Volgers

zondag 3 september 2017

steenrijk straatarm

Er is een nieuw tv-programma, het heet Steenrijk straatarm, en laat 2 gezinnen zien die een week van plek wisselen.
Gisterenavond heb ik de eerste aflevering teruggekeken.
Wil je het ook zien? Klik dan hier
Ik houd wel van dit soort programma's, en was benieuwd hoe deze nieuwe serie is.
Ik vond het heel leuk om naar te kijken.

De steenrijke, selfmade meneer Azizi, zoon van vluchtelingen, die zegt 7 dagen per week 19 uur te werken, veel geld maar geen tijd te hebben, komt er in die week achter dat het toch wel heel leuk is om wat tijd met het gezin door te brengen, naar een kinderboerderij te gaan en spelletjes doen.
Hij verdiept zich in hoe het andere gezin leeft, stelt serieuze vragen bij de voedselbank, en ook zijn vrouw pakt aan, schaamt zich dat ze een schaal met appels heeft weggegooid en gaat zelf jam maken.
Na afloop ontmoeten beide gezinnen elkaar en geeft familie Azizi een fles whisky aan de vader van het andere gezin, dhr. Rijkens. Hij verzamelt namelijk (lege) whisky-flessen.

Andersom gaat de familie Rijkens een week leven in het kasteel van de familie Azizi.
Ze krijgen de beschikking over een creditcard van de familie Azizi, die vrij te besteden is (maar wel graag met respect staat in het begeleidende briefje).
Aanvankelijk zijn ze al heel blij om een keertje eten te laten thuisbezorgen (pizza en patat), maar ze gaan steeds gemakkelijker om met de creditcard, vooral de vader, en geven in een week tijd zo'n 3500 euro uit! Ik vind dat niet, echt niet respectvol, en ook de vader geeft toe dat dat niet respectvol is.
Waar ze het aan uitgeven? Eerlijk gezegd geen flauw idee, ze gingen luxe kaasjes e.d. kopen en snoepzakken voor de kinderen, gingen naar Plopsaland, namen daar ook een jaarabonnement, kochten kleding voor moeder, vader en de 3 dochters, vader kocht een sieraad voor moeder, maar echt, hoe ze aan 3500 euro zijn gekomen werd mij niet duidelijk.
En dan te bedenken dat de familie Azizi, die rond moest komen van de 60 euro die de familie Rijkens normaal gesproken per week beschikbaar heeft, maar liefst 12 euro overhield! Moeder Rijkens verdedigde zich door te zeggen dat bijvoorbeeld luiers veel geld kosten, en die had de familie Azizi niet meer nodig, hun 2 dochters zijn daarvoor al te groot.
Maar familie Azizi paste zich gewoon prima aan, kinderen pakten zonder problemen een huismerk pakjes sap toen papa uitlegde dat een A-merk teveel geld kost (een pak sap in plaats van kleine pakjes bedachten ze dan weer niet, haha, maar ze namen zelf gesmeerde boterhammetjes mee naar de kinderboerderij zonder te mokken, terwijl ze gewend zijn om ergens op een terras een luxe lunch te gebruiken).

Familie Azizi vroeg waarom familie Rijkens zoveel huisdieren heeft, en of ze dat geld niet beter kunnen besteden aan hun gezin. Moeder Rijkens legt uit dat dat duidelijk een cultuur-verschil is. Ja, dat kan, en ik vind het zelf ook heel belangrijk dat kinderen opgroeien met een dier waarvoor gezorgd moet worden, maar er waren een aantal volwassen katten plus kittens, dat kost allemaal wel wat.
Vader werkt niet (afgekeurd ivm rugproblemen) en moeder zegt pas weer fulltime te kunnen gaan werken als de jongste dochter op school zit. Huh, hoezo? Vader is fulltime thuis, dus er kan voor de kinderen worden gezorgd, dan kan moeder nu toch al wel op zoek naar fulltime werk? En wat ik eerlijk gezegd niet begrijp, ze waren al 3 jaar niet uit eten geweest (vind ik niet schokkend lang maar ok) omdat daar het geld niet voor is, maar jongste dochter is toch echt jonger dan 3 jaar. Waarom zet je een derde kind op de wereld als je al niet in staat bent om financieel goed te zorgen voor de 2 kinderen die je al hebt?

Vader Rijkens zegt dat hij gerust droog brood eet als de kinderen maar goed gevoed kunnen worden. Ze krijgen eten van de voedselbank, ze krijgen kleding en speelgoed via een stichting, ze krijgen naar mijn mening echt heel veel, het huis staat echt stampvol, maar veel meer dan hangen op de bank doen de ouders volgens mij niet. Ja, samen eten maken, en dat heeft met name meneer Azizi die week wel geleerd, dat tijd met je gezin doorbrengen heel belangrijk is. Hij heeft echt iets geleerd van die week, maar ik denk dat de familie Rijkens gewoon op dezelfde weg verder gaat.

Ik zou tegen de familie Rijkens willen zeggen: ga eens aan de slag!
Mest je huis uit (een huis hoeft niet naar kat te ruiken, maar als alles zo stampvol staat kan het niet voldoende worden schoongehouden). Er liggen zonder twijfel heel wat speelgoed en kleding en andere spullen die niet (meer) nodig zijn. Kijk wat je daarvan kunt verkopen (via Marktplaats of een lokale site), of wat je bijvoorbeeld kunt ruilen (in veel wijken zijn tegenwoordig FB-ruilpagina's).
Laat moeder nu op zoek gaan naar fulltime werk. Daarmee komt er meer geld binnen.
Vader is weliswaar afgekeurd ivm zijn rug, maar hij kan bijvoorbeeld best thuiswerk gaan doen, dan is hij thuis om voor de kinderen te zorgen en komt er toch wat extra geld binnen.

Ik ben best benieuwd naar de volgende aflevering.

Hebben jullie het programma gezien? En hoe kijken jullie er tegen aan, ben je het met mij eens of zie jij het allemaal heel anders? Ik ben oprecht naar hoe andere mensen hier naar kijken, maar vraag op voorhand om graag respectvol met elkaars mening om te gaan.


2 opmerkingen:

  1. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt... en ik ga vanavond kijken!
    Dankjewel voor de tip en groetjes v. Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan, ben benieuwd wat je er van vindt!

    BeantwoordenVerwijderen