Volgers

donderdag 16 april 2020

Corona

Corona, eigenlijk wilde ik het er hier niet over hebben. Dit blog is bedoeld om te schrijven over de leuke dingen in mijn leven. Maar, ik werk ook in een bouwmarkt. En in de afgelopen 4,5 week, waarin mensen moesten thuis werken, en werden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, is het absurd druk geweest in alle bouwmarkten in Nederland.

Ik was gisteren niet op tijd thuis, om de persconferentie te zien, maar heb die net toch eens terug gekeken. En er wordt enorm gehamerd op die app's. Eentje is bedoeld om te kunnen monitoren met wie je in contact bent geweest in de afgelopen weken.
Serieus? Ik begrijp dat een groot deel van de bevolking keurig netjes zoveel mogelijk thuis is gebleven, en dus echt precies kan vertellen wie zij in de afgelopen weken in contact zijn geweest, wellicht op minder dan 1,5 meter.
Maar wij zien elke dag honderden en honderden mensen, en nee, alle beschermende maatregelen zorgen er niet voor dat al die mensen keurig op meer dan 1,5 meter afstand van ons blijven!
Lijnen op de vloer, plexiglas om balie's en kassa's heen, hesjes met daarop de tekst "houd 1,5 meter afstand", het dragen van handschoenen, het helpt ons allemaal niet.
Het is best vreemd, we merken dat de klanten steeds meer gaan opletten, dat ze onderling die afstand bewaren. Ze houden afstand in de rij bij de kassa, zij wachten even op een ander in plaats van dat ze rakelings langs elkaar lopen door gangpaden enzovoorts.
Maar kennelijk worden wij als personeel niet gezien als mede-mens. Kennelijk horen wij bij het interieur, zijn wij machines die niet ziek kunnen worden. Een andere verklaring kan ik niet bedenken voor hoe klanten zich ten opzichte van ons opstellen.
Mensen die nog altijd betalen met contant geld en dat in je hand willen leggen, om het plexiglas heen duiken, op de vloer je aanraken of heel dicht bij je staan en ga zo maar door.
Het lijkt of mensen het gewoon niet willen begrijpen, als jij een stapje achteruit doet omdat de klant te dicht bij je komt, stapt die klant gewoon weer 2 stappen naar je toe, en maakt een opmerking "ik heb heus geen Corona hoor" (en dit is dan de keurige versie van wat wij naar ons hoofd krijgen).
Vreemde opmerkingen als "je kiest er toch zelf voor hier te werken" of "moeten jullie maar sluiten", en als je dan vriendelijk antwoordt dat de klant daar vast niet blij van zou worden, omdat hij/zij dan voor een gesloten deur had gestaan, krijg je een sneer na.
Opmerkingen als "ik had zin om er even uit te gaan, het is heus niet leuk hoor om de hele dag thuis te zitten", van klanten die een plaid of plantje of vaasje of fotolijstje kopen. Allemaal heel erg essentieel! 😏
Want dat is de reden waarom in Nederland de bouwmarkten open moeten blijven: wij zouden essentieel zijn. Argumenten die daarvoor worden gehanteerd zijn;
1: "je zult maar lekkage hebben" (nou, dan laat je de loodgieter komen, liefst een zzp-er die je daarmee weer aan inkomsten helpt; die heeft materiaal of kan daar aan komen).
2. je rookmelder zal maar stuk gaan
Serieus? Dus onze gezondheid is minder belangrijk dan die van de klanten? Natuurlijk is het vervelend als je rookmelder stuk gaat, natuurlijk is het fijn als je dan een nieuwe kunt kopen zodat je je beschermd kunt voelen. Maar dat kan ook online. Daarvoor hoef je niet bij ons in de winkel rond te lopen.
Zo'n app zal voor ons dus zinloos zijn. Hoe zouden wij moeten kunnen opnoemen met wie wij in contact zijn geweest?!

In België en Duitsland zijn de bouwmarkten gesloten. En is bijvoorbeeld de A.ction wel open, maar alleen voor de noodzakelijke boodschappen zoals persoonlijke verzorging. De andere schappen zijn afgeplakt, zodat klanten daar echt niet bij kunnen. Dat zou ik bij ons ook wel een oplossing vinden.
Alleen de gangpaden open waar de noodzakelijke materialen liggen. Of alleen op bestelling afhalen bij de bouwmarkt. Die optie bestaat al, klanten kunnen thuis online hun bestelling plaatsen, dan verzamelen wij hun bestelling en halen ze het even later op. Dat zouden opties zijn waarbij wij toch het essentiële deel van ons werk kunnen blijven doen, maar worden al die funshoppers geweerd.

