Volgers

donderdag 29 augustus 2024

Kleur bekennen (of ontdekken dat ze verschillen 😁)

 Ik kreeg van Marlien een reactie op mijn vorige berichtje. Ze kon de roze letters moeilijk lezen op de lila achtergrond.

Huh? Lila achtergrond? Op mijn laptop heb ik inderdaad wel een lila achtergrond, maar het middelste deel, waar de tekst en foto's staan, is wit. Bij mij staken de roze letters dus duidelijk af.

Uit verdere reacties ontdekte ik, dat mijn blog er anders uit ziet als je het bekijkt op je telefoon dan als je het bekijkt op een laptop/vaste pc.

Okay, een mens is nooit te oud om te leren!! Daar heb ik echt nooit bij stilgestaan.
Ik heb mijn blog zelfs nooit bekeken op mijn telefoon 🤭.

Nou, toch maar eens doen. En weet je wat ik nu zo raar vind? Ik krijg helemaal geen lila achtergrond! Ik krijg een inktzwarte achtergrond, waar de roze letters duidelijk tegen afstaken, en dus goed leesbaar waren.
Toch heb ik de kleur van die tekst maar even aangepast, naar dezelfde kleur die ik nu gebruik. Want het is heel vervelend als je door kleurgebruik iets niet goed kunt lezen.

En toen ben ik even verder gaan scrollen, en ontdekte ik nog meer vreemde zaken. 
Ik probeer de kleur van de tekst altijd een beetje in de buurt te laten komen van de kleuren op de foto's in dat bericht. Maar.... ik ontdekte dat die kleuren op mijn telefoon echt heeeeel anders uitzien.

Zo wordt een gedempte blauw-groene tekst op mijn telefoon opeens een gifgroen. En een zachtgeel wordt opeens kanariegeel. Linkjes, zoals in het begin van dit bericht die naar Marlien, krijgen een andere kleur dan de rest van de tekst, enzovoorts, enzovoorts.

Hm, eens even zien hoe dat bij jullie blogs zit. Dan krijg ik bij bijna iedereen een antracietgrijze achtergrond, met witte letters. Ongeacht hoe jullie blog eruit ziet op mijn laptop. Bij de meesten dus duidelijk, maar saaier dan op de laptop. (en Marlien, jouw blog knalt van mijn telefoonscherm, zo fel gifgroen dat het pijn doet aan mijn ogen, terwijl op mijn laptop jouw blog een heel mooie kleur groen toont).

Nou, schiet mij maar lek! Ik weet hoe ik de kleuren instel op mijn laptop, maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat het op een telefoon anders wordt weergegeven. 

Ik denk, dat ik maar gewoon met de kleurtjes blijf spelen zoals ik gewend ben. Maar dan na publicatie wel even op mijn telefoon check, hoe het er daar uit ziet. Alhoewel, dat heeft weinig zin, als ik een zwarte achtergrond krijg, en anderen een lila. Hm, iemand een idee hoe het kan dat we verschillende kleuren krijgen als achtergrond? En waar je dat eventueel kunt instellen? Suggesties zijn welkom!

dinsdag 27 augustus 2024

Aanpassingen aan breiwerk, en in huis

 Ik vind het altijd leuk om rond te kijken op Ravelry, Instagram, Pinterest en om handwerk gerelateerde filmpjes op y.outube te bekijken. En dan kom ik soms een idee of een patroon tegen, wat ik wil gaan gebruiken.

Zo kwam ik laatst een patroon tegen met de naam Hello from my Colors Crop (by Jessie Maed Designs). Hier een plaatje van de projectpagina op Ravelry:

Vaste lezers begrijpen direct waarom me dit zo aansprak: (all over kleurwerk 🥰.

Ik keek eens tussen mijn voorraad garens, en ik besloot dit truitje te gaan breien, maar dan wel met een flink Anja-sausje er overheen!

Ik koos in eerste instantie voor deze kleuren. Het Sterk garen had ik al eens besteld voor een ander patroon, de Onion garens waren restanten van een andere trui. 

