Volgers

donderdag 24 november 2022

Knitting mood

 Dit jaar heb ik (voor mijn doen) weinig gebreid. Ik heb het absoluut nodig, om mijn fijne motoriek op peil te houden. Maar ik had er gewoon niet zoveel zin in. Logisch, we hebben een huis en tuin waar we lekker aan bezig zijn, en je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk.

Regelmatig pakte ik een breiwerk op, omdat ik aan mijn handen merkte dat dat echt nodig was. Ik heb geen alternatief kunnen vinden tot nu toe, wat ook afdoende werkt om mijn handen buigzaam te houden.

Maar gelukkig is mijn "knitting mood" terug! Nu het 's avonds weer vroeg donker is, en ik dus niet meer even in de tuin aan de slag kan, heb ik er weer plezier in om te breien. Ik ben een trui aan het breien die ik cadeau ga geven aan iemand die hier misschien mee leest, dus die houden jullie tegoed.
Maar ik kan jullie wel een andere trui laten zien, die ik in januari op de naalden zette, en recent weer heb opgepakt:


Dit is Saga (klik en je komt op de Ravelry-pagina van het patroon).

Het patroon is voor een vest, maar ik heb er een trui van gemaakt. Zoals ik het het liefste brei: top down (dus vanaf het halsboord naar beneden breien) op een rondbreinaald. Je hebt dan geen naden die je moet dicht naaien, en je kunt tussendoor je breiwerk aantrekken en zien of de pasvorm goed is.

Ik moet alleen nog even het 2e mouwboord breien, en dan kan ik de trui gaan blocken. Dat is echt nodig, om de garens en daarmee de kleuren mooi uit te laten komen.

Ik maakte een fout bij het begin. De trui maakte ik van garens die ik al in huis had, en omdat ik van het groen verreweg de meeste bollen had, zou dat mijn hoofdkleur (achtergrond) worden. Dan moest het boord in de beige kleur gebreid, maar ik weet dat dat mij niet staat, ik zou dan een heel bleek gezicht krijgen. Dus breide ik het boord in groen, en daar had ik mee door moeten gaan. Maar ik ging door volgens patroon (lichte kleur als achtergrond). En heel eerlijk: het bevalt me prima!

Ik kies eigenlijk altijd voor een donkere kleur als achtergrond, en brei dan in met lichtere kleuren. Deze keer onbedoeld andersom, maar soms kan een vergissing uitpakken tot een openbaring, dit ga ik zeker in de toekomst overwegen als ik weer met meerdere kleuren ga breien.

16 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige trui is dit. Wat een mooi patroon. Het lijkt mij vreselijk moeilijk om dit te breien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Moeilijk? Ik denk dat dat voor iedereen verschillend is. Ik vind het heerlijk om met meerdere kleuren in een toer te werken, 3 en zelfs 4 vind ik geen enkel probleem. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit moeite heb gehad met draadspanning, iets wat veel mensen lastig vinden bij het werken met meerdere kleuren. Het gaat mij vanzelf, en daar ben ik blij om, want ik vind het breien met 1 kleur ver-schrik-ke-lijk saai 😊

   Verwijderen
 2. Hij wordt wel heel mooi en ik denk door alle verschillende kleuren lekker warm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is het prettige van werken met meerdere kleuren die je laat meelopen aan de binnenkant van het werk (stranded knitting), je kunt relatief dun garen gebruiken, en daardoor ziet het er aan de buitenkant niet grof uit, maar door de meerdere laagjes van garens wordt je trui of vest wel lekker warm.

   Verwijderen
 3. Kan me nog herinneren dat je er mee bezig was.
  Leuk dat een vergissing toch een fraai resultaat geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ik ben best tevreden met deze vergissing ☺️

   Verwijderen
 4. Mooi geworden Anja, de trui oogt heel fris door de lichte basiskleur.
  Ik ben blij, dat je het breiplezier weer terug hebt en hoop nog veel
  mooie creaties langs te zien komen.
  Ik zit te worstelen met een paar wanten die niet willen zoals ik wi
  Groetjes, Betsyl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He bah, niets zo vervelend dan een handwerk wat niet wil! Ik hoop dat je er snel uit bent en de wanten kunt gaan dragen. "Fris", wat een treffend woord in dit geval. Ik ga in de toekomst zeker vaker voor zo'n fris-ogende kleurkeuze!

   Verwijderen
 5. Ik vind het prachtig. Vooral dat lichtroze roosje dat erin zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je, dat vind ik zelf ook een leuk detail 🌞

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat je het breien weer leuk vindt! Voor alles is een tijd en ik snap wel dat huis en tuin de nodige aandacht vragen in bepaalde seizoenen. Nu is het tijd om je lekker terug te trekken en binnen bezig te zijn.
  Ik vind je trui heel mooi, prachtige tinten bij elkaar ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, jij hebt er ook eens over geschreven, dat je soms even een tijdje geen zin hebt in een bepaalde hobby of andere zaken voorrang geeft. Ik denk dat dat een ieder wel eens overkomt.

   Verwijderen
 8. Wat fijn dat je je knittingmood weer teruggevonden hebt! Het is logisch dat je in de zomermaanden en zolang het licht is minder zin in breien hebt. Des te knapper dat je toch af en toe gebreid hebt om je vingers soepel te houden.
  Misschien is een muziekinstrument bespelen iets voor je?
  Ik kan me nog herinneren dat je in het begin van de Sagatrui je bedenkingen had over de kleuren, fijn dat je er nu tevreden over bent. Ik vind het een prachtige trui zo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik brei meestal het hele jaar door, maar dit jaar was het dus even anders. Een muziekinstrument, ik begrijp dat jij daarmee komt, trekharmonica lijkt me echt fantastisch om te kunnen bespelen. Ik ben muzikaal, heb van mijn 6e tot mijn 18e "op de muziekschool gezeten" zoals we dat noemden. Eerst 2 jaar blokfluitles en onderwijs in klassieke muziek, daarna electronisch orgel. Ik heb dat moeten opgeven, en ik zou het wellicht nog wel kunnen, maar nooit meer zo goed als vroeger, en ik weet dus dat ik er daardoor geen plezier aan zou beleven. Al die jaren was ik ook lid van het kinderkoor van de muziekschool. Goede herinneringen aan. Ik houd het bij breien, daar beleef ik plezier aan en het resultaat mag er zijn (de muziek die ik zou maken niet!).

   Verwijderen
 9. Leuk om te lezen dat je vroeger muziek hebt gemaakt, maar ik begrijp ook waarom je het nu niet meer doet. Een huis, een tuin, breien, je hebt genoeg leuks te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies. En in plaats van te treuren om wat ik niet meer kan, kies ik ervoor te genieten van wat ik nog wel kan. Het glas is bij mij altijd half vol, niet half leeg 🌞

   Verwijderen