Maar helaas, typisch Nederland, er wordt gekozen voor een compromis.
Alle lof voor de mensen die nu werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Die hebben het zwaar, absoluut. En dat wordt dan ook veelvuldig gemeld in de media. Leuke initiatieven om de zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Heel mooi!
Het zou fijn zijn als er ook zou worden stil gestaan bij al die andere mensen, die ook heel hard aan het werk zijn, en die zichzelf niet kunnen beschermen tegen besmetting, omdat de klanten geen respect tonen voor die 1,5 meter.
Stay safe, stay home, en denk daarbij alsjeblieft ook aan een ander!

Op een blog dat ik graag lees, schreef iemand dat ze naar bouwmarkten is geweest. Ze schrijft: hoe noodzakelijk is dat dan? Nou, we zitten al maanden in een verbouwing en ga niet uitstellen als ik verf of hout nodig heb. 
Daarop reageerde ik: Het was niet noodzakelijk dat je naar de bouwmarkt ging, maar je vond jouw verbouwing belangrijker dan de gezondheid van anderen. Dat noem ik egocentrisch.
De schrijfster: ?wie zou ik dan in gevaar hebben gebracht?
Omdat ik niet het blog van een ander wil vervuilen met deze discussie, schrijf ik daar maar geen reactie meer terug. Want dit is een duidelijk voorbeeld van iemand die het niet wil begrijpen. 
Ze schrijft vervolgens dat ze al 5 jaar op de verbouwing had gewacht, en de vloerbedekking al zeker 30-40 jaar oud was, en dat ze dat niet erg hygiënisch vond. (dat laatste, daar ben ik het mee eens, maar dat ligt bij haar thuis, dat brengt ze niet mee naar de bouwmarkt)
Ik denk: Je kunt nu toch best een week of 6/7 thuis blijven, ieder weldenkend mens die aan het verbouwen was had kunnen regelen dat ze de benodigde materialen in huis had voordat Corona in ons land kwam, Corona kwam nu ook weer niet op een dag uit de lucht vallen, je kon zien aankomen dat het ook in ons land zou komen, en er ook hier maatregelen zouden komen).

Tja, als iemand het gewoon niet wil begrijpen, dan zal het ook niet lukken om het uit te leggen.
Want wie bracht ze in gevaar? Alle medewerkers die nu eenmaal genoodzaakt zijn naar hun werk te gaan, iedereen die het ook zo nodig vond om diezelfde bouwmarkt te bezoeken, iedereen die ze eventueel onderweg tegen is gekomen, en uiteindelijk iedereen die ze nu gaat ontmoeten. Want ze kan, zonder het te weten, het virus bij zich hebben gedragen, en er iemand in de bouwmarkt of onderweg mee hebben besmet, maar ze kan ook juist zijn besmet tijdens haar bezoek/rit. 

Ze vraagt ook nog of ik vrijwillig ontslag heb genomen. Zelf is ze 70 jaar oud, dus hoeft niet meer te werken (en hoort qua leeftijd tot de risicogroep, die gek genoeg het meeste bezwaren maakt bij onze beveiligers). Maar wat was het mij lief geweest, als wij onze deuren hadden gesloten!
Ik heb zwakke longen, hoor dus zeker ook tot de risicogroep, maar moet toch ook gewoon zorgen voor brood op de plank. Als alle bezoekers zich aan de maatregelen zouden houden, zou het misschien allemaal geen probleem zijn geweest, maar als mensen niet op 1,5 meter afstand blijven, en dat ook niet doen als we ze daarom verzoeken, dan vind ik dat wij mogen stellen dat die klanten willens en wetens ons het risico laten lopen om besmet te raken. En dat vind ik ronduit egocentrisch gedrag!

Morgen ga ik een vrolijker blogje plaatsen hoor, heb een vrij weekend en wil eigenlijk even niet denken aan Corona, dat moet elke werkdag al.

