Volgers

dinsdag 27 februari 2018

sokken voorraad

Laatst zag ik iets leuks staan op een blog.
De blogster (ik kan helaas maar niet terugvinden waar ik het zag) had foto's gemaakt van alle met de hand gebreide sokken die ze in haar la had liggen.
Dat wilde ik ook eens doen.
Afgelopen zondag was het mooi zonnig weer, en ik had zaterdag juist alle was klaar, dus al mijn handgebreide sokken lagen in de kast. Nou ja, natuurlijk behalve het paar dat ik aan mijn voeten had.
Mijn sokken bewaar ik 2 mandjes, in de ene mand zitten dikke sokken, in de andere de dunnere sokken. Ik heb veel meer sokken gebreid dan die er op de foto's staan, maar natuurlijk slijten sokken en er zijn dus ook de nodige paren verdwenen.
Even tellen, op de bovenste foto staan er 16 (ik heb voor het gemak van elk paar 1 sok neergelegd, anders werd de cirkel dubbel zo groot).
Op de foto hieronder staan er 14. Dat betekent dat ik dus in totaal 31 paar handgebreide sokken heb (ik heb overigens alleen maar handgebreide sokken).
Is dat veel? Hm, ik vind het wel mee vallen. De sokken op de eerste foto zijn bijna allemaal vrij dik, dus die draag ik in de zomer echt niet. En andersom draag ik in de winter beslist geen sokken van een dun sokkenwolletje. Ik ben een koukleum en heb bijna altijd koude voeten. Ik draag altijd sokken, zelfs bij erg warm weer vind ik het niet prettig om op blote voeten te lopen, want serieus, al is het 25 graden, mijn voeten worden zonder sokken heel snel koud.

Goed dat ik alweer een nieuw paar sokken heb opgezet! Het zijn de blauwe sokken, ik ben gisterenavond begonnen, en ze zien er nu zo uit:
Ik wil graag deze hele kleine restjes opmaken die ik heb liggen, die wegen bij elkaar 60 gram.
Door zo'n blokpatroontje te breien, kun je ze heel mooi verwerken, zonder dat je denkt: nou, die sokken zien er niet uit, je kunt wel zien dat ze daar restjes voor heeft gebruikt.
Ik gebruik nu de 2 grote bollen rechts voor de kadertjes, en de bolletjes er naast voor de invulling. De sokken zullen dus hierna wat lichtere vlakjes gaan krijgen.

Het is een leuk patroontje om te breien, hier vind je het gratis patroon. Engelstalig, maar heel eenvoudig te volgen, met een duidelijke teltekening. Ze heten Ugly Duckling Socks, hier vind je de link naar de Ravelry-pagina. Daar staan inmiddels al 591 paar sokken die volgens dit patroon zijn gebreid.

Ik maak overigens alleen gebruik van de teltekening, inmiddels weet ik precies hoeveel steken ik moet opzetten voor een paar sokken in mijn maatje 35.
Ik brei mijn sokken vanaf de teen naar het boord, en dan 2 tegelijk op 1 rondbreinaald.
Dat heeft naar mijn idee de nodige voordelen:
- je hebt geen naad bij de tenen, dat voelt erg prettig aan
- je krijgt makkelijker 2 identieke sokken (het valt mij vaak op dat mensen met zelfstrepend garen werken, en dan zie je bij de hiel al een verschil ontstaan en zijn de tenen gewoon elk in een andere kleur; voor mij als Piet Precies is dat storend, dat wil ik liever niet).
- door de 2 sokken tegelijkertijd te breien, hoef je niet te gaan tellen na hoeveel toeren je ook alweer aan de hiel begon enzovoorts, en opnieuw: zo krijg je makkelijker 2 identieke sokken
- je zult geen last hebben van SSS (Second Sock Syndrom). Vaak lees je dat iemand de 1e sok af heeft, en dan nog een keer precies hetzelfde moet gaan breien, en daar eigenlijk niet zoveel zin in heeft. Soms legt men de ene sok weg, en als er dan een half jaar later of zo een 2e sok wordt gebreid, ontstaat er nogal eens een verschilletje. Blijkt er een andere naalddikte gebruikt te zijn, of is men in de loop van de tijd gewoon wat losser of vaster gaan breien.
- het is een ideale manier om restjes op te breien. Als je vanaf het boord breit, en je blijkt dan net bij de tenen te weinig garen te hebben, is dat natuurlijk wel erg jammer van al je werk. Als je bij de tenen begint, kun je het boord zo lang maken als je garen reikt. Een toertje minder aan het been valt niet op, bij de teen natuurlijk wel.

