Volgers

zondag 14 augustus 2022

Bed & Breakfast geopend

 Afgelopen vrijdag was het precies een jaar geleden, dat wij de sleutel van ons huis kregen. Ja, DE sleutel, want er was maar 1 sleutel van de voordeur 😉. 
Wat een perfecte timing om juist op die dag, 1 jaar later, onze Bed & Breakfast te openen!

Nee, niet allemaal gaan vragen om het adres en de tarieven, want onze B&B is niet geschikt voor mensen, maar voor insecten, een heus insectenhotel!

Ik ging in tuin en schuur op zoek naar materialen die ik zou kunnen gebruiken voor de bouw van ons hotel.

Deze stond op 2 bloembakhaken tegen de schutting. Het is een onderdeel van een workshop die we ooit gaven bij ons in de bouwmarkt. 
Dit is de andere helft, die zat eraan vastgeschroefd. Je kon het geheel uitklappen, het rechter deel werd dan tafelblad, het linker deel was de poot die dat blad ondersteunde. En in het gedeelte aan de muur pasten dus drank en glazen.
Nooit als zodanig gebruikt 😉 maar het muurgedeelte had ik dus al wel als decoratie een plekje gegeven. Erin stonden 2 insectenhotelletjes en een voederhuisje, die we in onze verrassingstuin vonden. Zo troffen we het voederhuisje aan, bungelend aan de takken van de blauwe regen:
Haha, de takken waren er doorheen gegroeid, zo hadden de vogels er natuurlijk niets aan.

Verder gebruikte ik deze 2 palen, waar ik het muurgedeelte op zijn zijkant op heb vastgeschroefd. Deze palen horen bij al het hout dat achter in onze tuin tegen een boom leunde vorig jaar:

Bakstenen met gaten erin, die hebben we op diverse plekken in onze tuin opgegraven. En links zie je zo'n bouwblok dat volgens mij in de zeventiger jaren heel populair was om tuinmuurtjes van te maken. Hij stond bij ons in de voortuin, tegen het huis aan, vraag me niet waarom! Onder een berg grond troffen we heel veel dakpannen aan, daarvan liggen en staan er nu een paar in het hotel. 
Het dak van het hotel heb ik gekocht. Ik twijfelde tussen rood en groen, appte Sanne deze foto, en ze koos precies wat mijn voorkeur ook had: rood.
Ik had vast wel een dak kunnen maken van houten plankjes, maar dat vond ik toch wat saai worden. Je moet voor zo'n hotel onbehandeld hout gebruiken, hooguit mag je het in de (natuurlijke) olie zetten, omdat bijvoorbeeld de geur van verf de insecten schijnt te weerhouden om het hotel in gebruik te gaan nemen.

De hotelletjes die al in de tuin stonden, heb ik leeggemaakt, een deel van de inhoud was prima geschikt voor hergebruik, en ik vulde het wat aan. Daarna werden ze vastgemaakt aan de zijkant van het hotel, samen met het vogelhuisje.
En toen kon het "decoreren" van de ruimtes gaan beginnen. 

Van een aantal bakstenen zette ik er steeds 2 met exact dezelfde gleuven achter elkaar. Zo zijn de gangetjes voor de insecten dubbel zo lang, geheel de wens van sommige insecten voor het leggen van hun eitjes.


Bij deze deed ik dat juist niet, ik heb er gedroogde bladeren en mos achter gestopt. Schijnt dat dat weer de voorkeur heeft van o.a. vlinders. 

Tja, en toen waren er nog wat vakken leeg, maar hadden we daar niet de juiste vulling voor. En wat doe je dan op een warme (tropische) vrijdagavond? Precies, dan ga je heerlijk wandelen in het bos! Wat was het er rustig en koel, we hebben genoten van de wandeling, en sprokkelden her en der wat spulletjes mee, zoals stukjes boomschors, gedroogde bladeren, mos en
 dennenappels (die laatste zijn zeer geliefd bij vlinders, rupsen, oorwurmen en lieveheersbeestjes). Om te voorkomen dat de dennenappels er weer uit vallen, deed ik daar een stukje gaas voor.
Wat touw gespannen voor de boomschors, zodat dat ook allemaal blijft liggen waar het ligt.
Bij thuiskomst alles een plekje gegeven, haha, we hadden onderschat hoe groot ons hotel is, we hadden echt te weinig materiaal verzameld 😒. Dus "moesten" we de volgende dag nogmaals naar het bos (wat we sowieso al van plan waren geweest, want het is gewoon heerlijk om nu in het bos te wandelen).