11 opmerkingen:

 1. Als ik mijn boodschappen ga doen kom ik langs de Praxis
  en iedere keer weer verbaas ik mij over de drukte daar, dat
  mensen nu meer de tijd hebben om te klussen begrijp ik nog
  wel, maar om als een soort uitje naar de bouwmarkt te gaan
  daar snap ik echt niks van. En als ik dan bij jou lees hoe
  jullie als medewerkers worden bejegend, daar wordt je toch
  niet goed van.
  Wat mij betreft staan jullie ook in de frontlinie, al is het
  op een andere manier.
  Hou het zo veilig mogelijk,
  groetjes Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas heb je gelijk, we staan in de frontlinie. Vandaag weer open geweest van 9 tot 18 uur, en ik zit nu nog alles te verwerken wat er vandaag allemaal weer is voorgevallen. Nee, het is gewoon absoluut niet leuk werken op deze manier. Dank voor je lieve woorden!

   Verwijderen
 2. Onbegrijpelijk hoe arrogant een deel van onze bevolking is.
  En niet alleen jongeren.
  Kan me voorstellen dat je hier meer dan schoon genoeg van krijgt.

  Zelf kom ik al weken vrijwel nergens meer.
  De meeste dingen kunnen best wel even uitgesteld worden.
  In de supermarkt om de hoek is het griezelig rustig, voornamelijk omdat de concurrent even verderop een afhaal en een bezorgservice heeft.
  Maar zelfs in die stilte zijn er nog mensen die rakelings langs je heen schuiven.

  Veel sterkteen hou je taai.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn zeker niet de jongeren, bij ons zijn het juist de ouderen, die totaal niet willen meewerken. Wij hadden gepland onze voor- en achtertuin aan te gaan pakken in het voorjaar, jammer dan, dat doen we nu dus even niet. Want ik ga absoluut niet naar een tuincentrum, dat is geen essentiële aankoop. Ik kom 1 keer per week in de supermarkt, na mijn werk, als het daar bijna uitgestorven is, en verder ga ik helemaal nergens naar toe, buiten mijn werk. Voor jou hetzelfde gewenst, veel sterkte en hou je taai!

   Verwijderen
  2. Ik heb een andere dag gekozen dan ik normaal boodschappen doe, wetende dat het er dan rustiger is.
   En het zijn inderdaad vaak ouderen die gewoon naast je gaan staan om iets uit het rek te pakken ipv even te wachten.

   Daarentegen houden jongeren zich elders niet aan de regels,zelfs als ze zichzelf en hun directe omgeving in gevaar brengen.
   Wij hebben helaas ook met een dwarse puber van doen die de schouders erover ophaalt.
   Terwijl we beiden tot de risicogroep behoren.

   Tuincentrum ben ik vorige week even geweest.
   Ook weer op een heel stil moment.
   Doelgericht voor één ding.
   Tuinaarde gehaald om mijn uitgeputte achtertuintje te redden.
   Werken in mijn achtertuintje is mijn antidepressiva.
   De voortuin laat ik voorlopig zoals ie is.
   Voel me daar toch niet zo veilig.

   Verwijderen
 3. Hey Anja,
  Wat akelig dat je dat telkens op je werk mee moet maken. Mensen denken dat regels voor iedereen gelden behalve voor henzelf. Echt te erg voor woorden. Ik ga zo min mogelijk naar winkels toe, alleen het hoogst noodzakelijke, en dan probeer ik de 1,5 meter in acht te nemen. Alleen zie je ook in winkels dat mensen zich er niet aan houden. Dat maakt mij ook erg boos want deze regels gelden voor iedereen. Mensen lijken de ernst er niet van in te zien, mijn cliënten krijgen al weken geen bezoek van familie om te voorkomen dat er corona bij ons komt. En ondertussen als je boodschappen wilt doen lopen mensen dus gewoon vlak langs je heen. Vreselijk is het. Ik hoop dat het werken een beetje lukt en dat we met z'n allen deze tijd goed doorkomen. Doe het rustig aan Anja.
  Fijne dag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Emily, dat vind ik er zo triest aan, er zijn mensen die nu vereenzamen doordat ze geen bezoek mogen krijgen, terwijl anderen doen alsof het allemaal nepnieuws is en er niets aan de hand is. Vandaag een stuk of 20 keer van oudere mensen te horen gekregen, dat ze zich er niet druk om maken, als het hun tijd is dan is dat zo. Onvoorstelbaar egocentrisch in mijn ogen, want ze vergeten gemakshalve dat zij andere, jongere mensen zouden kunnen besmetten, die dan zelf ziek kunnen worden of anderen kunnen besmetten, mensen die nog wel graag langer in leven blijven. Ik denk dat het probleem in Nederland is, dat het gaat om richtlijnen, en je bent niet verplicht om je daar aan te houden. Ik heb lekker een vrij weekend voor de boeg, even lekker bijkomen en uitrusten. Heel fijn weekend gewenst!

