfers!! Maar inderdaad, niet persé 24 uur/dag liggen biedt perspectief. En ik denk maar zo, er zijn ergere dingen in het leven!! Het is een beperking, maar niet levensbedreigend, dus ik ga er het beste van maken!!

      Verwijderen
  4. Het is wel heel moeilijk je voor ga er vanuit dat het goed komt ik ken je niet maar geef je toch een knuffel lieve groet Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb een hele tijd gemist uit je leven. Dus weet nu even niet alles. Een heftig verhaal, dit lijkt me heel pittig. Bekijk het per dag, dat is voor de eerste tijd het beste denk ik. Veel sterkte gewenst! En ik volg je nu officieel, dus nu blijf ik "bij".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van harte welkom dan, leuk!! Ik ben even uit de running, en het duurt allemaal helaas veel langer dan wenselijk is, maar het gaat goed komen!

      Verwijderen
  6. Wat een nieuws!! hopen dat je snel aan de beurt bent én dat je dan weer vooruit kunt kijken. Ik heb altijd part-time gewerkt op kantoor, maar na mijn herstel, van een hernia operatie (30 jaar geleden) moest ik na mijn werk, altijd een uur rusten. Zitten is ook een belasting voor je rug. Ook nu na zoveel jaren heb ik soms uitstraling naar mijn been en dan ga ik toch maar weer netjes tussen de middag liggen. Ik hoop dat je de komende tijd-tot de operatie- redelijk goed door komt, lees niet te veel pijn! Ik ben laatst ook geopereerd voor iets anders, was niet aan de beurt, maar omdat iemand uit viel en ik geen medicijnen slikte was ik een makkelijke kandidaat als tussendoortje, wie weet heb jij ook dat geluk. Pas goed op jezelf, liefs Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijft toch een zwakke plek, dat heb ik ook met mijn linker enkel, waaraan ik 3 keer ben geopereerd. Laatste operatie ook 30 jaar geleden, en ik ben blij met het resultaat van die laatste keer, maar het blijft toch altijd een aandachtspuntje. Ik slik helemaal geen medicijnen (ik drink geen alcohol, rook niet, gebruik geen drugs) dus dat zou inderdaad een pluspuntje zijn als er iemand uitvalt. Ik duim ervoor! En dank voor je lieve woorden, ik pas goed op!

      Verwijderen
  7. Het is maar goed dat je zo optimistisch bent ingesteld, want een mens zou toch bij de pakken neer gaan zitten in zo'n traject en na zo'n boodschap...
    Je hebt nu wel eindelijk de informatie die je hebben wilde, en dus duidelijkheid. Al weet je nog niet hoe je je na de operatie voelt..
    De tijd zal het moeten leren hoe je verder moet in het dagelijks leven.
    Sterkte hoor en houd ons op de hoogte, want we leven allemaal met je mee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Elizabeth, ook al zit het soms niet mee in het leven, bij de pakken neer gaan zitten helpt niet.
      Ik sta er versteld van dat er zoveel mensen zo meeleven. Mensen die mij bijvoorbeeld alleen maar kennen van mijn blog, niet in het echie zeg maar. Sanne had gisteren vrij genomen om mijn chauffeur te zijn, en ze vertelde dat er vandaag op de bouwplaats was gevraagd wat er uit was gekomen. Dat zijn mensen waar zij mee werkt, die mij totaal niet kennen, maar die dan toch even naar haar moeder informeren. Hartverwarmend!!
      Nogmaals dank voor het meeleven, ik houd jullie op de hoogte, het komt vast allemaal goed!

      Verwijderen
  8. Ik hoop een paar dingen voor je: dat je hopelijk toch sneller geopereerd kan worden, dat je daarna goed herstellen zal en dat het nog heel lang duurt totdat je daarna weer klachten krijgt ( en eigenlijk liever helemaal geen klachten).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Is het niet gek dat we altijd allemaal denken dat een ander alleen maar wil lezen over succesvolle, goed gelukte sokken en truien? Daar bestaat het leven toch niet alleen maar uit? Het leven gaat over sokken, maar ook over pijn, teleurstellingen, doorzettingsvermogen, optimisme en veranderingen. Het raakvlak is de hobby, maar daar achter zit altijd een mens en ook jouw lezers zijn mensen die meeleven, graag een berichtje achterlaten of begrijpen dat het heerlijk is om in je blog gewoon even je hart te luchten. Even je eigen leven delen met een ander. Jouw optimisme kan een ander net een steuntje in de rug geven. De komende tijd kun je rustig je gedachten laten gaan over de verschillende mogelijkheden in de toekomst. Minder werken, ander werk...overleg eens met je huidige werkgever tzt.
    Veel sterkte de komende tijd en een lieve groet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt helemaal gelijk hoor. Als ik er zo over na denk, lees ik zelf ook het liefste blogs waar mensen over hun leven schrijven, niet alleen over hun hobby. En wie weet ga ik ooit een soortgelijke switch maken als jij nu doet. Daar wens ik je heel veel succes en plezier bij!

      Verwijderen
  10. Eindelijk…maar wat heftig allemaal lieverd pffff….ik hoop toch echt dat je na de operatie niet nog een keer hoeft…ik geloof in wonderen en hoop en bid voor jou dat dat niet nodig zal zijn …..doe je rustig aan?…en anders even mailen hè als je even van jou af wil kletsen….lieve groetjes van mij…en een hel grote lik van leaf ❤️🙏❤️🐾

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had je juist even willen vragen hoe het allemaal gaat rondom de verhuizing. Alles al een beetje op orde? Voelen jullie je allebei al een beetje thuis? Ik wens jou en Leaf een heel gelukkig leven in jullie nieuwe plekje! Dikke knuffel voor jullie allebei!

      Verwijderen