Begrijpen jullie hier nu iets van? Die vonden we dus ook in het bos. Waarom zou iemand een kerstboomhanger in het bos achterlaten? We hebben hem maar meegenomen, want een dier zou zich hier toch lelijk aan kunnen bezeren als het er per ongeluk op zou gaan staan. 

Tenslotte deden we nog wat aankopen, we wilden ook wat terracotta potjes ondersteboven ophangen, gevuld met stro, ook dat is zeer geliefd bij o.a. oorwurmen.

En zo ziet ons insectenhotel er uit:

Totale kosten: nog geen € 10,00 (voor het dak, de terracotta potjes en het stro).

We gaan eromheen allerlei planten zetten, die insecten aantrekken. Maar dat gaan we ergens in september doen, dan is de hitte wel over (en de droogte?), en hebben de planten nog de tijd om goed aan te slaan voordat het koud wordt. We hebben al een lijstje gemaakt, welke planten we er willen zetten, een deel wordt verplaatst vanuit elders in de tuin, een deel gaan we halen in het tuincentrum.

Fijne zondag allemaal!


13 opmerkingen:

  1. Hey Anja,
    Wat mooi gemaakt zeg. En erg goed voor de natuur. Mooi gedaan. Doe het rustig aan in deze warmte vandaag. Fijne dag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Emily, dank je wel! Rustig aan? Nee joh, ik ben een grasveld aan het afsteken (we willen het gras eruit en planten erin, en doordat het al zo lang droog is, kan ik nu de graslaag er zo vanaf steken!). Jij ook een fijne dag verder!

      Verwijderen
  2. Als ik een insect was zou ik het wel weten, dan nam ik voor onbepaalde tijd mijn intrek in jullie hotel. Wat een luxe voor een heleboel beestjes!
    Het lijkt mij heerlijk nu in het bos, jullie boffen.
    Al dat water, dat wij hier hebben kan mij niet bekoren, ik ben geen
    watermens en kom er nooit.
    Maar de bossen en de hei, prachtig!
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zoals ik eerder deze week al schreef, ik voel me een bevoorrecht mens, het is heerlijk om bos en heide vlakbij te hebben (ik heb niets met water en/of strand, maar dat is natuurlijk persoonlijk).

      Verwijderen
  3. Jij kan ook echt alles he.
    Mag ik jou een keertje lenen?

    In Brabant vond ik ook eens een kerstbal in het park in een boom.
    Maar de jouwe is veel mooier.
    Misschien is er eens een speurtocht geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn moeder zei altijd: kan niet bestaat niet. En als ik er nu over na denk, is dat precies hoe ik in het leven sta.
      Zou best eens kunnen dat die kerstbal van een speurtocht o.i.d. was. Hij lag aan de voet van een boom, tussen de echte dennenappels.

      Verwijderen
    2. Ja ik kon ook alles voor ik nix meer kon.

      Verwijderen
  4. Wat een geweldige B&B is dit geworden, dankzij jouw fantasie/creatief bezig zijn. Zo leuk!
    Wij hebben ook maar ene sleutel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk project. Daar zullen genoeg bewoners op af komen :)
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, het zoemt er al volop, en zag ook al een lieveheerstbeestje erop landen.

      Verwijderen
  6. wat ziet dat er mooi uit. wij hebben er ook een zelf gemaakt. we hebben in boomstammetjes gaten geboord en die zaten na twee weken al aardig vol. zo leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat schijnt heel erg goed te werken. Ik houd het idee achter de hand, voor het geval dat een gedeelte niet zo goed blijkt te werken.

      Verwijderen