Ik maakte een proeflapje, niet voor de stekenverhouding maar om te zien of de combinatie van kleuren zou uitpakken zoals ik wilde. Ik vond het antraciet te hard, het geel teveel afsteken, en besloot voor het bruin te gaan. Dus hier brei ik de trui nu mee:

Ik tekende de chart zoals ik die wilde in mijn handwerkboek:

En vulde de volgende 2 pagina's met nog meer patroontjes en berekeningen. 

Ik brei de trui namelijk met Aran weight garens, vrij dik dus, terwijl het patroon is ontworpen voor fingering weight. Dus ik heb veel minder steken op de naald dan in het patroon staat aangegeven, en daarmee moet ik ook omrekenen hoe ik uitkom met de patroontjes. Ik vind het een heerlijk werkje om te doen!

Vorige week heb ik de trui op de naald gezet. Ik brei zo af en toe er aan, geen haast mee, want dit wordt een warme wintertrui. En tussendoor werk ik aan andere dingen. Zo breide ik afgelopen weekend 2 paar sokken als testknit.
De trui wordt ook een stuk langer, want crop, nah, dacht het niet, ik word binnenkort 59 🤭.

In september hoop ik jullie veel te mogen laten zien van wat ik de afgelopen periode testte. Dan worden de patronen gepubliceerd, en mogen we onze eindresultaten (eindelijk) tonen. Er staan al 4 berichtjes klaar 😀.

Sanne's zomervakantie is weer voorbij. Jammer, want het was gezellig! 
We zijn thuis gebleven. Ik had nog wel voorgesteld om bijvoorbeeld ergens een huisje te huren, dan is Sanne er even uit. Voor mij maakt het niet uit waar ik zit/lig 😉.
Maar voor Sanne hoefde het niet. Ze vond het wel prima om lekker thuis te zijn, soms wat klussen, soms wat luieren.
We hadden dan toch sowieso erg dicht in de buurt moeten blijven, want inmiddels blijk ik ook al bijna niet meer in de auto te kunnen zitten (5 weken geleden ging dat nog goed, met de rugleuning een stukje achterover, reed Sanne me toen nog naar een ander ziekenhuis op en neer, zo'n half uur rijden hier vandaan). 
Inmiddels is het haast onmogelijk om me nog door het huis te verplaatsen. Ons huis is levensloop-bestendig, met badkamer en mijn slaapkamer op de begane grond. Maar ik had bij aankoop 3 jaar geleden niet gedacht, dat dat nu al belangrijk zou zijn!
Ik heb nu hulp om bijvoorbeeld naar de badkamer en toilet te gaan.
Nee, geen verpleegster in huis hoor, maar deze twee:

Zijn ze niet flitsend?! Tja, ik dacht toen ik ze bestelde: doe eens gek, niet saai zwart of grijs, maar een kleurtje. En ik kon kiezen uit felrood, donkerblauw of turquoise. 
Zie je die reflector achterop? Komt hopelijk in de toekomst nog wel van pas.
Voor nu gebruik ik ze binnen in huis.
Ik zou graag weer eens een stukje wandelen, heb het wel geprobeerd met de krukken, maar mijn rug was het er absoluut niet mee eens!
Dat viel wel tegen (had me er wel een beetje op verheugd), maar het is wat het is.
En ooit, een keer, word ik ingepland voor de operatie. En ooit, een keer, zal ik weer buiten kunnen wandelen. Maar nu even niet, nu ga ik maar weer rondkijken op de social media, en brei ik af en toe verder aan mijn trui.

Fijne dag allemaal!
 





zondag 25 augustus 2024

Testknit van sokken en wat een storm!!

Vrijdag ontving ik een mailtje van Ineke, van Lunasterknit. Zij heeft een y.outube kanaal en had een oproepje gedaan, of mensen een testknit wilden doen, voor een sokkenpatroon dat zij heeft ontworpen.

Aangezien het een patroon is waarbij je minimaal 2 kleurtjes gebruikt, en ik het er erg leuk uit vond zien, had ik me aangemeld. Ik heb tenslotte alle tijd (vrijdag nog contact gehad maar nee, er is nog geen datum bekend voor de operatie 😢).

