Volgers

vrijdag 2 september 2022

natuur in eigen tuin

 Wat zijn we blij met het insectenhotel! Het blijkt een echte trekpleister te zijn voor allerlei diertjes, die we niet eerder in onze tuin zagen.

Toen we net nog even een rondje door de tuin liepen, zagen we dit:

Dit is een grote groene sabelsprinkhaan. Ze zat op het hotel, en kroop langs een paal naar de grond, om vervolgens in de grond naast het hotel eitjes te leggen. Ik heb dat gefilmd, maar B.logger vindt dat bestand te groot om te plaatsen 😒 en eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee hoe ik er dan een stukje van zou kunnen laten zien. Nou goed, ze heeft een legbuis, die ze de grond in boort, en dan legt ze eitjes, die in het voorjaar uitkomen. Deze sprinkhaan is nuttig, want zij eet andere insecten die op planten leven als ongedierte.

Wat we al een paar keer hebben gezien in de tuin, maar steeds niet op beeld kregen, is een Kolibri-vlinder. Het diertje doet z'n naam eer aan, het lijkt precies een Kolibri-vogel te zijn. Toen ik de sprinkhaan stond te filmen, zag ik weer zo'n vlinder voorbij vliegen, en zich tegoed doen aan de laatste Phloxen die nog in bloei staan. 
Dus na de sprinkhaan, heb ik ook de vlinder gefilmd. Dat is lastig, want het beestje hangt geen seconde stil in de lucht. Maar toch leuk om te bekijken:

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend!




9 opmerkingen:

  1. Prettig weekend!

    Ik heb dit jaar opvallend weinig beestjes in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je enig idee waardoor dat komt? Een schaal met water kan soms al genoeg zijn, zeker met zo'n warme droge zomer als we dit jaar hadden.

      Verwijderen
    2. Water genoeg.
      En de straat ligt vol zand.
      Wat betekent dat de grondbijen actief zijn.
      Maar ondanks twee enorme vlinderstruiken nauwelijks vlinders gezien.
      En andere jaren wemelde het van allemogelijke beestjes.
      Nu alleen binnen nare prikvliegen en muggen.

      Verwijderen
  2. Heerlijk genieten van jou tuin en de natuur…fijn weekend liefs van mij en Leaf 🍀💗🐾🍀

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben er blij mee, en deel het graag met anderen 🐞🦋🌻🍀

      Verwijderen
  3. Deze sprinkhanen hebben wij hier ook weleens, ik heb ze nooit eitjes zien leggen, wat bijzonder.
    Deze week zag ik aan de poes dat ze iets spannends zag, na even speuren zag ik het ook, een hele grote pad. De volgende avond zat er een kleintje.Dat wordt oppassen in de schemering, je zou er zo op trappen! Geniet jullie poes ook zo van de tuin?
    Fijn weekend,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was de eerste keer dat ik zo'n sprinkhaan in onze tuin zag, en inderdaad wel bijzonder als je haar dan bezig ziet met eitjes leggen.
      Onze poes komt uit het asiel, ze was als jong beestje aangereden door een auto, met gebroken poten en kaken (en nog meer verwondingen) tot gevolg. Daarom besloot het asiel dat ze alleen mocht worden geadopteerd als ze binnen zou worden gehouden, of er een volledig afgesloten tuin was. Ze heeft nooit veel interesse gehad in buiten, maar de laatste tijd wil ze wel mee naar buiten. Maar als we de deur dan open doen, rent ze snel weg, naar de woonkamer, want buiten is blijkbaar toch wel erg eng. Onze vorige poes liep altijd met ons mee, zelfs tijdens boswandelingen. Voor dat laatste hadden we een tuigje, want dieren mogen niet overal in het bos los lopen. Dat tuigje gebruiken we nu voor deze poes, en ze durft steeds een beetje verder de tuin in te lopen, en wat langer buiten te blijven. Tja, wij hebben een zwak voor asieldieren, al komen die vaak met een bijzondere handleiding 😄

      Verwijderen
  4. Wat gaaf dat jullie insectenhotel zoveel gasten heeft, de zaken gaan goed hihi. Wat handig die sprinkhaan, en fijn dat ze eitjes heeft gelegd dan.
    Fijn weekend.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel gaaf, "de zaken" leveren geen geld op maar wel heel veel plezier🌞.

      Verwijderen