Volgers

zondag 4 september 2022

nazomeren

 

Ongemerkt is het een traditie geworden in de afgelopen maanden, op zondagmorgen pak ik een emmertje, mijn snoeischaar en een krukje (ja, mijn rug moet langer mee 😄), en ga ik de rozen in de voortuin langs, om alle uitgebloeide bloemen eruit te knippen.
Het resultaat hiervan is, dat de rozen nog steeds nieuwe knoppen vormen, en er steeds weer nieuwe bloemen open gaan. 

Zo met het zonnetje aan een strakblauwe lucht, en een prima temperatuur, leek het vanmorgen nog gewoon zomer te zijn. Maar als je goed kijkt, zie je dat het september is en de herfst eraan komt. Als je de foto hierboven aanklikt kun je het beter zien, rechts van deze roos heeft een spin een mooi web gesponnen, en ze had een prooi gevangen.

Daar zat ze, lekker midden in haar web, in het zonnetje, te genieten van haar ontbijt. Dat vind ik echt zo'n voorbode van het najaar, opeens overal spinnenwebben.


Andere rozen hebben inmiddels al rozenbottels gevormd. Die hebben kleuren die bij de herfst horen. Tussen de rozen door staat her en der lavendel, dat was nu uitgebloeid, en heb ik vanmorgen gelijk ook gesnoeid.

Het najaar komt eraan, met kou en wind en regen, maar vandaag is het nog een heerlijke (na)zomerse dag, en daar ga ik van genieten, lekker buiten in de tuin.

Ik wens jullie allemaal een mooie ☀️dag!14 opmerkingen:

 1. Die oranje roos is echt mooi!
  Als het even kan doe ik iedere dag een rondje met een schaartje door de tuin om uitgebloeide bloemen te koppen. Voornamelijk van de eenjarige planten, zodat de bloei verlengd wordt. Maar zoals je al zegt: voor je rug is het niet het beste werkje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe ook vrijwel elke dag een rondje, maar dan vergeet ik vaak om ook even de voortuin te doen.

   Verwijderen
 2. Je rozen staan er nog mooi bij :) onze roos is op zijn retour, maar heeft het mooi gedaan. Hier is het nu 31 graden en eerlijk gezegd mag het van mij wel wat minder. Maar ik heb een heel goed moestuinseizoen gehad :-) Ach elke seizoen heeft wel zijn charme. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, ik zou niet graag wonen in een land zonder echte seizoenen, al is vocht en kou niet fijn voor mijn lichaam, de natuur is prachtig en gezellig binnen zitten met de regen kletterend tegen de ramen, heeft ook wel wat.

   Verwijderen
 3. het was vandaag bloedje heet, maar nu zie ik wat spettertjes op m'n raam....
  Mooi die roos!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de bloemen van rozen prachtig, maar ik houd ab-so-luut niet van planten met doorns. Aanvankelijk dachten we alle rozen weg te doen, maar met zulke mooie kleuren mogen ze blijven 🌹😊

   Verwijderen
 4. Met een krukje in de tuin is voor mij misschien ook niet zo'n slecht idee. Of een kussentje voor de knieen bij het onkruid weghalen. Je rozen staan er nog mooi bij. De spinnenwebben zijn kunstig en een echte aankondiging van de herfst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat altijd graag gedaan, niet gebukt werken maar gewoon gaan zitten, op zo'n knielkussentje of een klein krukje. Ik wil mijn rug graag in orde houden.

   Verwijderen
  2. Ik zat altijd op m'n kont op de grond.
   Ouwe broek aan.

   Verwijderen
  3. Dat vind ik net een beetje te hard zitten, krijg je een houten kont van 😉

   Verwijderen
  4. Ik heb dan ook iets meer kont dan jij.

   Verwijderen
 5. Ja, snoeien doet bloeien..., zeggen ze! En je hebt er duidelijk plezier in. Je zit ook in een hele leuke opbouwfase van je tuin!
  Ik vond dit jaar de spinnen al vroeg, maar vind het niet erg. Het zijn nuttige dieren en ik stoor me er niet aan.
  Maar het is zeker te merken dat de herfst eraan komt. En toen het zo erg warm was, leek me het heerlijk. Maar nu mag het van mij toch nog wel even nazomeren...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spinnen stoor ik me ook niet aan, ik vind het prachtig hoe ze een web maken. Ik keek helemaal niet uit naar de herfst qua vocht en temperatuur, maar ik vind het wel altijd weer een gezellige tijd, als je het in huis weer gezelliger maakt. Buiten donker zodat je binnen "moet" zitten, breiwerkje in de hand, kaarsjes aan, dat heeft ook zeker wel weer wat.

   Verwijderen