Ik ben uitgekozen! Heel blij mee! Wat mij niet was opgevallen aan de sokken die zij liet zien in haar filmpje, is dat het een patroon is voor 6-ply sokkenwol, dus dikker dan het standaard 4-ply.

Oei, daar heb ik wel wat van op voorraad, maar dat is allemaal veelkleurig, en ik dacht dat dat misschien niet zo geschikt zou zijn om te gebruiken.

Dus ging ik voor de garens die je hier boven ziet, Durable Soqs (Cypress, dat is het effen groen, en Tweed Golden Olive) en een bruin restje Mayflower . Uiteindelijk heb ik trouwens de effen Golden Olive rechts op de foto niet gebruikt.
Ik breide de sokken met dubbele draad, hoofdkleur het groene garen.

Tja, dubbele draad en maat S, dat ging super snel. En wat een heerlijk paar sokken heb ik er bij! Door de dubbele draad heerlijk warm, de pasvorm is perfect, en de kleurtjes maken het heerlijk herfstige sokken 🍂🍁.

Vanmorgen heb ik besloten nog een paar te breien, nu wel met 6-ply garen. Zo kan ik het patroon nogmaals testen, nu met het soort garen waarvoor het patroon werd geschreven.

Ik ga een rest Lana Grossa Meilenweit Twister gebruiken. Kleurnummer 9432. Ik heb 60 gram, hopelijk kom ik daarmee uit! En voor de CC gebruik ik dan Drops Fabel kleur 105. Die kleur zit ook in het Lana Grossa garen, dus ik verwacht dat het wel grappig wordt.

Helaas, ik kan jullie nog niet de afgemaakte sokken laten zien, de testknit loopt tot 20 september, het patroon zal kort daarna wel worden gepubliceerd. Maar ik zal alvast een berichtje maken over de sokken. Zodra het patroon wordt gepubliceerd, kan ik jullie dan de sokken laten zien. En mocht ik rond die tijd eindelijk zijn geopereerd, dan hoef ik me geen zorgen te maken of ik wel berichtjes kan typen 😀.

Hadden jullie trouwens gisterenavond ook zulk stormachtig weer? Het duurde misschien een kwartiertje, maar wat ging het hier tekeer!!! De A28 bij Spier was geblokkeerd doordat er bomen over de weg lagen (met een auto eronder, gelukkig is de bestuurder slechts licht gewond geraakt). Hier stonden de bomen flink heen en weer te schudden, en we zagen de ene na de andere dikke tak als een luciferstokje afbreken. De meeste takken bleven wel hangen in de bomen, door al het blad haakte het allemaal in elkaar. Momenteel zijn ze druk bezig om al die takken uit de bomen te halen. De takken worden in de berm gelegd, ik vermoed dat er morgen een versnipperaar langs komt om ze te verwerken. Gelukkig hebben wij en alle buren geen schade opgelopen.

Nou, ik ga straks weer lekker aan de brei. Ik wens jullie allemaal een fijne zondag verder!

 

zondag 18 augustus 2024

Blij Ei!

  Dat blije ei, dat ben ik! Waarom? Nou:
* afgelopen week was het warme weer erg prettig voor mijn fibromyalgie
* daardoor kon ik relatief veel uurtjes "zittend" doorbrengen
* en dat betekende dat ik de testknit kon doen en (op een halve mouw na) afronden (helaas vandaag weer een dagje plat dus die mouw moet even wachten)


* de testknit brei ik met 3 garens, en 2 daarvan had ik nooit eerder gebruikt; hoofdkleur lichtgrijs en het blauwgroene garen zijn Du Store Alpakka Sterk (40% finest alpaca, 40% merino wool, 20% nylon) en wat is dat een ontzettend fijn garen om mee te breien. Het is ontzettend zacht, terwijl het wel aan elkaar klit zoals rustieke garens doen. Die garens waarmee je gemakkelijk kunt steek-en omdat de draadjes heus wel op hun plek blijven zitten, en die ervoor zorgen dat het gebreide kledingstuk winddicht wordt. Maar die voor veel mensen niet prettig voelen op de blote huid. Daar vind ik dit garen dan een uitstekend alternatief voor.