   Verwijderen
 4. Mijn jongste dochter werkt bij een keurslager. Het is daar ook steeds loeidruk. Mensen met een dikke portemonnee die in plaats van hun vakanties en etentjes veel geld uitgeven aan delicatessen en duur vlees. Deze mensen vinden het belachelijk dat ze niet contant kunnen betalen. Buiten moeten wachten als er teveel mensen in de winkel zijn. Dat hun kleinkinderen,die ze gewoon meenemen, geen stukje worst meer krijgen. Mensen zijn ronduit sjaggerijnig en reageren dat af op het winkelpersoneel. Ongelooflijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer is dat toch, en ook uit jouw verhaal maak ik weer op dat het vooral de ouderen zijn die geen begrip opbrengen. Hoe bedenk je het, om een stukje worst te verwachten nu? Inderdaad wordt er op het winkelpersoneel af gereageerd. Wees blij dat wij ons 3 keer in de rondte werken om het mogelijk te maken iedereen te helpen, met inachtneming van de maatregelen die nu eenmaal nodig zijn. Ik vind het zo egocentrisch van mensen, om alleen aan zichzelf te denken.

   Verwijderen
 5. ik ben al 7 weken mijn huis niet uit geweest..
  soms bestel ik mijn boodschappen bij picnic die brengen het vrolijkthuis.
  en soms laat ik mijn kamerbewoner dingen halen.. hij wil graag iedere dag een uurtje fietsenen zo heeftie een doel.
  ik zou niet eens zelf naar de winkelkunnen, want hij vertelt dat er rijen buiten staan en mensen inderdaad nog met kinderen gaan boodschappen doen en die kinderen tellen ook voor 1 persoon.. dus mogen er 20 mensen in een winkel duurt het echt uren voor je zelf de winkel binnen kan.. hij had al moeite met dat stilstaan in de zon.. ik hou het staan nog geen 5 minuten vol.
  wel geef ik hem contant geld mee, want ik ga een ander niet mijn bankpas en pincode geven, gelukkig zijn er winkels die nog steeds contant geld aanpakken.
  en hij klaagt ook over korte lontjes bij iedereen jong en oud !
  denk dat je met andere personeels leden van alle filialen van je bouwmarkt een voorstel kan doen om alleen bestellingen klaar te maken die via een balie afgehaald kunnen worden als alternatief voor winkelen.
  waarom niet als het kan ??
  dat doen sommige supers ook !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om met dat laatste te beginnen: dat is puur commercieel, als mensen in de winkel lopen doen ze impuls-aankopen, die worden online niet zo snel gedaan.
   Contant geld is wettig betaalmiddel, winkels mogen het officieel niet weigeren, er wordt verzocht zo veel mogelijk met pin/telefoon te betalen. Als het geld gewoon wordt neergelegd, de klant zelf weer achteruit stapt, en de kassamedewerk(st)er daarna het geld kan oppakken, is het ook geen probleem om met contant geld te betalen. Maar dat neerleggen en afstand nemen is het probleem, mensen willen het geld in je handen stoppen. Daarbij raken ze dan vaak je handen aan, en dat is niet handig in de strijd tegen Corona.
   Het is ook wel het wiel allemaal zelf uitvinden hoor, bijvoorbeeld met kinderen. Het verzoek is kom alleen, maar als je alleenstaand ouder bent van jonge kind(eren) en je moet toch naar de supermarkt, dan heb je wel een probleem, als je niemand hebt die op je kind kan passen. Bij ons mag een ouder wel een klein kind meenemen, maar dat moet dan in de winkelwagen blijven zitten. Zijn ze groot genoeg om zelf een wagentje mee te nemen, dan zijn ze ook groot genoeg om even in de auto te blijven wachten, de beveiliging houdt dan toezicht terwijl de ouder de boodschappen doet.
   Het is nu eenmaal met z'n allen aanpassen, en als iedereen nu eens wat meer aan de ander dacht in plaats van alleen aan zijn/haar eigen belang, zou dat heel prettig zijn.

   Verwijderen