Volgers

maandag 19 september 2022

Museumspoorlijn STAR

Tegenwoordig is het slecht gesteld met het aantal spoorlijnen in het noorden van het land. Na Zwolle kun je alleen nog richting Leeuwarden of Groningen (en er rijdt een boemeltreintje naar Emmen). 
Dat was in vroeger tijden veel beter. Toen kon je bijvoorbeeld via Assen of Emmen doorreizen naar Stadskanaal. Daar was een belangrijk knooppunt voor het spoorvervoer, wat vooral van belang was voor het goederenvervoer, omdat er een fabriek van Philips in die plaats stond. In 1955 stopte men echter met personenvervoer richting Stadskanaal, en in 1990 kwam er ook een einde aan het goederenvervoer over deze lijn.

In 1992 werd museumspoorlijn STAR opgericht. STAR stond oorspronkelijk voor Groningsch-Drentsche Spoorwegmaatschappij "Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens". Nu staat het voor de Stichting Stadskanaal Rail. 

Deze stichting onderhoudt de spoorlijnen die er nog liggen tussen Nieuw-Buinen via Stadskanaal naar Veendam. Ze verzorgt ritten met oude (stoom)locomotieven en wagons. Je kunt arrangementen boeken zoals een dagje meerijden op de locomotief, conducteur zijn voor 1 dag of zelfs overnachten in een omgebouwde wagon. Het is de langste museumspoorlijn in Nederland.

Afgelopen weekend werd een speciaal weekend georganiseerd: Stadskanaal onder stoom. Wij kennen Dordt in stoom (Dordrecht) en het leek ons leuk om zoiets eens mee te maken in het noorden van het land. Dus bestelden we tickets, en hoopten we dat het weer zou meewerken.


Dat deed het. Het was bewolkt, maar met prachtige opklaringen zoals jullie hier boven zien. We hadden een leuke dag. Zeker een aanrader om eens mee te gaan!


9 opmerkingen:

 1. Wat leuk, dit uitje, 'k had er nog niet van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kenden het ook niet, kwamen het toevallig ergens tegen.

   Verwijderen
 2. Geweldig met dat oude materiaal... Fijn dat jullie zondag mooi weer hadden, bij ons was het wel anders!
  Leuk zo'n dagje uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We waren zaterdag op pad, gelukkig maar, want zondag viel ook hier in het noorden flink wat regen.

   Verwijderen
 3. Wat leuk dat je hier naartoe bent geweest. Het is echt een heel leuk uitje, en onterecht vrij onbekend, tenminste dat vind ik. Een paar jaar geleden ben ik er met mijn dochters naartoe geweest in de zomervakantie. We hebben overal lekker de tijd voor genomen, eindeloos naar buiten kijken, het museum bezocht. Je hebt gelijk: het is een aanrader. Gelukkig zat het weer mee, anders is de omgeving zo treurig in de regen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De weersverwachting was niet zo best, maar we besloten het erop te wagen, en hebben het echt getroffen. We wonen nu zo'n 10 jaar in het noorden van het land, en ontdekten het bestaan van deze spoorlijn pas ongeveer een jaar geleden. Inderdaad onterecht vrij onbekend.

   Verwijderen
 4. Dat boemeltreintje is best wel een goede treinverbinding hoor.
  En de treinen van blauwnet zijn fijne treinen.

  Er is trouwens nog steeds een plan weer een spoor noord zuid aan te leggen van Delfzijl naar Hengelo volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plannen zijn er al jaren, maar afgelopen dinsdag heeft het kabinet er weer niets over vastgelegd, dus opnieuw uitstel (=afstel). Sanne reisde regelmatig van Emmen naar Zwolle en v.v., moest dan eerst met fiets of bus naar Emmen (bijna 20km) en had slechte aansluitingen. Haar klasgenoten uit Assen, Groningen en Leeuwarden hadden een veel kortere reistijd omdat die een snelle treinverbinding hadden (scheelde een uur enkele reis, dus 2 uur op een dag, dat vind ik geen goede treinverbinding, en voorbij Emmen ligt er niets aan spoorlijn).

   Verwijderen
  2. Ik ben sinds ik hier woon niet meer met die trein geweest, maar weet wel dat het vroeger, toen het nog ns was, veel slechter was.
   Als ik toen vanuit het westen naar Ommen ging, moest ik in Zwolle 55 minuten op mijn aansluiting wachten

   Verwijderen