(hier nog even de garens die ik gebruikte)

* het patroon van de testknit blijkt een geweldige pasvorm te hebben, en ik ben dan ook zeker van plan dit vaker te gaan gebruiken in toekomstige projecten.
Ik heb, in verhouding tot de rest van mijn lichaam, vrij brede schouders. Truien met een ronde yoke passen prima bij mijn lichaamsvorm, maar blijken toch vaak te smal bij de schouders. Dan moet ik een maat groter gaan breien (wat bij mijn romp dan een veel te oversized resultaat geeft) of ik moet gaan omrekenen, zoiets als bij de nek maat A, dan meerderen voor maat B, dan na de yoke weer terug naar maat A, en dat pakt soms toch niet helemaal naar wens uit. Bij de mouwen moet ik dan vooral pas gaan minderen na de ellebogen, anders gaat de trui trekken.
Bij dit patroon heb ik niets hoeven aanpassen, 1 maat gebreid en het klopte helemaal! Okay, ik heb het lijf wat extra lengte gegeven, maar dat is omdat ik niet van cropped houd, en liever wat langere truien draag. Ik overweeg nu serieus om een aantal truien die in mijn kast liggen en toch niet helemaal een prettige pasvorm hebben uit te gaan halen en met het uitgehaalde garen en dit patroon nieuwe, goed passende truien te gaan breien. Ik vind uithalen geen enkel probleem, niet goed zittende truien vind ik een groter probleem, en bovendien heb ik zo twee keer lol van dezelfde wol 😀
* en 👑 (kroon) op de week was dat Sanne genoot van een welverdiende vakantie, en dat combineerde met klussen in huis. Ik kon natuurlijk haar niet helpen bij het klussen, maar wel met haar meedenken en -rekenen enz., en we hadden een super-gezellige week!

Helaas, voor wat betreft de testknit van afgelopen week: we mogen nog geen foto's plaatsen van onze afgemaakte truien, dat mogen we als het patroon wordt gepubliceerd, dus meer dan wat ik boven aan dit bericht laat zien, zal ik nog niet mogen tonen. De periode die wij als testers hebben gekregen loopt tot 20 september. Ik verwacht dat het patroon vrij kort daarna te koop wordt aangeboden. Dus helaas, nog een maandje wachten tot ik het resultaat mag laten zien.

Ach, ik heb in april/mei een testknit gedaan voor Jennifer Steingass, en dat mogen we ook nog niet overal publiceren, omdat de publicatie van het patroon steeds maar wordt uitgesteld. Aanvankelijk omdat ze bronchitis had, wat natuurlijk heel vervelend is, en heel begrijpelijk dat ze het toen niet zag zitten een patroon uit te brengen, want daar komen natuurlijk heel wat werkzaamheden bij kijken. Maar daarna is het eigenlijk gewoon stil gebleven. Ze is wel hersteld, maar er komt geen reactie op de herhaalde vragen over wanneer het wordt gepubliceerd. Mensen raken geïrriteerd, willen hun projecten laten zien op hun social media, maar dat mag dus niet.
Ik ga ervan uit dat ze nog zeker een maand zal wachten, want dit is een patroon voor een wintertrui, dus wel logisch dat ze dat niet in de zomer publiceert, maar het is natuurlijk wel zo beleefd om je testknitters dat dan even te laten weten. Ach, ik merk het wel wanneer ze publiceert. Voor mij een voordeel 😉: mocht ik in september, in de eerste periode na de operatie, niet in staat zijn om te breien, heb ik toch wat om jullie te laten zien! Nou, zie je wel, zo word je vanzelf wel een blij ei!! (en nee, ik weet nog altijd niet wanneer de operatie wordt uitgevoerd, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben!).


donderdag 15 augustus 2024

Fit zijn en blijven

 Ik weet het, ik schreef dat ik echt - echt - echt eerst mijn trui op naalddikte 2,5 wilde af breien, voordat ik ergens anders zou beginnen. Maar..... 

...... als je 3 dagen en 4 nachten achtereen niets anders kan dan plat liggen, beetje naar het plafond liggen staren, dan staan je gedachten niet stil. 