Zo mensen, ik ben vanmorgen al vroeg begonnen aan mijn huishoudelijke klusjes. Zo werk ik me lekker warm. Nu even genieten van een bakje koffie, en dan straks de stofzuiger door het huis. Dan is alles weer lekker schoon en fris. Het is koud, maar het is windstil en het zonnetje schijnt flauwtjes, dus vandaag ook maar eens een lekkere wandeling gaan maken. Zuivere lucht in de longetjes, en dan stevig doorstappen, gezond hoor. En ongetwijfeld zal er vanavond nog wel een steekje gebreid worden aan de sokken.
Iedereen een fijne dag gewenst!

11 opmerkingen:

 1. Woh , wat brei jij snel! Brei jij alles met echte sokkenwol of neem je ook wel eens ander garen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet ik nog je vraag te beantwoorden. Ja, voor sokken gebruik ik tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar echte sokkenwol. In het verleden nam ik ook wel ander garen maar ik heb gemerkt dat andere garens vaak minder slijtvast zijn, waardoor de sokken dan al gauw gaan slijten. Dunne plekken maas ik wel, maar het voordeel van echte sokkenwol is gewoon dat de sokken langer mooi blijven.

   Verwijderen
  2. Dank Je! Ik was bezig met een paar sokken maar heb er inderdaad , een af.....en de ander blijft voor de helft een beetje liggen.... Ondertussen een vest aan het haken en een trui aan het breien en vaatdoekjes van katoen aan het breien....en ...en ....
   Ik vind sokkenwol best prijzig maar als de sokken mlanger meegaan is dat natuurlijk heel relatief.

   Verwijderen
  3. Ja, sokkenwol is prijzig, ik koop het als ik het tegenkom in een kringloopwinkel, of als het in de aanbieding is. Dochter en ik hebben ook een webwinkeltje waar we garens verkopen, dus als mijn eigen voorraadje op zou raken kan ik natuurlijk altijd klant van mijzelf worden.

   Verwijderen
 2. Brei ik snel? Tja, geen idee eigenlijk. Het gaat me ook niet om snelheid hoor, want als je een projectje af hebt "moet" je weer op zoek naar een volgend project, en bijbehorende garens. Ik brei voor mijn plezier (en om mijn fijne motoriek zo goed mogelijk te houden) Misschien gaat het breien snel omdat ik er zoveel plezier in heb?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Dank je wel! Het viel mij juist op dat ik de "eenvoudige" gestreepte sokken blijkbaar minder draag dan die met een apart werkje erin, want ik heb vooral eenvoudige sokken over. Ben nu weer met een apart patroontje bezig, duurt wat langer om te breien maar dat geeft me niets.

   Verwijderen
 4. Dat wordt nog keuzestress 's ochtends... :) Wat heb jij er veel!
  Maar ik lees wel dat jij ze ook echt draagt en daarom is het wel leuk als er iets te combineren valt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vind je het er veel? Geen idee hoeveel sokken de "gemiddelde" vrouw heeft. Ik draag ze allemaal, en ik draag ook elke dag wel een ander paar. Zoals gezegd is ongeveer de helft voor de winter, de helft voor de zomer, dus ongeveer 15 paar per seizoen. Daar kan ik dus 2 weken mee vooruit.

   Verwijderen
 5. Ik vind het knap, allemaal die sokken. Ik heb nog nooit een paar gebreid, moet ik toch eens gaan leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pas op hoor, want als je het eenmaal onder de knie hebt, blijkt het zo leuk te zijn dat je niet meer wilt stoppen met sokken breien!

   Verwijderen