Volgers

maandag 6 april 2020

1 sok bijna af

Gisterenmiddag heb ik heerlijk buiten in de zon wat zitten breien aan de Sock Madness sok.
Ze worden voor mijn dochter, en ik had haar voet opgemeten. De teen is 4,5 cm dus je moet de voet breien tot 4,5 cm voor de totale lengte. Daar zit ik nog niet op. 
Maar eigenlijk lijkt de sok mij al te lang. Eens even zelf aangetrokken, hm, als ik hem voor mijzelf zou breien ben ik al te ver. Dat geldt dan ook voor Sanne. Maar hoeveel te ver?
Vanavond als ze thuis komt eerst maar eens laten passen, dan kan ik precies opmeten hoeveel naalden ik moet uithalen, voordat ik aan de teen begin.
Het is een heerlijk patroon om te breien. Er zitten wel wat addertjes onder het gras, en er zijn al heel wat wedstrijd-breisters die fouten hebben gemaakt, waardoor de sokken worden afgekeurd. Het is bekend, bij SM moet jet het patroon heel goed lezen! Daar wordt bij elk patroon ook nog eens op gewezen.
Toch, het zijn steeds dezelfde fouten die men maakt. Vooral de meerderingen bij de hiel, die worden consequent aan de verkeerde kant geplaatst. En als zo veel zeer ervaren breisters dat doen, denk ik toch dat het niet helemaal duidelijk staat beschreven in het patroon.
Ach, ook weer een voordeel van cheerleader zijn, je mag foutjes maken of bewust afwijken van het patroon omdat je iets net niet mooi vindt of zo. Zolang je sokken maar kunnen worden beoordeeld als een "reasonable attempt",  oftewel, je hebt echt je best gedaan om de sokken te maken volgens het patroon, en ze zien er bijna uit zoals bedoeld.
Het is de bedoeling dat de sokken gespiegeld worden van elkaar. Bijvoorbeeld die Latvian braid, dat gevlochten randje bovenin, dat moet bij de rechter- en linkersok dus elk een andere kant op wijzen. Doe je dat als wedstrijd-breister fout, en je komt daar niet op tijd achter, dan kun je dus een heel stuk sok uit gaan halen. Of sock-surgery doen, in dit geval zou je dan het boord kunnen losmaken, een nieuw gekleurd tussenstuk breien op de juiste manier, en dat dan weer aan het boord en de sok mazen. Maar dat kost natuurlijk veel tijd, en kan je je plaatsje in de wedstrijd kosten.
Daar heb ik als cheerleader geen last van. Als ik die fout zou maken, mag ik dat laten zitten. En als ik het mooier zou vinden als ze beide dezelfde kant op gaan, mag ik dat opzettelijk "fout" doen.
Wat elke deelneemster mag, wedstrijd of cheerleader, is de sokken groter maken dan vereist. Zo heb ik het been verlengd. Het hele boord hoefde maar 15 cm lang te worden, dan worden het erg korte sokjes, en daar houden wij niet zo van. Dus ik heb het been gewoon langer gebreid.
Als wedstrijd-breisters doe je dat liever niet, want dat kost extra tijd en opnieuw, dat kan je je plekje in de wedstrijd kosten.

Kortom: ik vind het ontzettend leuk om cheerleader te zijn! Ik brei sokken naar onze zin, die we goed passen en dus zullen gaan dragen, en ondertussen heb ik lekker de tijd om bij te lezen wat de anderen allemaal schrijven over hun breiwerk, en ze aan te moedigen als ze iets fout hebben gedaan of het gewoon niet wil lukken of zo. Want ja, als cheerleader is het natuurlijk wel de bedoeling dat je iedereen een beetje aanmoedigt. En dat vind ik veel leuker als mee doen aan de wedstrijd, ik ben gewoon niet zo competitief 😉


4 opmerkingen:

  1. Doet het goed he, deze kleurcombinatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is zeker niet mijn keuze, maar past perfect bij de garderobe van mijn dochter, dus helemaal prima!

      Verwijderen
  2. Wauw, die worden gaaf. Wat een werk zeg haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat werk valt wel mee hoor, maar het is een patroon dat zich lastig laat lezen. Zelfs de meest doorgewinterde wedstrijd-breisters moeten fouten herstellen. Ik heb zelf ook wat dingetjes anders dan het patroon, deels zelf gekozen, deels omdat ik dezelfde fout heb gemaakt als een paar honderd anderen ook al maakten (lol). Heb net een heel stuk uitgehaald, zag dat ik ergens een kabel de verkeerde kant op had gedaan, en dan kun je kiezen voor helemaal uithalen of sock-surgery (alleen die kabel uithalen over een stuk of 20 toeren, en toer voor toer herstellen). Dat laatste heb ik al een keer gedaan, maar dat wilde nu niet goed lukken, doordat de juiste kant op net iets meer garen vroeg. Geen probleem, ik brei voor m'n plezier, en plezier beleef ik er zeker aan!

      Verwijderen