Ik plaatste vrijdag en zaterdag nog wel berichtjes, maar die had ik al eerder gemaakt. Meer dan een druk op de knop was niet nodig, en dat lukte nog net.

De artsen hebben me op het hart gedrukt, dat ik moet zorgen dat ik zo fit mogelijk ben als ik word geopereerd, zowel geestelijk als lichamelijk.
Lichamelijk is dat lastig, ik heb natuurlijk geen beweging, dus mijn conditie is achteruit gevlogen. Ik let goed op dat mijn gewicht stabiel blijft, dat lukt wel, maar soms ben je geneigd uit verveling te gaan eten (snaaien), en zonder beweging moet ik minder eten dan ik gewoonlijk deed, willen de kilo's er niet aan vliegen.
Geestelijk? Tja, proberen er niet teveel over na te denken wat er allemaal fout kan gaan tijdens de operatie. En optimistisch blijven over de herstelperiode daarna (helpt niet mee dat de chirurg al heeft aangegeven dat hij verwacht dat ik aanzienlijk langzamer zal herstellen dan "gemiddeld" vanwege de fibromyalgie).
En ook optimistisch blijven over de verslechtering die tot aan de operatie blijft doorgaan. Als ik terugdenk aan hoe het ging, toen ik moest stoppen met werken, en kijk naar hoe het nu is, gaat het toch wel erg snel achteruit. De zenuwen raken steeds verder bekneld, en dat voel ik. En ook andere zenuwen raken bekneld, dus ik heb dezelfde klachten gekregen aan mijn linkerzijde.

Tijdens die dagen plat liggen, bedacht ik dat ik niet goed bezig ben, als ik mijzelf nu min of meer opleg, dat ik eerst een bepaald breiwerk moet afmaken. Het breien is zo goed als de enige ontspanning en afleiding die ik nu heb, en daar moet ik dan toch gewoon zo veel mogelijk van genieten?!

Dus toen ik maandag weer kon opstaan, en kon "zitten", en de fibro zich wat koest hield door het warme weer, en ik ook nog eens een mail binnen kreeg van een ontwerpster, dat zij o.a. mij had gekozen voor haar testknit, besloot ik dat die trui lekker bleef liggen, en ik een swatch zou gaan breien voor de test.

Ik had me al een tijd geleden aangemeld bij deze ontwerpster, en had al foto's gezien van het ontwerp waarmee ze bezig was. Ik heb mijn garens tegenwoordig in een kast op mijn slaapkamer (afgelopen winter al gedaan, toen ik steeds meer moeite kreeg met trappen lopen). En vanuit mijn bed had ik dus al bekeken, welke garens ik zou gaan combineren, mocht ik worden uitgekozen om dat ontwerp te testen.

Ik had de twee grijze garens en het blauw-groene gekocht om een Vintersol te gaan breien (een ontwerp van Jennifer Steingass). Maar nu besloot ik dat ik die voor dit ontwerp zou gaan gebruiken, en daar okergeel aan zou toevoegen.

Dus maandag breide ik, tijdens één van de warmste dagen van het jaar, een swatch met warm wintergaren. Ik breide deze met lange draden aan de achterkant:

Op die manier brei je alleen maar rechte steken, zoals je ook doet in het ontwerp, een trui op de rondbreinaald. Het kreeg een wasbeurt in Eucalan, en natuurlijk was het binnen de kortste keren droog. Mijn stekenverhouding is 22 steken x 20 toeren, het patroon vraagt om 22x24. Ik vind het prima, de lengte is bij dit ontwerp eenvoudig aan te passen, mochten armen en/of lijf wat te kort blijken te worden.

Dinsdag en woensdag profiteerde ik ook van de warmte, ik zette de trui op en heb op beide dagen steeds wat kunnen breien. Op naalddikte 3,75 gaat het snel!

De yoke is inmiddels af. Gelukkig is dit een all-over kleurenwerk, dus geen saaie effen stukken tricotsteek breien. Alhoewel dat natuurlijk op deze naalddikte wel mee zou vallen, er geen veel minder toeren in elke centimeter breiwerk.

