Volgers

vrijdag 6 september 2024

Létt Lopi ervaring

 

Lieve lezers,

Heeft iemand van jullie ervaring met het Létt Lopi garen van Istex?

De afgelopen week breide ik elke dag één of twee toertjes aan mijn vest.

En elke keer kreeg ik enorme kriebel in mijn gezicht.

Ik twijfelde aanvankelijk of het nu door het garen kwam, maar ja, ik weet nu wel zeker dat dat de oorzaak is.

Ik vraag me nu af, of dit probleem opgelost kan worden door het garen te wassen.

Zo ja, dan ga ik de bollen op strengen draaien, wassen, drogen, en dan kan ik verder breien. Zo nee, dan heeft het geen zin om verder te breien, want dan zal ik het vest nooit kunnen dragen!

Dus graag hoor ik van lezers of zij dezelfde ervaring hebben met dit garen en/of weten dat dit probleem kan worden opgelost door wassen.

Ik heb ooit eens ergens gelezen, dat het zou helpen om garen in de vriezer te leggen. Heeft iemand daar ervaring mee? Zou dat zinvol zijn?

Alle raad, advies, ervaring, voor én tegen, zijn welkom!!!

------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: enorm bedankt voor jullie reacties! Na alle advies dat ik kreeg, hier, via mail en op Ravelry, denk ik te weten waar de oorzaak ligt:

Er zitten kleine vezeltjes in dit garen, die gaan ronddwarrelen in de lucht, als je ermee gaat breien. Vanzelfsprekend komen die ook echt terecht in mijn gezicht. 
En die veroorzaken de jeuk.

Ik herken de allergische reactie, alleen in mijn gezicht, van 2 andere producten:
* het engelenhaar dat vroeger thuis in onze kerstboom werd gehangen (ik moest bij het erin hangen altijd even de kamer uit, als het eenmaal hing en ik er niet aan kwam was er niets aan de hand)
* glasvezel-isolatie (engelenhaar was volgens mij ook gemaakt van glasvezel)

Wat ik nu ga doen, is de naalden uit het project halen (komt het barber koord dat ik laatst kocht goed van pas!), en samen met 1 bol van alle 3 de kleuren waar ik mee werk, een sopje geven. Dat zou volgens de info die ik ontving, voldoende moeten zijn om die vezeltjes grotendeels uit het garen te halen. Na het drogen zou ik dan probleemloos verder moeten kunnen breien.

Nou, dat is het proberen waard!! Als het niet (voldoende) helpt, wil ik het ook nog wel een nachtje in de vriezer leggen, zien wat er dan gebeurt.

Uiteraard houd ik jullie op de hoogte van het resultaat, ik hoop enorm dat het helpt, want dit zou echt een fijn buitenvest kunnen worden.

Oh ja, ik kreeg ook nog de tip om het af te breien voor Sanne.
Wij hebben veel overeenkomsten, maar in 1 ding verschillen wij als dag en nacht:
ik ben een ontzettende koukleum, draag vrijwel het jaar rond lange mouwen (pas boven 25 graden trek ik korte mouwen aan, want anders krijg ik echt heel koude armen!). Maar Sanne is juist helemaal geen koukleum, houdt niet van de warmte, en draagt voornamelijk blouses en shirtjes met lange mouwen, zeer zelden een dun vestje of truitje er overheen. Dus zo'n dik warm buitenvest zoals ik aan het breien ben, zal zij nooit dragen. 
Desondanks bedankt voor die tip!

10 opmerkingen:

  1. Ik heb geen ervaring met Lett Lopi maar bij andere kriebel wol wil het voor mij wel eens helpen om met Eucelan te wassen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was al mijn breiwerk met Eucalan, maar dat doe ik ná het breien. Nu ga ik het eerst maar doen 😊

      Verwijderen
  2. Ik heb twee truien gebreid met dit garen en vind het heerlijke wol, stevig, wat ruig, maar niet kriebelig. Draag er wel een shirt onder, maar zonder kan ook. Nooit in de vriezer gelegd, maar wie niet waagt die niet wint, toch? Eucelan maakt het iets zachter, maar de stevigheid en het ruige blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat het garen stevig/ruw is wist ik, en dat is ook mijn bedoeling, wil er echt een buitenvest mee breien. En sowieso draag ik altijd een shirt onder mijn truien. De vriezer moet nog even wachten, ga het eerst wassen.

      Verwijderen
  3. Ik.heb geen ervaring met dit garen, maar heb weleens heeeeeeeel lang geleden een sjaal die prikte in de vriezer gelegd.
    Het hielp wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie je, ik had het ooit eens ergens gehoord of gelezen, maar wist niet of het echt zou kunnen werken.

      Verwijderen
  4. In het vriesvak van de koelkast leggen ,helpt echt !

    Gr Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! Het is nu gewassen en hangt te drogen. Ik leg wat andere bollen in de vriezer, dan kan ik vergelijken wat (het beste) werkt voor mij.

      Verwijderen
  5. Nou, ik ben heel benieuwd of het wassen helpt, dat zou fijn zijn.
    Wol in de vriezer leggen heb ik weleens gedaan, dat hielp toen niet.
    Ik denk, dat met wassen die vezeltjes er misschien wel uit gaan maar met in de vriezer liggen niet.
    Zelf kan ik helemaal niet tegen kriebels, ik wil graag een vest gaan breien
    en kies daarvoor Merino wol, daar heb ik geen last van.
    Succes hoor,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het afgelopen jaar een aantal dingen uitgeprobeerd, o.a. testbreien (wat soms erg leuk was maar vaker teleurstellend bleek) en garens proberen die ik nooit eerder gebruikte. En dan vooral de rustieke garens. Maar ik kan wel zeggen dat die niet aan mij zijn besteed. Ik kies veel liever voor o.a. merinowol, zacht en glad garen vind ik prettiger, zowel bij het breien als het dragen.

      Verwijderen