Volgers

zondag 5 april 2020

voortgang Braidalot

Na het uithalen van de sokken, had ik gisterenmiddag deze bolletjes Durable Socks om mee aan de slag te gaan.
Helaas weer sokken vanaf het boord gebreid, ben benieuwd hoe de tenen van dit patroon zijn.

Ik heb al heel wat geleerd. De old-german opzet, die lijkt op hoe ik als kind leerde steken op te zetten, maar dan met een soort extra omhaal, waardoor de rand enorm rekbaar wordt. Super handig bij sokken!
Na het boord een Latvian braid, dat is dat gevlochten randje. Het heeft een soort 3D effect, heel grappig.
Daarna een heerlijk stukje met 2 kleuren breien, dat is en blijft toch wel mijn favoriet qua breiwerk.
Vervolgens nog een keer een Latvian braid (foto hierboven maakte ik tijdens het 2kleurenwerk).
En daarna brei je nog maar met 1 kleur, en ga je kabelen.
Gisterenavond lekker op de bank zitten breien, stroopwafel erbij, heerlijk!
En dit is hoe ver ik ben gekomen:

Volgens het patroon moet het been maar 15 cm lang zijn voordat je aan de hiel begint. Maar dat vinden we wel erg korte sokjes worden, dus ik brei het been gewoon wat langer.

Weer zo'n voordeel van cheerleader zijn.
Als je mee doet aan de wedstrijd, ga je niet vrijwillig extra tijd besteden aan bijvoorbeeld het langer breien van het been dan vereist is. Omdat je dan misschien geen plekje meer in je team hebt.
Zolang je als cheerleader maar op tijd je sokken af hebt, blijf je de volgende rondes ook de patronen krijgen, tegelijk met de deelneemsters aan de wedstrijd.
En op tijd betekent in deze ronde 2 binnen 2 weken, tenzij voor die tijd alle teams vol zitten.
En dat gebeurt die eerste rondes niet zo snel.

Ik zal dit even uitleggen voor diegenen die niet bekend zijn met Sock Madness. (dus als je daarin geen interesse hebt, hoef je de lap tekst hieronder niet te gaan lezen 😂).
De wedstrijd bestaat uit 7 rondes. Er zijn 26 teams (A t/m Z), en afhankelijk van het aantal aanmeldingen, beginnen die teams met X aantal leden. Dit jaar ligt dat op ongeveer 43 leden per team. Er doen dus ruim 1100 breisters mee aan de wedstrijd, en dan zijn er nog heel veel cheerleaders.
In ronde 1 zijn er per team 38 plekjes om door te gaan naar de volgende ronde. Voor die ronde is 2 weken tijd beschikbaar, tenzij alle teams al eerder vol zouden zijn. Ik weet niet of het ooit eerder is voorgekomen, maar na 2 weken waren er nog plaatsjes over! Dus in sommige teams zijn er maar 34 of 36 leden door naar de volgende ronde. In totaal zijn er nu geen 950 maar 925 breisters door naar de volgende ronde.
Ronde 2 duurt weer maximaal 2 weken, tenzij... Nu kunnen er 30 leden per team een plekje bemachtigen voor ronde 3. Dus zodra in alle teams er 30 breisters door zijn, is de ronde over.
Ik verwacht dat deze ronde ook weer gewoon 2 weken zal duren.
De teams worden ingedeeld op basis van de gegevens die de deelneemsters hebben opgegeven bij inschrijving. Er zijn nu eenmaal supersnelle breisters, die geen verplichtingen hebben zoals baan of huishouden, en die direct na ontvangst gaan door breien tot de sokken af zijn, zelfs al moeten ze daar een nacht voor op blijven! Dat zijn de echt fanatieke deelneemsters, die de wedstrijd graag willen winnen. Maar het overgrote merendeel doet mee voor de gezelligheid, voor het breien van patronen waar ze normaal gesproken misschien niet aan zouden beginnen, voor het leren van nieuwe technieken (waarbij je dan een heel team moderators en andere breisters hebt aan wie je vragen kunt stellen als je iets niet begrijpt). En veel deelneemsters hebben gewoon maar beperkte tijd beschikbaar om te breien, omdat ze een drukke baan hebben, een gezin hebben, of ze breien gewoon niet zo snel.
Om ook die deelneemsters een kans te geven, is dit systeem bedacht.
De supersnelle breisters worden met elkaar in team Z ingedeeld. Zo is het ook voor hun een echte wedstrijd. Want er is natuurlijk niets aan om een wedstrijd te winnen, als je geen echte concurrentie hebt.
Ik zat vorig jaar in team M, lekker in het midden. Ik schijn snel te breien, maar ik heb natuurlijk wel een baan en huishouden, dus ik kan niet 6 uur op een dag breien. Ik verwachtte eigenlijk niet eens in ronde 2 te komen, maar kwam tot ronde 4. Had zelfs nog een plekje voor ronde 5 kunnen bemachtigen, maar dan had ik 's nachts een stuk sok moeten uithalen en opnieuw moeten breien.
Ik moest de volgende dag natuurlijk gewoon werken, dus ik besloot dat niet te doen.

Nou, ik ga lekker naar buiten, de zon schijnt heerlijk, lekker wat in de tuin doen, en natuurlijk ook wat breien. Fijne ZONdag allemaal, stay safe!

4 opmerkingen:

  1. Wauw, jij bent echt wel ervaren met het breien van sokken.
    1, 2, hup en je hebt weer andere op de naald staan.
    Veel plezier met experimenteren, fijne zondag, wie weet kun je wel even buiten breien :) Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop nooit sokken, ik brei ze altijd zelf. Sokken worden vaak verkocht in maat 32-35 (net wat strak om onze voeten) of 37-42 (en dat valt weer veel te groot). Bovendien vind ik gebreide sokken veel fijner dragen. Ik heb altijd koude voeten, loop ook in hoog zomer niet op blote voeten, dus ik kan wel wat sokken gebruiken.
      Ja, gisterenmiddag hebben we heerlijk buiten in de zon gezeten, en ik heb 1 sok al bijna af. Vanavond even meten bij mijn dochter, ik moet alleen de teen er nog aan breien maar denk dat ik al een te lange voet heb gebreid (lol).

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Dat kun je wel zeggen. Ik zou zelf die gekleurde band er nooit in hebben gemaakt. Het kabelpatroontje is wel heel erg leuk, ik zou zelf gewoon vanaf het boord zijn gaan kabelen. Maar dat hoort bij de Sock Madness, je breit patronen die je zelf niet zo gauw zou hebben uitgekozen, met technieken die je nog niet kent. En dat is ook wel weer heel leuk, die Latvian braid, dat is dat gevlochten randje, had ik nog nooit gemaakt, en dat vind ik wel heel leuk, kan ook heel leuk zijn om tussen het been en boord 1 zo'n vlecht te maken.

      Verwijderen