Ik hoop dat ik de komende dagen ook goed genoeg ben om van tijd tot tijd wat te breien, want het is een heerlijk breiwerk om te doen. Ik geniet er echt van om dit te breien, en dat is belangrijk voor dat stukje geestelijk fit zijn!






zaterdag 10 augustus 2024

Uithalen en opnieuw beginnen

 

Ik was al best een eind op weg met de effen delen van de mouwen.
Ja, mouwen, want ik brei ze tegelijk. 
Maar ik vind het zo lelijk!!

Het is vreemd dat in het lijf het kleurwerk nog doorloopt, terwijl het in de mouwen abrupt stopt. En nu ik een stuk eraan heb gebreid, weet ik dat ik dit echt niet wil!

En dus zit er maar één ding op:

Ik ga het patroon dat in het lijf wel doorloopt, min of meer namaken op de mouwen. Dan blijft er waarschijnlijk nog een kort stukje effen blauw over, onder aan de mouwen. Dat is prima.
Er zit best wat breitijd in, saaie tricotsteek in 1 kleur op naalddikte 2,5, maar het 
lijkt me een stuk beter dan dit afbreien, wetende dat het me niet bevalt. 
En ach, ik heb toch niets anders te doen 😉😂.

Voor de ontwerpster maakt dit niet uit, zij wilde vooral weten of het ontwerp klopte t/m het splitsen voor lijf en mouwen. Ze hoeft geen foto te ontvangen van de trui, exact volgens patroon gebreid. Als dat wel zo was, had ik de trui eerst volgens patroon afgemaakt, en het daarna uitgehaald en veranderd. 

Ik wens jullie allemaal een fijn weekend, voor de zon-aanbidders komen er een paar mooie dagen aan, degenen die niet houden van de warmte wens ik veel sterkte.


vrijdag 9 augustus 2024

Tips & Trucs 2

 Het is alweer tijd voor de Tips & Trucs vrijdag die Elizabeth organiseert.

Tja, dit is een handwerkblog, dus ik kies maar weer voor een handigheidje dat te maken heeft met handwerken.

Deze keer een tip over  het  afkanten van breiwerk:

Vaak staat in een patroon over het afkanten: kies een rekbare wijze van afkanten (stretchy bind-off). Op y.outube zijn er heel wat filmpjes te vinden, met allerlei technieken waarmee je zorgt dat je boord niet een te strakke rand krijgt. Maar, vaak vind ik dat nog best omslachtige technieken. Terwijl het veel eenvoudiger kan:

Gebruik een veel dikkere naald

Stel je hebt gebreid met naalddikte 2,5 of 3, en moet nu je boord gaan afkanten. 
Neem dan een naald met dikte 4,5 of 5 en brei vervolgens daarmee je steken. 
Dus insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan - dat herhalen - de eerste steek over de tweede steek halen

Je breilussen worden door die dikkere naald veel ruimer, waardoor het boord een nette, niet te strakke rand krijgt.

Wat je ook kunt doen, is afkanten met een (dikke) haaknaald. In plaats van de rand te breien, haak je in elke steek een losse. Ook hiermee krijg je op een eenvoudige manier een nette maar niet strakke rand aan je breiwerk.

Het bovenstaande spreekt voor zich, maar een berichtje zonder foto is wel wat saai, dus hierbij een foto van het breiwerk waar ik me nu doorheen ploeter:

Heel leuke testknit, maar de mouwen en panden hebben onderaan effen stukken, en oh wat is het saai om met één kleur in tricotsteek op naalddikte 2,5 te breien!!

Maar ik weet dat, als ik het nu niet af brei, dit in een hoek verdwijnt en ik de trui nooit meer zal afmaken, dus ik zet even mijn tanden op elkaar, en zoek maar wat leuke (brei)filmpjes op op y.outube terwijl ik hieraan brei.

maandag 5 augustus 2024

Van de bloemetjes en de bijtjes

 

Een maandje geleden breide ik de Secret Garden sokken. Ik vond ze wel leuk geworden met garen dat wat in kleur verloopt, maar toch ontbrak er iets....

Wat in het patroon eigenlijk niet zo opvalt, is dat er niet alleen takjes met blaadjes in het patroon zitten, maar ook bijtjes. Zo zagen de sokken er aanvankelijk uit:

De bijtjes vielen nauwelijks op. Ik probeerde hoe het was als ik over de bijtjes heen zou mazen, maar dat vond ik niet mooi (gewoon vreselijk lelijk!):

Direct weer uitgehaald! Hm, wat dan? Misschien er tussen in mazen?
Hier ben ik wél tevreden mee, zo zie je de bijtjes wel, maar blijft het subtiel.
Ik heb alleen over de tussenliggende steekjes gemaasd, die aanvankelijk wit waren.

En dat maakt het een stuk levendiger. Grappige is, dat toen ik foto's ging maken, gisteren aan het begin van de avond, er heel wat gezoem te horen was bij de bloemen van de Passiflora. En de sokken werden goedgekeurd!! Hier nogmaals de foto waarmee dit blogje ook begint. Had je hem/haar gezien, links onderin, vliegend vanaf de bloem naar de sok?

EDIT: In de Stranded-groep op Ravelry plaatste ik een berichtje in het draadje met finished stranded works. En toen kreeg ik de vraag of ik ook de vogel nog een kleur ging geven. Zien jullie die? Op de foto hierboven tussen de 2 bijtjes in, zie je een vogelkopje. Snaveltje wijst naar links, rechts daarvan zie je het oogje (boven het blaadje). Het blijkt dat een deel van de mensen direct die vogel ziet, maar anderen het er gewoon niet in zien. Ik zie het wel, maar laat het zo, lijkt me niet mooi worden om die kleur te geven, en Sanne is het daar helemaal mee eens. De sokken zijn voor haar, dus zij beslist!





zondag 4 augustus 2024

Searching for King Sexred sokken

 Searching for King Sexred sokken. Ja sorry, ik heb de naam ook niet gekozen 😄.
Het is één van de twee patronen waaruit we konden kiezen voor de finale van SWC (Supersock World Championship).

Wat jammer dat het alweer is afgelopen! Ik vind het erg leuk om mee te doen aan SWC (en soms ook Sock Madness), niet vanwege het wedstrijdelement (ik ben totaal niet competitief) maar omdat je met een hele groep mensen breit aan dezelfde sokken, elkaar kunt helpen als iets niet duidelijk is, elkaar kunt aanmoedigen als de eindstreep in zicht komt, gewoon met elkaar kunt kletsen over het patroon en breien in het algemeen.

Voor dit laatste paar koos ik 2 groene garens uit, beide over gebleven na het breien van andere sokken:

Lana Grossa Meilenweit Seta (55% merinowol, 25% nylon en 20% zijde) als hoofdkleur
Durable Soqs als tweede kleur.
Er bleef weinig over:

Die laatste restjes verwerk ik in een kussenhoesje waar ik af en toe aan haak, gewoon een vierkant in mosstitch, met allerlei restjes sokkengaren. 

Het patroon werd donderdag bekend gemaakt. Ik zag het toen er al 6 uur voorbij waren (tja, de datum wordt vooraf bekend gemaakt, niet het tijdstip). Ik ging op het gemak garens uitzoeken, het patroon doorlezen, en bepalen welke motiefjes ik wilde breien. En vervolgens heb ik er af en toe, op het gemak, aan zitten breien. Maar stranded knitting (breien met meerdere kleurtjes per toer) is gewoon mijn favoriete breiwerk, dat vliegt altijd van mijn naalden. En dus waren ze gisterenavond al klaar. Ik verdiende 14 punten voor het Nederlandse team, dat betekent dat ik ben geëindigd als 4e-10e met dit patroon. In totaal hebben er dit jaar 712 breisters zich gekwalificeerd, en ongeveer de helft zal het andere patroon kiezen, maar toch, kon slechter, vind je niet? Ik verzamelde in totaal 49 punten:
1 voor de kwalificatie, 10 voor ronde 1, 12 voor ronde 2 en 3, ik sloeg ronde 4 over, en nu tot slot dus 14 punten. 

Ik vind dit een erg fijn en zeer compleet patroon. Duidelijk beschreven (in het Engels, maar eerlijk gezegd brei ik uitsluitend Engelstalige patronen, ik denk dat het erg wennen zou zijn om een Nederlandstalig patroon te volgen qua terminologie 😀).
Het patroon bevat heel veel charts, dat zijn teltekeningetjes met allerlei motiefjes.
Bij deze sokken was je helemaal vrij om zelf te kiezen welke motiefjes je breit, en in welke volgorde, zolang je maar 100 toeren breit over voet en been. 

Om het voor de moderators duidelijk te maken, moet je na elke 10 toeren een steekmarkeerder plaatsen. Nu heb ik heel veel leuke steekmarkeerders (zo fijn als je dochter weet waarmee ze je blij kan maken!!), maar die wegen best wel wat. Dat vind ik fijn als ze aan de naald hangen terwijl ik brei, maar niet handig om aan een sok te hebben hangen, dat lubbert de steken uit. Dus gebruik ik daar altijd kleine veiligheidsspeldjes voor. Die kun je ook nog eens duidelijk aan de zijkant van de sok laten uitsteken, zodat ze goed zichtbaar zijn op een foto. Dit was één van de foto's die ik maakte bij kunstlicht gisterenavond om mijn toeren te laten zien:

Ik vind zo'n gusset (zool van de voet) die naar buiten toe uitloopt erg mooi om te zien, maar bij mij komt het nooit goed uit, en worden de sokken altijd te groot!!

Bij dit patroon moet je ermee beginnen als je sok 12,5 cm korter is dan je voet.
Ik had het vooraf helemaal berekend, stekenverhouding klopte perfect, en tussendoor heb ik de sokken regelmatig gepast. En ondanks dat alles zijn de sokken te lang. GGRR, ik baal hier zo ontzettend van!!



Op deze foto kun je het goed zien, de sockblockers zijn precies mijn maat, en de hiel flubbert nog een beetje door... dan krijg je dus dit:

Ik kon 2 dingen doen: de sok weer helemaal uit halen tot halverwege het tweede motiefje (daar had ik niet veel zin in natuurlijk) of door breien, wetende dat ik uiteindelijk het eerste motiefje en de tenen weer uit moet halen, en vervolgens nieuwe tenen moet gaan breien. Dat is wat ik ga doen.
Vannacht had ik trouwens al een berichtje binnen van een testknitter van deze sok, een Australische ontwerpster, die tegen ditzelfde probleem was aangelopen. In het ontwerp lijkt dat effen stukje van de hiel niet te zijn meegeteld in de 12,5 cm gusset, dat klopt gewoon niet, want dat hoort er echt wel bij!! Ben toch heel benieuwd hoeveel breisters dit probleem ook zullen tegenkomen, erg jammer.

En dan slaat de twijfel weer toe. Waarom doe ik hier aan mee? Ik weet dat, met name door onze kleine maat voeten, er steeds weer problemen zijn met wedstrijdsokken. Ik vind patronen aanpassen echt geen probleem, maar bij zo'n wedstrijd moet je voldoen aan minimum eisen, en dat maakt aanpassen soms lastig. 

Ik weet dat er ook knit-alongs bestaan, maar dat betreft vaak zogeheten mystery KAL's, waarbij je vooraf dus niet weet, hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. En dat wil ik dus wél weten!!

Dus: weet jij waar er knit alongs (voor sokken) worden georganiseerd, waarbij je vooraf weet hoe de sokken er uit gaan zien, en waarbij je gewoon mee kunt doen, zonder lidmaatschappen of zoiets? Laat het me dan alsjeblieft weten. Het gaat mij dus ab-so-luut NIET om het wedstrijdgedeelte, daar houd ik niet van, maar om het met elkaar breien aan eenzelfde patroon, en dat met elkaar delen en samen plezier eraan beleven.

Ik ga de sokken eerst maar goed passend maken. Het liefste zet ik een nieuw breiwerkje op, maar ik weet dat, als ik de sokken nu niet direct in orde maak, ze ergens blijven liggen. Want dan heb ik er gewoon geen zin meer in om ze aan te passen. En daar zijn ze toch net iets te leuk voor!